Zona de excludere a Cernobilului vizata in timp ce Rusia invadeaza Ucraina

A fost una dintre cele mai ingrijoratoare evolutii intr-o zi deja socanta, cand Rusia a invadat joi Ucraina: razboiul de la centrala nucleara de la Cernobil, unde radioactivitatea de la cel mai grav dezastru nuclear din istorie de acum 36 de ani inca se scurge.

Fortele ruse au preluat controlul asupra amplasamentului dupa o lupta apriga cu garda nationala ucraineana care protejeaza uzina dezafectata, a declarat consilierul prezidential ucrainean Mykhailo Podolyak pentru Associated Press. Starea instalatiilor centralei, a unui adapost de izolare si a unui depozit de deseuri nucleare nu este cunoscuta, a spus el.

Un oficial familiarizat cu evaluarile actuale a spus ca bombardamentul rusesc a lovit un depozit de deseuri radioactive de la Cernobil si a fost raportata o crestere a nivelului de radiatii. Cresterea nu a putut fi confirmata imediat.

Un inalt oficial al serviciilor secrete americane a declarat ca SUA considera ca fortele ruse de la Cernobil urmareau sa impinga spre Kiev, la aproximativ 130 km sud de centrala, pentru a incerca sa se conecteze cu alte forte ruse din Ucraina. Oficialii nu au fost autorizati sa fie numiti public pentru a discuta problema sensibila.

Zona de excludere a Cernobil, o zona forestiera de 2.600 de kilometri patrati care inconjoara uzina inchisa, se afla intre granita dintre Belarus si Ucraina si capitala ucrainei.

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat ca oficialii ucraineni au luptat pentru a-l apara, „pentru ca tragedia din 1986 sa nu se repete”. El a numit-o o „declaratie de razboi impotriva intregii Europe”.

Consilierul Podolyak a spus ca dupa un „atac absolut fara sens… este imposibil sa spunem ca centrala nucleara de la Cernobil este sigura”. El a avertizat ca autoritatile ruse ar putea da vina pe Ucraina pentru deteriorarea site-ului sau sa faca provocari de acolo.

Consilierul Ministerului de Interne ucrainean Anton Herasenko a avertizat ca orice atac asupra haldei de deseuri ar putea trimite praf radioactiv peste „teritoriul Ucrainei, Belarusului si tarilor UE”.

Oficialii rusi, care au dezvaluit putin din operatiunile lor in Ucraina si nu si-au dezvaluit obiectivele, nu au comentat public batalia.

Agentia Internationala pentru Energie Atomica a declarat ca urmareste situatia din Ucraina „cu mare ingrijorare” si a cerut retinere maxima pentru a evita orice actiune care ar putea pune in pericol instalatiile nucleare ale Ucrainei.

Rafael Mariano Grossi, directorul general al AIEA, a declarat ca Ucraina a informat agentia cu sediul la Viena ca „fortele armate neidentificate” au preluat controlul asupra tuturor instalatiilor uzinei si ca nu au existat victime sau distrugeri pe amplasamentul industrial. Grossi a spus ca este „de importanta vitala ca operatiunile sigure si securizate ale instalatiilor nucleare din acea zona sa nu fie afectate sau intrerupte in niciun fel”.

Edwin Lyman, director pentru siguranta energiei nucleare la Uniunea Oamenilor de Stiinta Preocupati din Washington, a declarat: „Nu imi pot imagina cum ar fi in interesul Rusiei sa permita deteriorarea instalatiilor de la Cernobil”.

Intr-un interviu, Lyman a spus ca ceea ce il ingrijoreaza cel mai mult este combustibilul uzat depozitat la santier, care nu a mai fost activ din 2000. Daca alimentarea pompelor de racire este intrerupta sau rezervoarele de stocare a combustibilului sunt deteriorate, rezultatele ar putea fi catastrofale, a spus el. 

Reactorul nr. 4 al centralei electrice a explodat si a luat foc in noaptea de 26 aprilie 1986, sfasiind cladirea si aruncand material radioactiv in cer.

Autoritatile sovietice au inrautatit catastrofa prin faptul ca nu au spus publicului ce s-a intamplat, infuriind guvernele europene si poporul sovietic. Cei 2 milioane de locuitori din Kiev nu au fost informati in ciuda pericolului caderii radioactive, iar lumea a aflat despre dezastru abia dupa ce a fost detectata o crestere a radiatiilor in Suedia.

Cladirea care continea reactorul explodat a fost acoperita in 2017 de un adapost urias destinat sa contina radiatiile care inca scapau din accident. Robotii din interiorul adapostului lucreaza pentru a demonta reactorul distrus si pentru a colecta deseuri radioactive.

Este de asteptat sa dureze pana in 2064 pentru a termina dezafectarea reactoarelor. Ucraina a decis sa foloseasca zona desertica ca loc pentru instalatia sa centralizata de depozitare a combustibilului uzat de la celelalte centrale nucleare ramase din tara.

Vicecancelarul german si ministrul Economiei, Robert Habeck, a declarat pentru Associated Press ca Rusia nu ar trebui sa obtina material nuclear de la Cernobil daca ar dori sa-l foloseasca in orice scop, deoarece are suficient material propriu.