Trump se indreapta spre propriul sau proces de destituire

In ciuda scepticismului continuu din partea liderilor democrati, impulsul catre demitere a luat ritm. Peste 50% dintre democratii din Camera Camerei, inclusiv unii parlamentari din districtele cu variatie moderata, si-au exprimat sprijinul pentru procedurile de demitere.

Chiar si presedintele Comitetului Judiciar al Camerei, Jerry Nadler, constiinta morala in curs de dezvoltare a partidului, a spus ca sustine o ancheta de demitere si a spus ca procedurile oficiale de demitere sunt deja in curs.

Nadler i-a spus lui Erin Burnett de la CNN: „Aceasta este o procedura oficiala de demitere. Colectam si investigam toate probele. Si cand acest lucru se va termina, speram ca pana la sfarsitul anului vom vota pentru trimiterea articolelor de acuzare in plenul Camerei. Sau nu vom face. Aceasta este o decizie pe care va trebui sa o luam. Dar acesta este exact procesul in care ne aflam acum.”

Nadler a facut mai mult decat orice alt democrat de rang inalt pentru a da sens cuvantului „eu” si a prezenta cazul publicului pentru a desfasura audierile, munca liderilor opozitiei in aceste momente importante.

Nu este clar daca marturia lui Robert Mueller in fata Camerei a fost motivul pentru care procesul de demitere a fost accelerat. In timp ce esenta prezentarii lui Mueller a fost devastatoare, ca si raportul scris, Trump insusi a fost forta motrice care a indemnat democratii sa ia atitudine.

Trump a facut mai mult decat oricine altcineva pentru a mentine impulsul politic necesar pentru a-i impiedica pe democrati sa renunte la optiunea demiterii. In timp ce conceptul de auto-impeachment este absurd, este, de asemenea, adevarat ca propriile actiuni scandaloase ale lui Trump i-au fortat pe democrati sa se gandeasca in continuare la tipurile de restrictii care ar putea fi necesare pentru a limita aceasta presedintie fugitiva.

Acceptarea continua de catre Trump a retoricii supremaciste albe, daca nu a politicii, continua sa tulbure pe multi din tara. A inceput cu tweet-ul sau care le-a spus celor patru tineri parlamentari democrati, care sunt printre cei mai mari detractori ai sai, „sa se intoarca si sa ajute la repararea locurilor total distruse si infestate de crime din care au venit”, si a continuat cu explozia sa supraincarcata Rasism pe Twitter impotriva Baltimore si Rep. Maryland Elijah Cummings.

Apoi a urmat impuscatura ingrozitoare din El Paso, unde ucigasul nebun ar fi folosit acelasi cuvant, „invazie”, folosit de presedinte pentru a descrie imigrantii intr-un manifest pregatit inainte de a ucide mexicani nevinovati la un Walmart.

Raspunsul ulterioar al presedintelui in El Paso – a dat degetul mare in sus langa un copil orfan la filmare intr-o ipostaza foto in scena – nu a facut decat sa inrautateasca lucrurile.

Cu alte cuvinte, motivul pentru care demiterea este pe masa are mai putin de-a face cu raportul Mueller decat cu comportamentul presedintelui insusi. In acelasi mod in care atacurile presedintelui Andrew Johnson asupra Reconstructiei au alimentat campania de demitere impotriva lui, agenda de extrema dreapta a presedintelui ii incurajeaza pe democrati sa ia in considerare un vot de demitere, chiar daca republicanii din Senat vor impiedica inevitabil demiterea lui.

Cu cat presedintele se comporta mai rau si cu cat impactul asupra lumii este mai clar si mai real, cu atat le va fi mai usor pentru democrati sa devina inregistrati si sa poata spune ca obstructionarea justitiei intr-o ancheta oficiala este inacceptabila. Se pare ca, pe baza raportului Mueller, Trump a incercat sa reduca la tacere anchetatorii in moduri pe care presedintele Richard Nixon nu si le-ar fi imaginat niciodata si nici nu le-ar fi crezut posibil.

Suntem inca departe de acest tip de vot. Temerile lui Pelosi cu privire la repercusiunile procesului de demitere in districtele moderate sunt foarte reale si nu au disparut. Pana cand nu va avea sprijinul Caucusului Democrat in Congres, ea ar putea rezista sa-i acorde sprijinul total.

Cu toate acestea, Trump ii este dificil sa spuna nu. Presedintia sa si-a pierdut drumul, jucand pe un foc de rasism, nativism si o diviziune sociala care nu este doar periculoasa, ci si mortala. Retorica lui devine din ce in ce mai incendiara pe masura ce problema electorala se incinge. Retweetul sau despre casatoria lui Clinton ne duce pe un nou teritoriu „fara precedent” despre cat de departe va ajunge.

De-a lungul mandatului sau, Trump a fost cel mai mare dusman al sau. Orice alt presedinte in exercitiu cu relativa pace in strainatate, o economie buna si un partid unit ar fi intr-o pozitie perfecta pentru a fi reales. Totusi, in fiecare zi arata natiunii nenumaratele riscuri de a-i fi dat puterea. Exista un motiv pentru care ratingurile sale de aprobare au ramas in mod traditional scazute si pentru care nu a reusit niciodata sa obtina sprijinul majoritar.

Trump nu se va face mai bine, doar se va inrautati. Cei care spera intr-un „punct de cotitura” catre ordine pur si simplu nu sunt atenti. Cu cat campania din 2020 devine mai incinsa, cu atat va fi mai agresiv. Fiecare element din arsenalul sau discursiv – imbratisarea nativismului, solicitarea de investigatii si raspandirea teoriilor conspiratiei, ignorarea legii si ordinii si calomniilor – va continua sa fie in centrul atentiei.

Cu fiecare lovitura pentru cei care i se opun, Trump va continua sa le dea democratilor motive pentru a se restrange, cel putin, pentru a urmari de ce acest tip de utilizare a puterii prezidentiale este inacceptabil.