Sarcina criptica: realizand ca vei fi mama cu cateva clipe inainte de nastere

Sarcina criptica apare doar in rare ocazii, dar exista si este o afectiune care implica riscuri grave pentru sanatatea mamei si a copilului ei. Exista motive fizice si psihologice pentru ca aceasta sa aiba loc.

Desi poate parea greu de crezut, exista femei care realizeaza doar ca vor fi mame cu putin timp inainte de a naste. Acest fenomen curios este cunoscut sub numele de sarcina criptica si se estimeaza ca apare intr-una din 2.500 de sarcini.

Este clar ca natura ofera instrumentele pentru a detecta sarcina. Cu toate acestea, din diferite motive, acele semnale uneori esueaza sau nu sunt percepute in mod corect. Aceasta este ceea ce da nastere unei sarcini criptice.

Desigur, aceste tipuri de situatii implica un risc mare. Daca o femeie nu stie ca duce o noua viata in pantecele ei, ea nu va adopta ingrijirea ceruta de acea stare si se poate angaja intr-un comportament riscant fara sa stie.

De ce au loc sarcini criptice?

Prima intrebare pe care ne-o pune oricare dintre noi este de ce apar sarcinile criptice? Cum se face ca o mama nu isi da seama ca este insarcinata. Ei bine, exista doi factori in special de ce se intampla acest lucru: psihologic si fizic. Sa vedem.

Cauze psihologice

Un prim motiv pentru care apare o sarcina criptica este imposibilitatea mamei de a recunoaste starea de sarcina. Aceasta apare atunci cand sarcina are loc la o varsta foarte frageda, la minore care nu stiu sa diferentieze simptomele sau la pacientele cu anumite dizabilitati cognitive.

La fel, la o femeie adulta cu facultati depline este posibil sa existe o respingere a starii de gestatie si aceasta sa provoace o negare psihologica a sarcinii. Acest lucru poate aparea din cauza abuzului sexual anterior sau a dorintei de a nu avea copii, printre altele.

In aceste circumstante, femeia nu reuseste sa devina constienta de starea ei si ignora simptomele sarcinii. Cel mai obisnuit este ca le interpreteaza gresit, chiar daca a fost deja mama inainte.

Este izbitor ca in multe dintre aceste cazuri este ca si cum corpul ar fi in ton cu mintea. Prin urmare, simptomele sarcinii nu apar sau o fac intr-un mod foarte subtil. Copilul poate fi asezat de-a lungul burticii si nu iese cu greu in afara, plus ca nu exista greata.

Unele dureri de burta secrete ale sarcinii pot fi interpretate ca fiind normale sau atribuite altor cauze.

Cauze fizice

Exista unele afectiuni medicale care duc la o sarcina criptica. Se intampla pentru ca simptomele nu sunt cele obisnuite sau pentru ca sunt confundate cu cele ale unei alte stari de sanatate.

Printre situatiile care impiedica detectarea sarcinii se numara urmatoarele:

  • Sindromul ovarului polichistic: Aceasta afectiune provoaca dezechilibre hormonale care ar putea opri sau face menstruatia neregulata si limita fertilitatea.
  • Metode contraceptive: utilizarea lor te poate face sa crezi ca sarcina este imposibila, cand nu este.
  • Perimenopauza: In timpul trecerii de la varsta fertila la menopauza apar simptome asemanatoare cu cele ale sarcinii, precum cresterea in greutate, oprirea menstruatiei si starea generala de rau.
  • Activitate fizica competitiva: sportivii extrem de competitivi au uneori niveluri scazute ale anumitor hormoni si acest lucru face dificila diagnosticarea sarcinii.
  • Prezenta grasimii corporale scazute: aceasta stare poate provoca absenta menstruatiei si confuzia in consecinta.

Dar simptomele si modificarile sarcinii?

Dupa cum am subliniat deja, exista circumstante in care simptomele tipice ale sarcinii nu apar. Exista sangerari neregulate care sunt interpretate ca menstruatie, nu exista disconfort asociate si burtica creste cu greu. Astfel, se constituie o sarcina criptica.

La fel, la unele femei obeze, cresterea burticii este presupusa ca o crestere in greutate si nu ca un semn de gestatie. Exista, de asemenea, cazul ca toate simptomele clasice sunt prezente, dar starea psihica le impiedica sa fie asociate cu sarcina. Este obisnuit ca nici mediul, inclusiv cuplul, sa nu il perceapa.

Bolile ginecologice pot masca sarcina si pot deruta femeile.

Ce riscuri presupune o sarcina criptica?

O sarcina criptica impiedica urmarirea medicala adecvata a sarcinii. Prin urmare, exista riscul aparitiei si dezvoltarii unor boli asociate, precum diabetul gestational, preeclampsia, eclampsia sau sindromul HELLP.

Lipsa tratamentului si a controlului asupra acestor boli ar putea provoca consecinte negative grave. Dezvoltarea normala a fatului poate fi compromisa. Exista chiar si circumstante in care aceste boli provoaca moartea.

O sarcina criptica impiedica, de asemenea, detectarea si urmarirea oricaror anomalii la copil. Aceasta fara sa ia in calcul ingrijirea nutritionala care nu se mai realizeaza ignorand starea de sarcina.

Sarcina criptica este o situatie riscanta

Desi sarcina criptica este o afectiune rara, ea exista si prezinta mai multe riscuri. Rezultatul ar putea fi traumatizant, deoarece presupune asumarea unei situatii pentru care nu erati pregatiti.

In unele ocazii, contractiile din momentul nasterii sunt interpretate ca un disconfort puternic si se solicita asistenta medicala cu intarziere. Puteti chiar sa aveti o nastere oriunde in afara spitalelor sau a asistentei medicale, cu toate pericolele pe care acest lucru le implica.