Statele emergente vor ajuta zona euro. Dar conditionat!

Europenii vor aborda la summitul G20 care are loc in statiunea balneara Los Cabos din Mexic probleme legate de salvarea zonei euro, criza din Europa, suplimentarea resurselor financiare ale FMI si… democratie.

«Suntem aici pentru a invata o lectie de democratie», a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, facand trimitere la faptul ca nu toate statele membre ale G20 sunt democratice. In timpul unei conferinte de presa comune spiritele s-au incins, presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rommpuy aparand Europa pe care nu o considera «singura responsabila de problemele economice actuale din lume». La randul sau, Barroso a tinut sa sublinieze ca «nu Europa se afla la originea crizei, aceasta a venit din Statele Unite si a fost provocata de relele practici in unele sectoare ale economiei si finantelor de speste ocean».

El a reafirmat vointa europenilor de a actiona cat mai repede in ceea ce priveste uniunea bancara,  bugetara si politica. In ceea ce priveste Grecia, presedintele Comisiei Europene a anuntat ca indata ce la Atena se va forma un Guvern, o misiune a toikai se va stabili impreuna cu autoritatile elene masuri credibile si rapide care sa duca la iesirea din criza si la o crestere durabila.

Mai multi bani pentru FMI

Cresterea resurselor financiare ale FMI a reprezentat o alta tema de discutii in Mexic. Fondul de rezerva al institutiei financiare internationale va ajunge la 456 miliarde de dolari, la care China va participa, in plus, cu 43 de miliarde, Brazilia, India, Mexic si Rusia cu cate 10 miliarde, Arabia Saudita cu 15 miliarde. Presedintele Comisiei Europene a tinut insa sa aminteasca faptul ca Uniunea Europeana contribuie la bugetul FMI cu 56 de procente. Un gest de bunavointa care trebuie platit prin revizuirea dreptului de vot pentru cele cinci state.

Obiectivul acestei masuri este acela de a da o gura de oxigen statelor europene aflate in dificultate, o mare parte din ajutor fiind destinat statelor din zona euro, «colosul in agonie al planetei» care risca sa destabilizeze grav si statele emergente. Statele emergente au decis sa suplimenteze cota de participare la FMI cu conditia unei reforme compete in cadrul grupului celor 20 cele mai industrializate state din lume, reforme legate extinderea dreptului lor de vot.

Finalitatea acestor reforme, care vor intra in vigoare din luna octombrie, este aceea de a acorda mai multe drepturi economiilor cu cea mai mare crestere, unele dintre ele solicitand luarea drept criteriu a Produsului Intern Brut.   Totusi, statele emrgente nu dau un cec in alb liderilor europeni, ele cerand Europei sa actionze repede si eficient, sa ia masuri care sa stimuleze cresterea, mizand pe investitii.

Reducerea masurilor de austeritate bugetara

Statele dezvoltate si cele emergente care fac parte din G20 cer reducerea masurilor de austeritate bugetara in Europa, masuri dictate de deteriorarea situatiei economice pe Batranul Continent, a declarat un oficial american. «Exista o schimbare de abordare referitoare la importanta majora a sustinerii cererii si crearii de locuri de munca, exista, de asemenea, o recunoastere a necesitatii de a evalua planurile de reechilibrare a bugetelor pe bazestructurale», a declarat subsecretarul Departamentului Trezoreriei SUA, Lael Brainard.

G20 a decis la summitul de la Toronto din 2010nsa reduca la jumatate deficitul bugetar pana in 2013, iar Germania a reamintit periodic faptul ca este absolut necesar ca aceasta decizie sa fie respectata, indiferent de evolutia situatiei reale. SUA insa se dovedesc mai maleabile si cer Europei sa nu afecteze si mai mult cresterea economica prin instituirea unor masuri de asuteritate bugetara excesive.   

ri