Altarul Miyajima cu torii plutitori, peisajul Japoniei

Numele oficial al insulei este Itsukushima. Si cum ramane cu Miyajima? Ei bine, templul de pe insula este atat de important incat este cunoscut sub numele de „insula altar”, in japoneza Miyajima. Nu-ti face griji daca nu poti pronunta Itsukushima, spunand Miyajima toata lumea va sti unde vrei sa mergi si te poate ghida.

Conform a ceea ce spunea – ei bine, si spune ca inca il avem – in ghidul nostru pentru Japonia, vederea torii plutitoare din Miyajima este una dintre cele mai bune trei vederi din Japonia – decizia a fost luata de Hayashi Gah in 1643. . In cazul in care esti curios, celelalte doua sunt Amanohashidate Sandbar si Insulele Matsushima. Nu am vizitat niciunul dintre celelalte doua, dar daca sunt la inaltimea torii plutitoare, nu vom rata ocazia de a-i vedea intr- o alta excursie in Japonia. Avem clar ca vrem sa revenim!

Torii se ridica impunator la aproximativ 200 de metri de altar, atat de mult incat este vizibil aproape din momentul in care iei feribotul pentru a ajunge pe insula de la Hiroshima. Cand valul se stinge, este posibil sa te apropii de el pe jos si atunci marimea lui este cu adevarat apreciata. Are 16,6 metri inaltime , peste 24 de metri in varf , iar pilonii principali au un diametru de aproape 10 metri. Greutatea? 60 de tone. O mica usa de nimic!

Vermilionul – rosu intens cu tonuri aproape portocalii pentru cei care nu pot distinge alte culori decat curcubeul – tine spiritele rele departe. De aceea si restul cladirilor sanctuarului sunt pictate in aceasta culoare. De fapt, cand ne-am vizitat, dadeau un strat de vopsea unor parti in care salitrul facuse ravagii.

Puteti afla mai multe despre torii plutitori , precum de ce a rezistat furtunilor si cutremurelor fara sa cada din 1875, data constructiei celui actual, pe site-ul oficial al insulei Miyajima.

Torii nu este singurul element plutitor al Altarului Itsukushima: cladirile sale principale sunt, de asemenea, construite pe apa, sustinute de stalpi de lemn.

Feribotul nostru a ajuns la reflux – am vazut doar cateva minute torii plutind – si nu ne-am putut bucura niciodata de imaginea altarului de pe apa. Nisipul, plin de mici santuri formate de apa in „zborul” ei, a constituit peisajul de fundal intre aleele care leaga diferitele cladiri ale templului.

Primul altar Itsukushima a fost infiintat pe insula in anul 593. Cladirile erau, asa cum sunt acum, din lemn, iar focurile au fost de vina pentru faptul ca cele actuale dateaza din secolul al XII-lea. Bineinteles, dupa cum am putut vedea cat am fost acolo, sarcinile de intretinere se fac urmand tehnicile vechi… desi pensulele cu care pictau erau destul de moderne.

Pe langa templul principal, foisorul de intrare, foisorul comercial si pavilionul de purificare prin care veti ajunge mai devreme sau mai tarziu sa treceti, veti vedea si o pagoda cu cinci etaje si o pagoda cu doua etaje, tot in acelasi vermilion. 

La altarul Miyajima am gasit o fata japoneza desenand tamplele pe un bloc cu un stilou. Mi-a placut ideea: sa-mi iau timp sa observ, sa descoperi detaliile care se vad doar cand te uiti, sa lasi lumea sa se miste in continuare in timp ce iti concentrezi atentia… N-am facut-o atunci, dar am incercat sa gasesc este timpul sa o faci si in alte calatorii din acel moment –poti vedea cateva desene aici–.

Mai multe lucruri de vazut in Miyajima

Dincolo de altar, un sit al patrimoniului UNESCO, insula Miyajima – scuzati redundanta, stiti deja ca Miyajima este „insula altar”– are alte locuri de vazut … daca aveti timp si nu va lasati complet prins de vermilion . Trebuie sa marturisesc ca ne-am blocat. Soarele apunea si in fiecare minut culorile se schimbau. Cum am putea pleca de la acel spectacol chiar si cu promisiunea de a-i vedea pe altii?

Cerbul din Miyajima

Din momentul in care vei pune piciorul pe insula in timp ce cobori de pe feribot, vei fi inconjurat de caprioare. Sunt liberi si sunt la fel de obisnuiti cu prezenta omului ca si cei din Nara, asa ca se vor apropia – ai grija la harta si orice mancare ai aduce, nu le este frica.

Inainte de a intra in sanctuar, un fel de gard ii lasa afara, langa „promenada” plina de magazine de suveniruri si restaurante.

Cel mai inalt munte de pe insula, Muntele Misen la 530 de metri, ofera – teoretic, pentru ca nu am urcat – privelisti fantastice ale altarului si torii de sus. Dureaza aproximativ trei ore sa mergi in sus si in jos, desi exista si optiunea de a lua telecabina care te lasa la aproximativ 20 de minute de mers pe jos de varf.

Templul Daishō-in

Pe drum in sus sau in jos pe munte, treci pe langa un alt templu, Daishō-in. Este in spatele orasului si, conform ghidului – am spus deja ca nu ne-am mutat din sanctuar – „ exista absolut de toate: statui, usi, iazuri si corturi ”. Dar nu pluteste… In plus, este nevoie de doua zile pentru a acoperi intreaga insula.

Cum sa ajungi la Miyajima din Hiroshima

Atat de mult pluteste, atat de mult pluteste… dar unde pluteste exact? In Marea Interioara Seto, in largul coastei Hiroshima. Stiti deja unde se afla insula Itsukushima, acum intrebarea este: cum sa ajungeti la ea.

Portul de feriboturi pentru insula se afla langa gara Hiroden-Miyajima-guchi. Pentru a ajunge acolo puteti folosi tramvaiul din centrul orasului Hiroshima – este ultima statie. O alta optiune este linia JR San-yō, de la Hiroshima la Iwakuni, care se opreste la Miyajima-guchi, de asemenea foarte aproape de port.

Odata ajuns in port exista mai multe optiuni: diferite companii si timpi de traversare. Unul dintre feriboturi este operat de Japan Rail si este inclus in JPR, Japan Rail Pass – un element esential in calatoria dumneavoastra in Japonia, de indata ce intentionati sa va mutati intre mai multe orase, puteti vedea preturile si duratele aici.

Acordati atentie programului ultimului feribot inapoi. Apusul de soare te poate prinde atat de mult incat esti cu adevarat blocat pe insula pana a doua zi.

Vizita noastra la Miyajima a fost o evadare de la Hiroshima. Cu ultimul feribot, in timp ce iluminatul torii era aprins si Soarele era complet ascuns, ne-am intors in oras. Avand in vedere proximitatea si usurinta transportului – cu JRP toata calatoria este inclusa – poti dormi in Hiroshima – aici poti vedea preturile si disponibilitatea – si te intorci a doua zi pentru a-ti continua vizita pe insula.

Daca vrei sa ai una dintre cele mai bune trei privelisti din Japonia pentru tine, va trebui sa stai peste noapte in Miyajima. Asa cum se intampla in multe locuri turistice din apropierea oraselor mari, noaptea si prima ora a diminetii sunt pentru localnici si pentru putinii care stau sa doarma. De la hoteluri standard la riokan traditional, oferta de cazare pe insula este larga si cu siguranta vei gasi ceva care sa se potriveasca ceea ce iti doresti – aici poti vedea preturile si disponibilitatea.