Statele Unite si NATO resping cererea Rusiei de a se opune extinderii Aliantei spre Est

„Mingea este in terenul tau”, a anuntat Antony Blinken inainte de a parasi sala de presa a Departamentului de Stat, dupa ce a confirmat public ca Statele Unite au transmis Rusiei raspunsurile scrise mult asteptate pentru a atenua tensiunea tot mai mare din Ucraina in fata unei posibile invazii rusesti.

Documentul prezentat Kremlinului, a explicat secretarul de stat, include o serie de idei si propuneri pentru a aborda in comun detensionarea crizei prin oferirea unei „cale diplomatice”. Raspunsul SUA la cererile Rusiei nu a fost facut public, dar Blinken a spus ca contine „principii de baza” despre „suveranitatea Ucrainei” si, de asemenea, anumite „preocupari” cu privire la „actiunile Rusiei care submineaza securitatea”.

Blinken a spus ca unele dintre cererile Rusiei sunt inacceptabile, asa cum au spus alti oficiali americani de la inceputul acestei crize. Pe fondul escaladarii tensiunii militare in regiune, Kremlinul doreste ca NATO sa-si retraga fortele de securitate din Europa de Est si sa impiedice Ucraina sa adere la Alianta Atlantica in viitor.

„Suntem pregatiti sa discutam si sa negociem masuri pentru a garanta securitatea tuturor”, a spus Antony Blinken, desi secretarul de stat a subliniat ca raspunsul scris transmis prin intermediul ambasadorului SUA la Moscova „nu este o negociere” si nici „propuneri” explicite. ”, ci un set de idei despre cum sa directionam in comun acele garantii de securitate pentru toti.

Asteptand sa vada cum procedeaza acum Rusia cu raspunsul Washingtonului, Blinken a recunoscut ca toate optiunile „sunt pe masa”, desi Administratia Biden este increzatoare ca situatia poate avea un rezultat bun „daca este negociata cu buna-credinta”, amintind inca o data ca exista vor fi „consecinte masive” din partea Statelor Unite si a aliatilor sai daca Rusia decide sa actioneze cu fortele militare in Ucraina.

Ambasadorul SUA in Rusia, John Sullivan, a predat in persoana documentul la cladirea Ministerului de Externe din Moscova cu putin timp inainte de aparitia lui Blinken, care si-a avansat intentiile de a prezenta detaliile documentului Congresului SUA in aceeasi dupa-amiaza si de a raspunde la toate intrebarile. din partea legiuitorilor.

Statele Unite justifica luarea deciziilor cu privire la ultimele sale actiuni, dincolo de canalele diplomatice, pentru a detensiona conflictul, punand mii de soldati americani, nave de razboi si avioane in „alerta maxima”, precum si evacuarea personalului ambasadei din Kiev si rudele lor. Masuri, potrivit lui Blinken, intreprinse pentru garantarea securitatii aliatilor europeni, pe de o parte, si a americanilor, pe de alta parte „in urma numeroaselor indicii” ale unei posibile invazii rusesti in Ucraina cu desfasurarea extinsa a armatei ruse in frontierele.

Secretarul de stat insista ca cea mai buna masura preventiva in cazul unui atac este ca americanii „sa ia in considerare serios sa paraseasca” Ucraina in fata amenintarilor continue. Statele Unite nu vor sa se vada in situatia de a-si pune cetatenii in pericol, iar Administratia Biden simte acea „responsabilitate” pana la rezolvarea conflictului.

Raspunsul NATO

Pe de alta parte, celalalt actor major al acestei crize, NATO si-a transmis si propunerile sale miercuri, dupa cum a confirmat pentru Europa Press un purtator de cuvant al Aliantei Atlantice, cu cateva minute inainte ca secretarul general, Jens Stoltenberg, sa confirme acest pas intr-o stire. conferinta.

Dupa ce a avut o intalnire cu Moscova in marja Consiliului NATO-Rusia din 12 decembrie, politicianul norvegian a indicat ca aliatii sunt gata sa se aseze din nou in fata Moscovei pentru a discuta despre domeniile de securitate de care Alianta si Rusia pot beneficia. reciproc.

Propunerea a fost „negociata si agreata” de cei 30 de aliati, a spus Stoltenberg, care a insistat ca NATO este pregatita sa discute cu Moscova reducerea armelor nucleare, controlul rachetelor cu raza scurta si medie de actiune sau o mai mare transparenta in manevrele militare.

Secretarul general al NATO a subliniat ca progresul acestui proces acum „depinde daca exista dorinta de a face compromisuri cu buna-credinta si de a incerca sa se aseze si sa gaseasca un teren comun”.

Stoltenberg a spus clar ca este pregatita sa asculte preocuparile Rusiei, dar nu va fi cedata in fata cererilor ca NATO sa nu se extinda in Europa de Est. „Am precizat clar ca nu compromitem dreptul oricarei natiuni de a solicita aderarea (NATO)”, a spus el.

Daca Moscova nu va asculta aceasta propunere si va avansa in confruntare, seful politic al NATO a indicat ca organizatia este pregatita sa-si desfasoare fortele de raspuns imediat, formate din 5.000 de militari de diferite nationalitati, „in cateva zile”. Dupa cum s-a confirmat, NATO ar putea recurge la acestea in caz de criza, in baza deciziei Consiliului Nord-Atlantic.

Astfel, Stoltenberg a subliniat ca Alianta Atlantica a sporit pregatirea acestor forte de raspuns , cadru in care Washingtonul a confirmat marti ca va pune la dispozitie 8.400 de soldati ca raspuns la actiunile Rusiei.

Tensiunile in jurul Ucrainei s-au inrautatit in ultimele saptamani din cauza cresterii trupelor ruse dislocate in zona, o problema pe care comunitatea internationala o vede ca o amenintare de invazie. Guvernul rus, insa, a respins astfel de acuzatii.