Comertul ilegal cu tigari

Comertul ilegal cu tigari este activitatea de cumparare, distributie si revanzare a tigaretelor fara a se plati taxe la stat.

Ca orice comert ilegal, comertul ilegal cu tigari apare in momentul in care vanzarea efectiva a tigarilor este interzisa sau accizele catre stat ating niveluri record devenind prohibitive pentru consumatorii acestui produs.

Potrivit unui raport publicat de Comisia Europeana in 2010, comertul ilegal cu tigari ocupa locul 2 in topul marfurilor tranzactionate ilegal in tarile Uniunii Europene, dupa substantele clasificate legal ca fiind droguri de mare risc. Cu alte cuvinte, exceptand heroina, marijuana si cocaina, tigaretele sunt cea mai importanta marfa pentru care exista cerere pe piata si pe care statele cauta prin toate mijloacele sa o suprime.

Exista o corelatie si o cauzalitate directa intre interventionismul statului si comertul ilegal cu tigari. Astfel, tarile cu cele mai mari accize la tigarete – Norvegia si Suedia – se confrunta cu cele mai mari probleme in ceea ce priveste traficul de tigari, un pachet de tigari de contrabanda cu toate profiturile traficantilor incluse ajungand sa coste si cu 70% mai putin decat la tutungerii, in conditiile in care comertul cu alcool si cu tigari este monopol de stat in cele doua monarhii scandinave.

Tari precum Belarus, Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Rusia sau Serbia nu se confrunta aproape deloc cu acest fenomen, ele fiind tarile sursa din care se aduc tigari catre tarile Uniunii Europene.

In Uniunea Europeana exista un standard minim al accizei pentru tigarete si o lege care permite un veritabil abuz – tigarile practic sunt taxate de 3 ori – o data prin TVA, o data prin impozitul pe profit al producatorului si o data prin acciza. Acciza este o taxa fixa pe care producatorii o platesc pentru fiecare mie de tigarete, taxa care in prezent are valoarea de 76 de euro / mia de tigarete.

Problema cu aceasta acciza este ca a tot crescut in ultimii 5 ani, tigarile scumpindu-se in intreaga Uniune Europeana si cu 500% in unele cazuri, scumpirea nefiind insa datorata de cresterea costului cu salariile angajatilor, de cresterea costului materiei prime sau a retelei de distributie ci pur si simplu din cauza ca statul a hotarat in mod anticapitalist sa taxeze inrobitor toate tigaretele din ce in ce mai mult in incercarea de a scadea incidenta fumatului in tarile europene, fara insa a oferi un motiv fundamentat pe realitate pentru aceasta masura.

Cum apare, de ce apare si cum se face?

Asa cum am aratat deja, comertul ilegal cu tigari apare ca o nevoie a pietei si ca reactie asupra interventionismului excesiv al statului in comertul legal cu tigari.

Acest tip de comert apare in special in zonele unde exista fumatori inraiti care sunt direct afectati de scumpirile foarte mari (30% numai in ultimele 12 luni) precum si in zonele sarace si in zonele de granita cu o tara care are accize la tigari mai mici.

De exemplu, comertul ilegal cu tigari are o incidenta mai mare in judetele din Estul si sud-Vestul Romaniei, in zona Tromsoe din Norvegia (la granita cu Rusia), in Estul Poloniei, in tarile baltice, in sudul Spaniei (aproape de Maroc), in Sicilia (aproape de Tunisia), sudul Statelor Unite (granita cu Mexic) sau Grecia in comparatie cu zone precum Quebec, Washington DC, Germania, Elvetia, Danemarca, Sudul Suediei, vestul Romaniei sau Nordul Italiei, zone care, pe langa faptul ca sunt mai prospere din punct de vedere economic, sunt si foarte departe de o tara-sursa pentru comertul ilegal cu tigari.

Practic, comertul ilegal cu tigari functioneaza dupa aceeasi regula dupa care a functionat comertul ilegal cu alcool in perioada prohibitiei sau dupa care functioneaza comertul ilegal cu marijuana in perioada contemporana de prohibitie irationala: Se aduce marfa din tari unde pretul este mic (datorita faptului ca acciza din statul respectiv este foarte mica sau chiar inexistenta – de exemplu Republica Moldova) si se cara in tari in care pretul la tigarete este foarte mare, si se vinde la un pret foarte competitiv cu piata locala.

Ce-l face ilegal? Faptul ca cei care se ocupa cu acest tip de comert evita cumva plata taxelor vamale. In fapt, nu este ilegal sa aduci tigari din Ucraina in Romania, insa pentru a face asta ar trebui teoretic sa platesti taxele aferente legislatiei romanesti, caz in care a vinde tigari ucrainene fabricate in Romania devine o afacere pierduta pentru ca nu-ti acoperi nici macar costurile chiar si daca vinzi pachetul de tigari la acelasi pret cu cel din magazinele romanesti.

Astfel, traficantii evita plata taxelor strecurand ilegal tigarile in Romania sau in alte tari in care accizele sunt foarte mari si apoi le vand din nou ilegal (evitand plata taxelor pe exercitarea activitatilor economice) la consumatorii directi. Practicata la nivel macro, aceasta activitate poate duce direct la subminarea economiei nationale prin scoaterea banilor din economie si mutarea lor intr-o alta economie fara niciun fel de control din partea Fiscului sau a altei autoritati din domeniu.

De ce comertul ilegal cu tigari functioneaza in Romania?

Raspunsul la aceasta intrebare este foarte simplu: pentru ca exista cerere si pretul este competitiv.

In Romania un pachet de tigari costa in medie 2,5 RON inainte de timbrare. O data cu aplicarea timbrului si perceperea tuturor taxelor, pachetul de tigari ajunge la pretul sau mediu din magazine de 12-13 RON. Asadar, circa 80% din pretul de magazin al unui pachet de tigari reprezinta bani dati direct statului, circa 0,10 RON profitul magazinului si circa 0.50 RON/pachet profitul producatorului.

In Republica Moldova un pachet de tigari costa echivalentul in RON a intre 0.70 si 3 RON/pachet in functie de marca de tigari, de categoria acestora dar si de magazinul de la care le cumperi (in Republica Moldova nu exista standard unic pentru tigari, ca in Romania).

Astfel, cei care se ocupa cu comertul ilegal cu tigari pot vinde pachetul de tigari si doua sau chiar de 3 ori mai scump si tot sa aiba cerere pentru ca oricine va fi tentat sa cumpere tigari de la un contrabandist atata vreme cat acesta ii ofera pachetul de tigari cu 5-6-7 RON in vreme ce fix acelasi pachet de tigari costa la magazin 13 RON.

Efectul asupra economiei nationale

Efectul asupra economiei nationale este negativ, mai ales ca vanzarile din comertul ilegal cu tigari ajunsesera in 2010 la 25% din totalul vanzarilor de tigari in 2010 si in conditiile in care si autoritatile confiscasera circa 12 milioane de pachete de tigari provenite din comertul ilegal cu tigari.

Practic, pretul pachetului de tigari de contrabanda se calculeaza astfel: pretul sau din tara de origine + transportul + taxa de risc + spaga data in vama + profitul efectiv al traficantului. Taxa de risc reprezinta o suma pe care traficantii o pun deoparte pentru cazul in care sunt prinsi si au nevoie de bani pentru procese, avocati si toate celelalte.

In plus, in ultimele 12 luni a aparut in Romania si un fenomen nou: Atacul direct, brutal, asupra masinilor de distributie a tigarilor romanesti si asupra depozitelor de tigari, de asemenea cu efecte directe asupra economiei nationale cand marii producatori JTI si Philip Morris au fost nevoiti sa inchida temporar fabrici si sa trimita angajatii in somaj tehnic pentru ca vanzarile scadeau din doua directii – 15% din cauza scumpirii accizei si 10% din cauza atacurilor asupra retelei de distributie.

Comertul ilegal cu tigari nu se poate starpi decat fie prin eficientizarea cheltuirii banilor pe care statul ii colecteaza prin suprataxare, fie prin micsorarea accizei pana la nivelul la care comertul ilegal cu tigari devine neprofitabil. Cine ar mai face comert ilegal cu tigari daca ar castiga 0.20 RON/pachet? Insa, atata vreme cat in prezent traficantii castiga circa 3 RON/pachet, afacerea nu se va opri indiferent ce va face statul.

In plus, taxand si mai mult si incapatanandu-se, statul nu numai ca nu va reusi sa opreasca traficul de tigari, dar chiar il va incuraja sa se dezvolte si mai mult. In tari precum Italia sau Grecia traficul de tigari nu se mai face de mult cu portbagajul sau cu tirul ci direct cu vaporul avand in vedere ca un pachet de tigari in Grecia sau Italia costa in medie 3,5 Euro iar traficantii il vand cu 1,5-2 Euro desi il cumpara cu maxim 0,30 Euro/pachet.

Prin eficientizarea cheltuirii banilor publici, sensibilizezi cetatenii sa contribuie la bugetul de stat. Atata vreme cat spitalele de pneumoftiziologie (cele la care, teoretic, potrivit propagandei europene anti-fumat, sunt clienti fideli toti fumatorii) arata medieval si sunt dotate cu aparatura din anii 50, nimeni nu va fi tentat sa se gandeasca si la banii statului.

Construirea unui spital cu mentiunea din banii fumatorilor (aplicata in Anglia cu succes) are mult mai mult impact si astfel incurajeaza consumatorii sa apeleze la pretul suprataxat al statului pentru a incuraja construirea unui nou spital sau a unei constructii de utilitate publica si astfel descurajeaza comertul ilegal cu tigari.

Una peste alta, comertul ilegal cu tigari este un fenomen care apare si se dezvolta prolific in tarile in care statul are deviatii de tip stat-dadaca si cauta prin suprataxare sa se ”preocupe” de sanatatea cetatenilor fara sa-i intrebe pe acestia daca chiar vor asta si intervin negativ si asupra economiei in vreme ce in tarile in care statului nu ii pasa ce substante consuma cetatenii, comertul ilegal cu tigari este eminamente contraproductiv.