1,1 miliarde de someri si saraci in toata lumea

Ultimul raport al Organizatiei Internationale a Muncii (OIM) evalueaza numarul somerilor si al persoanelor care traiesc sub pragul saraciei la 1,1 miliarde in toata lumea.

Cifra este alarmanta, considera directorul general al OIM, Juan Somavia, care evidentiaza eforturile guvernelor din toate tarile de a rezolva criza pietei muncii, dar situatia ramane critica – un om din trei nu are un loc de munca si traieste sub pragul saraciei extreme.

Pe piata muncii, criza continua sa faca ravagii – in lume, in acest an, numarul somerilor urmand a se cifra la 200 de milioane de persoane, cu 27 de milioane mai mult decat in 2009, la debutul crizei. Daca in acest an criza se va agrava, numarul persoanelor fara un loc de munca va fi de 207 milioane, se arata in raportul OIM.

Cifra pare «mica» fata de datele reale care indica 1,1 miliarde de someri, diferenta constand in persoane neinregistrate in statistici si in bazele de date ale agentiilor pentru ocuparea fortei de munca.

Situatia tinerilor este cea mai grava

In acest tablou sumbru, tinerii raman primele victime ale crizei – 74,8 milioane de someri intre cei cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani. OIM trece in statistica si cele 900 de milioane de muncitori foarte saraci, 450 de milioane dintre acestia situandu-se sub pragul extrem al saraciei, cu un venit de 1,25 dolari pe zi.

Notabil este insa ca numarul aceastora s-a redus datorita cresterii economice a tarilor emergente, China situandu-se pe primul loc, ceea ce a permis reducerea numarului persoanelor extrem de sarace in aceste zone. In America Latina, in principal in Brazilia, numarul somerilor si al saracilor s-a redus considerabil datorita ajutorului acordat de stat familiilor sarace. «Se constata o schimbare de locuri intre statele emergente si cele dezvoltate – in primele a scazut rata somajului si s-a redus saracia, in ultimele situatia fiind inversa», se arata in raport.

Investitii si politici de securitate sociala

OIM, in finalul raportului, face si recomandari Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) pentru reglementarea situatiei, criticand lipsa de sustinere a politicilor publice privind ocuparea fortei de munca. «Guvernele reactioneaza la criza printr-un exces de masuri de austeritate care nu fac decat sa agraveze situatia. Aceasta politica trebuie sa inceteze pentru a se evita degradarea si mai grava a situatiei economice», se arata in raport.

O alta prioritate este consolidarea sistemelor de securitate sociala. Prinse in spirala ametitoare a datoriilor, mai multe state europene, Portugalia, Irlanda, Spania, au taiat ajutoarele sociale. Dimpotriva, Statele Unite si Japonia au prelungit durata de acordare a indemnizatiei de somaj si au marit cuantumul acesteia.

In final, OMC recomanda investitiile, accesul mai usor la credite pentru intreprinderi, ceea ce ar conduce la crearea de locuri de munca. In ceea ce priveste statele in curs de dezvoltare, OMC recomanda sa se puna accentul pe educatie si infrastructura.