Un producator de vaccinuri a distrus 15 milioane de doze. CEO-ul sau a vandut actiuni de 11 milioane de dolari inainte ca acesta sa fie public

Actiunile emergente BioSolutions din New York (CNN Business) si-au pierdut mai mult de jumatate din valoare, de la dezvaluirea faptului ca a distrus pana la 15 milioane de doze de vaccin Johnson & Johnson Covid-19 la uzina sa din Baltimore. Dar CEO-ul companiei a aruncat actiuni in valoare de peste 11 milioane de dolari inainte de declinul masiv al actiunii.

In urma unei inspectii efectuate de Food & Drug Administration, Emergent a convenit pe 16 aprilie sa opreasca productia vaccinului si sa puna in carantina materialul existent fabricat. Aceasta productie nu a fost inca reluata . Actiunile au cazut pe masura ce au fost dezvaluite noutatile despre aceste probleme.

Dar CEO-ul emergent Robert Kramer a evitat o mare parte din aceste declinuri. El a vandut 97.849 de actiuni ale actiunii companiei in perioada 15 ianuarie – 26 februarie, pentru un total de 11,1 milioane de dolari, conform documentelor depuse la Securities and Exchange Commission. El a vandut actiunile pentru preturi cuprinse intre 93,49 USD si 123,45 USD pe actiune, pentru un pret mediu de 113,73 USD. Dar actiunile si-au pierdut aproape jumatate din valoarea lor de la cea mai profitabila vanzare a lui Kramer pe 9 februarie: s-a inchis vineri la 61,94 USD.

Daca ar fi detinut acele aproape 100.000 de actiuni pe care le-a vandut pana acum anul acesta, acestea ar fi in valoare de aproximativ 5 milioane de dolari mai putin decat pretul pentru care le-a vandut.

Vanzarea stocului a fost raportata pentru prima data de Washington Post . Solicitata un comentariu, compania a subliniat o declaratie data Postului: ,,Domnul Kramer, echipa noastra executiva si consiliul nostru de administratie sunt respectate la cele mai inalte standarde etice si respecta cu strictete toate legile si reglementarile care reglementeaza tranzactiile financiare. Orice insinuare a faptelor gresite este lipsita de dovezi sau merite. “

Actiunile vandute erau in conformitate cu un plan pe care Kramer l-a pus in aplicare in noiembrie, conform documentelor depuse si un purtator de cuvant al companiei. Aceste tipuri de planuri sunt obisnuite pentru directorii care doresc sa dispuna de actiuni in mod regulat, fara a fi pus la indoiala motivarea sau motivarea lor.

Dar New York Times a raportat la inceputul acestei luni ca problemele de productie la uzina din Baltimore merg pana in octombrie, citand jurnale interne, un oficial guvernamental si un fost supraveghetor al companiei.

Kramer si-a vandut o parte semnificativa a actiunii sale in companie de cand a inceput sa vanda actiuni in ianuarie. Mai are doar 163.147 de actiuni. Posesiunile sale au fost reduse cu aproximativ o treime.

Daca compania isi poate rezolva problemele, este posibil ca actiunile sa revina si s-ar putea dovedi ca vanzarile de actiuni ale lui Kramer au fost o idee proasta.

Directorul financiar si medicul-sef al producatorului de vaccinuri Moderna ( MRNA ) au vandut aproximativ 30 de milioane de dolari din stoc in mai 2020, imediat dupa ce stocul a castigat 30% la stirea unor rezultate timpurii promitatoare pentru vaccinul sau.

Actiunile s-au retras initial dupa acel salt initial si vanzarile de actiuni ale directorilor. Dar stocul a mai mult decat dublat ca valoare de la vanzarile respective, deoarece Moderna a devenit unul dintre primii furnizori mondiali de vaccinuri Covid-19. Actiunile pe care cei doi le-au vandut atunci ar avea in prezent 63,6 milioane de dolari.