Criza, banci, sindicate, nervi si bani

 “Demisia!”, “Vrem salarii pentru noi, si nu pensii pentru voi!”, „Hotii, la puscarie!”, au scandat ieri  la Bucuresti aproape 5.000 de sindicalisti din Posta, Sanatate, Industrie si Administratie, acompaniati de goarne si tobe. Actiunea a coincis cu Ziua Internationala a Muncii Decente.

Lege unitara de salarizare

Protestatarii au cerut majorarea salariilor bugetarilor la cel putin 1.500 de lei si conditii de munca civilizate. “Nu vom accepta sub nicio forma desfiintarea contractelor colective de munca la nivel national. In plus, vrem ca salariul minim sa ajunga intr-un timp cat mai scurt la 1.500 de lei, intrucat acesta trebuie sa permita angajatilor din sistem sa aiba o viata decenta”, a declarat presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Liderul sindical s-a pronuntat pentru promovarea unei legi unitare de salarizare a bugetarilor, spunand ca este anormal ca parlamentarii sa aiba venituri de 25 de ori mai mari decat salariul minim pe economie.

Angajatii prezenti la miting au acuzat Guvernul ca nu ii baga in seama decat in preajma alegerilor. „Noi nu contam pentru nimeni, decat atunci cand trebuie sa votam asa cum vor cei care ne conduc!”, a declarat un sindicalist prezent la manifestatie. „Pentru cei de la putere sunt mereu bani, dar pentru noi, astia care muncim din greu, nu sunt niciodata!“, a spus un alt participant. 

Profesorii, decisi sa intre in greva

Vestea demiterii ministrului Educatiei, Cristian Adomnitei, nu i-a racorit pe profesorii participanti la miting, care au spus ca nu vor renunta la ideea declansarii grevei generale in cazul in care nu le vor fi acordate majorarile salariale de 50%.

In opinia lor, aceasta majorare s-ar traduce in termeni reali cu o crestere de doar 20% a salariilor, marire care poate fi suportata de bugetul de stat. „Vom organiza un mare miting saptamana viitoare, cu peste 15.000 de persoane numai din Invatamant. Tariceanu, Adomnitei si Vosganian si-au incalcat atributiile si i-am dat in judecata”, a declarat Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant.

Sindicalistii din Administratie au reamintit faptul ca maine vor intra in greva generala pentru obtinerea unor salarii mai mari cu 50% de la 1 ianuarie 2009. “Joi, toate sindicatele din Administratie vor intra in greva de avertisment intre orele 8.00 si 10.00. Inclusiv trezoreriile si administratiile financiare vor fi inchise. Daca aceasta greva nu va sensibiliza autoritatile, vom intra in greva generala pe termen nelimitat din 16 octombrie”, a declarat presedintele Aliantei Sed Lex, Vasile Marica.

“Nu ne intereseaza consecintele”

Liderul sindical a cerut sa se gaseasca o solutie politica pentru toti bugetarii. „Consecintele economice care ar putea decurge in urma acestei majorari nu sunt problema noastra. Chiar daca guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, a spus luni ca economia ar fi pusa pe butuci daca s-ar realiza aceasta majorare salariala, Isarescu este exclus din joc de decizia politica luata de Parlament”, a mai spus Marica.

Incoltit de furia sindicatelor, pe de o parte, si de recesiunea economica, de cealalta parte, premierul Tariceanu i-a invitat vineri  la Palatul Victoriei pe reprezentantii celor patru confederatii sindicale la o intalnire la care va fi discutata problema majorarilor salariale in sistemul bugetar.

Miliardarul Dinu Patriciu: “BNR trateaza economia de guturai, cand aceasta are ciuma”

Romania este deja destul de afectata de criza financiara, care este de-abia la inceput, si se va resimti atat in piata bancara, cat si in incetinirea cresterii economice. In opinia omului de afaceri Dinu Patriciu, “BNR trateaza economia romaneasca de guturai, cand aceasta are ciuma si ar trebui luate mai multe masuri”. Acesta considera ca ar trebui relaxate toate conditiile de creditare si ca “exista bani pe piata, dar nu sunt in banci”. Patriciu a mai declarat ca, de la inceputul anului, piata imobiliara a scazut cu 50% si ca acest trend va continua. (NewsIn)

Reactiile sindicatelor

Sindicatele din TVR si Agerpres au cerut majorari salariale de 25%. Maine, intre orele 8.00 si 10.00, sindicatele din Administratie se vor afla in greva de avertisment. Trezoreriile si administratiile financiare vor fi inchise. Vineri, Guvernul a invitat sindicatele la discutii legate de majorarile salariale. Reprezentantii Federatiei “Spiru Haret” au depus plangere penala impotriva lui Tariceanu, Adomnitei si Vosganian.