Divina Comedie la Harvard

Expozitia organizata de Scoala de Design a Universitatii Harvard a investigat modul in care arta, stiinta si activismul social tind catre un centru comun.

Intitulata Divina Comedie, expozitia a reunit intre 21 martie si 17 mai trei dintre cei mai apreciati artisti ai momentului, Olafur Eliasson, Tomas Saraceno si Ai Weiwei. „Suntem foarte bucurosi sa ii gazduim pe acesti artisti temerari si cautarile lor despre felul cum arta si designul antreneaza sfera publica”, explica Mohsen Mostafavi, decanul Facultatii de Design de la Harvard.

Expozitia Divina Comedie poarta numele poemului medieval scris de Dante Aligheri care descrie o calatorie alegorica in Infern, Pugatoriu si Paradis. Capodopera lui Dante este considerata prima prezentare poetica ce are ca teme centrale stiinta si filozofia. Expozitia a explorat dimensiunile politice pe care le implica Istoria (Weiwei), Mintea (Eliasson) si Cosmosul (Saraceno), dar si modul in care aceste aspecte ale experientei contemporane sunt reunite prin arta si stiinta.

Sanfor Kwinter, curatorul expozitiei si profesor de Critica si Teoria Arhitecturii la Scoala de Design de la Harvard, puncteaza ca „cei trei artisti reflecta o noua forma de gandire si practica ce apare sub forma unei zone-hibrid intre activism, arta si design. Lucrarile lor pun la incercare barierele puse impotriva speculatiei, care inca exista in mediul academic”.

Olafur Eliasson si instalatia sa, intitulata „Three to Now”, exploreaza formele tacite de intelegere si experienta care stau la baza teoriilor stiintifice, dar si a intelegerii lumii exterioare. Instalatia pune la un loc 55 de instrumente tehnice, masinarii si alte obiecte care pun la indoiala rutinele noastre de perceptie.

Tomas Saraceno este cunoscut pentru tendinta de a regandi geografia urbana si potentialul acesteia de a se insinua in politica. „Cloud City”, in parte planeta, in parte vehicul, si prin definitie locuibil, are capacitatea de a interactiona cu mediul inconjurator prin senzori si tehnologie solara. Sculptura poate calatori in atmosfera, adunand informatii pe care le comunica inapoi catre spatiul de expozitie.

Instalatia „Untitled” a lui Ai Weiwei, artist si arhitect chinez, este un memorial al miilor de copii care au murit in timpul cutremurului din 2008 din provincia Sichuan. Este formata din 5.335 de rucsacuri de scoala identice, reprezentand exact acelasi numar de copii care au murit. Are si o componenta sonora, mai exact o inregistrare cu vocea artistului care rosteste numele victimelor. Investigarea acestor informatii a fost condusa de Weiwei in atelierul lui, cu ajutorul publicului, si a dus la o incercare de cenzura din partea Guvernului Chinez.

Expozitia Divina Comedie a fost organizata de Scoala de Design a Universitatii Harvard si de Muzeele de Arta Harvard.