Pentru nativii americani, granita dintre SUA si Mexic este o „linie imaginara”

Restrictiile de imigrare faceau viata dificila nativilor americani care traiesc de-a lungul – si peste – granita dintre SUA si Mexic, chiar inainte ca presedintele Donald Trump sa declare o urgenta nationala pentru a-si construi zidul de granita.

Patria traditionala a 36 de triburi recunoscute la nivel federal – inclusiv popoarele Kumeyaay, Pai, Cocopah, O’odham, Yaqui, Apache si Kickapoo – au fost impartite in doua prin Tratatul de la Guadalupe Hidalgo din 1848 si Cumpararea Gadsden din 1853, care a sculptat California moderna. , Arizona, New Mexico si Texas din nordul Mexicului.

Astazi, zeci de mii de oameni apartinand triburilor native din SUA traiesc in statele mexicane Baja California, Sonora, Coahuila si Chihuahua, estimeaza cercetarile mele. Guvernul mexican nu recunoaste popoarele indigene din Mexic ca natiuni ca SUA, asa ca nu exista un sistem de inscriere acolo.

Cu toate acestea, multi nativi din Mexic trec in mod obisnuit granita dintre SUA si Mexic pentru a participa la evenimente culturale, pentru a vizita locuri religioase, pentru a participa la inmormantari, pentru a merge la scoala sau pentru a vizita familia. La fel ca alti „straini nerezidenti”, acestia trebuie sa treaca prin puncte de control riguroase de securitate, unde sunt supusi interogatoriilor, inspectiei si respingerii sau intarzierii.

Multi nativi americani pe care i-am intervievat pentru cercetari antropologice asupra activismului indigen numesc granita dintre SUA si Mexic „linia imaginara” – o granita invizibila creata de puterile coloniale care pretind teritoriile indigene suverane ca fiind ale lor.

Un zid de granita ar separa si mai mult popoarele native de prieteni, rude si resurse tribale care se intind pe granita dintre SUA si Mexic.

Patrie impartita

Membrii tribalului spun ca multi nativi americani din SUA se simt detasati de rudele lor din Mexic.

„Efectul unui zid este deja in noi”, mi-a spus Mike Wilson, membru al Natiunii Tohono O’odham, care locuieste in Tucson, Arizona. „Deja ne desparte.”

Tohono O’odham se numara printre triburile federale americane care lupta impotriva eforturilor guvernului de a consolida securitatea existenta cu un zid de frontiera. La sfarsitul lunii ianuarie, Tohono O’odham, Pascua Yaqui si Congresul National al Indienilor Americani s-au intalnit pentru a crea o propunere pentru facilitarea trecerii frontierei indigene.

Tohono O’odham stiu deja cum se schimba viata atunci cand pamanturile traditionale sunt impartite fizic.

Conform legii SUA, membrii Tohono O’odham inscrisi in Mexic sunt eligibili pentru a primi servicii educationale si medicale in terenurile Tohono O’odham din SUA

Acest lucru a devenit dificil din 2006, cand a fost construita o bariera de otel pentru vehicule de-a lungul celei mai mari portiuni de 62 de mile a granitei SUA-Mexic care traverseaza Natiunea Tohono O’odham.

Anterior, pentru a ajunge in partea americana a teritoriului Tohono O’odham, multi membri ai tribului pur si simplu traversau pamantul cu masina. Acum, ei trebuie sa calatoreasca pe distante lungi pana la porturile oficiale de intrare.

Un fermier Tohono O’odham a declarat pentru The New York Times in 2017 ca trebuie sa calatoreasca cativa mile pentru a extrage apa dintr-o fantana aflata la 100 de metri distanta de casa lui – dar in Mexic.

Si revista Pacific Standard a raportat in februarie 2019 ca trei sate Tohono O’odham din Sonora, Mexic, au fost intrerupte de la cea mai apropiata aprovizionare cu alimente, care se afla in SUA.

Drepturile nativelor

Pamantul este esential pentru identitatea istorica, spirituala si culturala a comunitatilor native.

Mai multe acorduri internationale – inclusiv Declaratia Natiunilor Unite cu privire la drepturile popoarelor indigene – confirma drepturile innascute ale acestor comunitati de a utiliza resursele culturale si naturale dincolo de granitele internationale.

O harta din 1894 a limbilor indigene nord-americane arata cum patriile native se intind granitele nationale moderne. Biblioteca Britanica

Statele Unite ofera putine astfel de protectii.

Oficial, diverse legi si tratate federale afirma drepturile triburilor recunoscute federal de a trece intre SUA, Mexic si Canada.

Tratatul Jay din 1794 acorda popoarelor indigene de la granita dintre SUA si Canada dreptul de a trece si de a trece liber granita. De asemenea, ofera persoanelor indigene nascute in Canada dreptul de a trai si de a lucra in Statele Unite.

Actul pentru libertatea religioasa a indienilor americani din 1978 spune ca SUA vor proteja si pastra drepturile religioase ale nativilor americani, inclusiv „accesul la locuri sacre” si „detinerea de obiecte sacre”. Si Legea din 1990 privind protectia si repatrierea mormintelor nativelor americane protejeaza ramasitele umane, locurile de inmormantare si obiectele sacre ale nativilor americani.

Legea Statelor Unite impune, de asemenea, ca natiunile tribale suverane recunoscute la nivel federal de la granita dintre SUA si Mexic sa fie consultate in planificarea aplicarii frontierei federale.

In practica, totusi, trecerea libera a nativilor care traiesc atat peste granita de nord, cat si la cea de sud a Statelor Unite este restransa de legile stricte de identificare.

Statele Unite solicita oricarei persoane care intra in tara sa prezinte un pasaport sau o alta identificare aprobata de SUA care confirma cetatenia sau autorizatia de intrare. Real ID Act din 2005 permite secretarului Departamentului pentru Securitate Interna sa renunte la orice lege americana – inclusiv cele care protejeaza drepturile indigenilor – care ar putea impiedica aplicarea la frontiera.

Cateva documente standard de identificare tribala din SUA – inclusiv Formularul I-872 American Indian Card si cartile de identitate tribale imbunatatite cu fotografie – sunt documente de calatorie aprobate care permit nativilor americani sa intre in SUA in porturile terestre de intrare.

Teste de identitate arbitrare

Numai cardul de indien american, care este eliberat exclusiv membrilor triburilor Kickapoo, recunoaste dreptul indigenilor de a trece granita, indiferent de cetatenie.

Conform Actului Texas Band of Kickapoo din 1983, „toti membrii trupei” – inclusiv cei care locuiesc in Mexic – au „dreptul sa treaca si sa treaca liber granitele Statelor Unite si sa traiasca si sa lucreze in Statele Unite. ”

Majoritatea mexicanilor indigeni care doresc sa traiasca sau sa lucreze in Statele Unite, totusi, trebuie sa solicite o autorizatie de sedere si de munca pentru imigranti, ca orice alta persoana nascuta in afara SUA. renuntati la anumite cerinte privind documentele de calatorie, de la caz la caz, pentru vizitele pe termen scurt ale membrilor nativi din Mexic.

Deoarece agentii de patrulare de frontiera au o putere discretionara extinsa de a refuza sau amana intrarile in interesul securitatii nationale, ofiterii sai fac uneori solicitari arbitrare pentru a verifica identitatea nativului in aceste cazuri.

Astfel de teste, arata cercetarile mele, au inclus cererea oamenilor sa vorbeasca limba lor indigena sau – daca persoana trece pentru a participa la o ceremonie nativa – sa interpreteze un cantec sau un dans traditional. Celor care refuza aceste cereri li se poate refuza intrarea.

De asemenea, agentii de frontiera de la granitele cu Mexic si Canada au manipulat gresit sau au distrus articole ceremoniale sau medicinale native pe care le considera suspecte.

„Rudele noastre sunt considerate cu totii „extraterestri””, a spus batranul si activistul Yaqui Jose Matus. „[Ei] nu sunt extraterestri. Ei sunt indigeni pe acest pamant.”