Barbatul: veriga slaba dintr-o casnicie?

Desi rata divorturilor s-a stabilizat, exista, in continuare, o crestere spectculoasa a sanselor unui cuplu abia casatorit de a sfarsi divortand.

De exemplu, la americani, in 1890, circa 10% dintre cupluri divortau, in 1920 numarul celor divortati a crescut usor pana la 18%, in 1950 era de 30%, iar in 1970 deja 50% dintre cuplurile casatorite divortau.

In 1990, peisajul devine atroce: 67% dintre cei casatoriti treceau printr-un divort. Tendinta ascendenta se pastreaza in continuare in mai toate tarile dezvoltate. Daca lucrurile vor ramane asa in continuare, doar 3 din 10 cupluri vor mai trai cu garantia ca vor indeplini juramantul “pana cand moartea ne va desparti”.

Aceasta realitate pune sub semnul intrebarii o veche teorie de-a psihologului Sigmund Freud care ii spunea discipolului sau, Erikson, ca “a iubi si a munci sunt cele doua capacitati care determina maturitatea”.

Se pare ca pentru evolutie platim cu o lipsa de maturitate emotionala… sau poate nu.

Se spune ca nu scaderea inteligentei emotionale cauzeaza divorturi cu o frecventa care te face sa-ti pierzi credinta in cultura casniciei, ci mai degraba impactul lipsei constrangerilor sociale – cei care aleg calea divortului nu mai sunt aspru judecati de societate, femeile nu mai depind financiar de sotii lor etc.

Trecand peste detaliile legate de neajunsurile unei casnicii, de radacinile esecului matrimonial, de vina femeii, am sa ma opresc, cu timiditate, la barbat si la rolul lui ingrat.

Diferente de sex

Saptamana trecuta discutam despre diferentele dintre cele doua sexe, detalii care schimba relationarea masculin vs feminin. Va propuneam sa luati pe rand cate o pereche de “ochelari” purtati de un barbat, apoi de o femeie ca sa constientizati cat de diferit se vede lumea prin fiecare in parte.

Revenind usor la diferentele dintre cele doua sexe pe plan emotional, acestea se afla la baza multor esecuri matrimoniale. Pentru ca, spun oamenii de stiinta: “dupa mai bine de 30 de ani de casnicie, exista o distinctie clara intre sot si sotie legata de felul in care privesc conflictele emotionale”.

Per ansamblu, barbatii nu sunt la fel de dispusi sa intre in discutii contradictorii precum femeile, concluzioneaza Robert Levenson, de la Universitatea Berkeley din California, in urma unui studiu la care au participat 151 de cupluri cu casnicii de lunga durata.

Barbatii – sexul vulnerabil?                                                      

Mai mult, sotii dovedesc o mai mare intensitate a spiritului negativ decat sotiile lor, ca reactie in fata reprosurilor partenerei.

Fata in fata cu o reactie negativa a femeilor, barbatii secreta mai multa adrenalina in sange si, implicit, le trebuie mai mult timp sa iasa din starea de disconfort.

Asadar, am putea spune ca, din punct de vedere emotional, barbatii sunt mult mai coplesiti de conflictele personale si ca vitejia si nepasarea sunt doar masti de protectie.

Impietrirea barbatului nu este, in realitate, decat apararea in fata unui iminent potop pe care ei il anticipeaza.

Oamenii de stiinta au demonstrat ca in momentul in care un barbat se izoleaza, ritmul cardiac scade cam cu zece batai pe minut, ceea ce confera o senzatie subiectiva de usurare.

Paradoxal, in timp ce barbatii se protejeaza in spatele unui zid, femeile devin nemltumite, ritmul lor cardiac crescand.

Relatia barbat – femeie intr-o casnicie este un spectaculos tango al emotiilor, fiecare dintre parteneri cautandu-si alinarea in mod diferit: barbatii doresc sa evite conflictele emotionale, pe cand femeile simt nevoia sa le caute intentionat.

Barbatii se ascund, femeile aleg calea reprosurilor pentru ca asa isi indeplinesc rolul de administrator emotional.

Iar acum incepe lantul slabiciunilor: femeia este nemultumita de neimplicarea sotului si se exteriorizeaza negativ – barbatul devine defensiv – ea va resimnti frustrare si furie si devine dispretuitoare – el incepe sa se perceapa pe sine ca o victima nevinovata – tot el se refugiaza complet – ea, simtindu-se descurajata, declanseaza potopul.

Daca barbatii sunt veriga slaba dintr-o casnicie, din perspectiva emotionala, ramane la aprecierea fiecaruia in parte, cu certitudinea ca diferentele de sex se impun si in iubire si, da, ei sunt altfel decat noi.

Apoi, ceea ce conteaza cu adevarat este sa intelegem aceste diferente si sa le acceptam cu maturitate pentru a invata sa ne aparam casniciile.

Iar prima regula consta in intelegerea sentimentelor celuilalt: de cele mai multe ori mania nu este un atac, ci o nefericire.