Ce trebuie sa stii despre vaccinurile COVID-19

La mai bine de un an de la aparitia pandemiei COVID-19, sistemul de sanatate din SUA se afla intr-o incercare istorica de a vaccina cat mai multi oameni pentru a opri aceasta boala care a infectat 31 de milioane de americani si a ucis peste 560.000.

In prezent, mai mult de jumatate din toti oamenii din Statele Unite cu varsta peste 18 ani au primit cel putin o doza de vaccin – de la Pfizer-BioNTech sau Moderna (care necesita doua fotografii cronometrate la o luna distanta) sau Johnson & Johnson (un imunizare prin impuscare). Toate cele trei vaccinuri au primit o autorizatie de utilizare de urgenta (EUA) de catre US Food and Drug Administration (FDA).

Incepand cu 19 aprilie, toata lumea din Statele Unite cu varsta de 16 ani si peste este eligibila pentru un vaccin COVID-19, a anuntat Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Vaccinarea cat mai multor oameni este cea mai buna si mai sigura cale de intoarcere la viata normala, spune  Michael G. Ison, MD , profesor de medicina si chirurgie la Northwestern Medicine Feinburg School of Medicine din Chicago. ,,Sosirea in acel moment va implica coordonarea mai multor componente diferite, dintre care unele ar putea fi destul de provocatoare”, spune el.

Preocuparile cu privire la vaccinul Johnson & Johnson (J&J) Janssen reprezinta una dintre aceste provocari: pe 13 aprilie, FDA si CDC au recomandat o pauza cu privire la utilizarea acestuia. Dintre cele aproape sapte milioane de doze de vaccin J&J administrate in Statele Unite, sase cazuri de tip rar si sever de cheag de sange au fost raportate la femeile mai mici de 50 de ani care au primit impuscatura.

Aceste cifre sugereaza o sansa mai mica de un milion de milioane de cheaguri, potrivit Anthony Fauci, MD , director al Institutului National de Alergii si Boli Infectioase, intr-un interviu acordat CBS News.

FDA si CDC si-au actualizat pozitia pe 23 aprilie, recomandand utilizarea CV-ului vaccinului J&J: o revizuire a tuturor datelor disponibile a aratat ca beneficiile cunoscute si potentiale ale vaccinului depasesc riscurile cunoscute si potentiale. Dar, potrivit agentiilor, femeile mai mici de 50 de ani ar trebui sa fie constiente de aceasta complicatie rara asociata cu vaccinul J&J, daca ar prefera o optiune diferita de vaccin COVID-19.

,,Oamenii ar trebui sa fie in continuare vaccinati cat mai curand posibil”, spune Adrienne Shapiro, MD, dr. , Investigator in Seattle Vaccine Trials Unit si profesor asistent in divizia de alergii si boli infectioase la Scoala de Medicina UW din Seattle. . ,,Suntem norocosi in aceasta tara sa avem disponibile mai multe tipuri de vaccinuri.”

Iata ce trebuie sa stiti despre cele trei vaccinuri COVID-19.

Cum functioneaza diferitele vaccinuri COVID-19?

Spre deosebire de vaccinurile traditionale (cum ar fi vaccinul antigripal), vaccinurile Pfizer, Moderna si J&J COVID-19 nu folosesc o forma slabita sau inactivata a virusului pentru a declansa un raspuns imun.

Vaccinurile Pfizer si Moderna utilizeaza o molecula genetica numita ARN mesager (ARNm). Conform CDC instructiunile continute in ARNm determina celulele din corp sa produca o bucata inofensiva din ceea ce se numeste o proteina spike – asemanatoare cu proteina spike de pe suprafata noului coronavirus.

Celulele afiseaza piesa proteica pe suprafetele lor, explica CDC, determinand un raspuns imun care include producerea de anticorpi. Acestea raman in sange gata sa lanseze o aparare impotriva oricarei infectii cu coronavirus viitoare.

Nu i-au placut vaccinurile Pfizer si Moderna, vaccinul J&J este un vaccin vector viral. In loc de ARNm, foloseste un adenovirus modificat genetic – o categorie de virus care include tipul din spatele racelii obisnuite.

Cat de bine functioneaza vaccinurile COVID-19?

Toate cele trei vaccinuri elimina in esenta riscul de spitalizare sau deces din COVID-19. Vaccinul Pfizer este estimat a fi 95% eficient pentru prevenirea COVID-19, vaccinul Moderna este 94,1% eficient , iar vaccinul J&J este 85% eficient pentru oprirea bolilor severe si (in studiile din SUA) 72% pentru prevenirea bolii in general.

Pentru ca un vaccin sa fie eficient la 95% inseamna ca, din fiecare 100 de voluntari de studiu care s-au infectat cu coronavirus in saptamanile si lunile de dupa imunizare completa, 95 au fost in grupul care a primit un placebo (o injectie cu apa sarata) si doar cinci au fost in grupul care a primit vaccinul, explica dr. Ison. ,,Asadar, toti participantii au acelasi risc de a se infecta, dar dobandirea infectiei este mult mai mica la pacientii cu vaccin”, spune el.

Desi este greu sa comparati vaccinul J&J direct cu vaccinurile ARNm disponibile in prezent in Statele Unite, deoarece acestea au fost testate in diferite stadii ale pandemiei, vaccinul J&J pare sa aiba o eficacitate usor mai scazuta in prevenirea COVID simptomatic usor pana la moderat- 19 boala si boala severa in comparatie cu vaccinurile cu ARNm, spune dr. Shapiro. ,,Prevenirea este inca foarte buna, totusi”, adauga ea.

Cercetatorii inca invata despre cat de eficiente vor fi vaccinurile in protejarea impotriva variantelor de coronavirus. ,,Avem date din studii de laborator care indica imunitatea produsa de vaccinuri nu este la fel de protectoare impotriva unora dintre variante”, spune Shapiro. Ea adauga ca exista si date din studiile clinice din parti ale lumii in care circulau variante care sugereaza ca vaccinurile nu sunt la fel de protectoare impotriva variantelor.