Pauza de cafea te ajuta sa traiesti mai mult

Cercetatorii de la Universitatea din Atena pretind intr-un studiu ca secretul unei vieti mai lungi ar putea fi consumul unei cani de cafea pe zi, scrie Daily Mail.

Chiar si persoanele care sufera de hipertensiune arteriala pot fi mai sanatoase daca consuma zilnic o cana de cafea, potrivit unei investigatii unice asupra lucrurilor care ii pot ajuta pe oameni sa atinga venerabila varsta de 100 de ani.

Potrivit studiului dat publicitatii recent, cafeaua ajuta la imbunatatirea elasticitatii arterelor, lucru care va poate feri de bolile de inima.

Avantaj: Persoanele care beau una sau doua cani de cafea pe zi au arterele mult mai elastice decat cei care beau putina cafea sau deloc, mai arata studiul.

Subiectii cercetarii despre cafea au avut varste cuprinse intre 65 si 100 de ani si erau vechi locuitori ai insulei grecesti Ikaria. Insula Ikaria este cunoscuta si ca „pamantul longevitatii”, mai ales ca o treime dintre locuitorii ei ajunge la varsta de 90 de ani.

Consumul regulat de cafea a fost investigat de catre cercetatorii de la Universitatea din Atena, pentru a vedea daca si acesta ajuta oamenii sa traiasca mai mult. Ei au analizat 485 de persoane cu tensiune arteriala crescuta (hipertensiune arteriala in termeni medicali).

Prin cresterea solicitarii asupra inimii, hipertensiunea arteriala conduce la rigiditatea arterelor si la o elasticitate redusa care, la randul sau, creste riscul de aparitie a unui infarct miocardic si de producere a unui accident vascular cerebral.

Doctor Christina Chrysohoou, cea care a condus studiul, a declarat ca exista dovezi contradictorii despre efectul consumului de cafea asupra sanatatii inimii cu alte cercetari care arata ca consumul de cafea poate agrava hipertensiunea arteriala.

Insa consumul de cafea este o traditie adanc infipta din punct de vedere social in cultura greaca, lucru care a devenit un imperativ pentru a investiga aceasta insula datatoare de ”mare speranta de viata”, a spus Dr. Christina Chrysohoou.

56 % dintre cei care beau moderat cafea consumau intre una si doua cani de cafea pe zi, aveau cea mai buna sanatate arteriala, iar vasele lor de sange se comportau precum cele intalnite la persoane mai tinere. Arterele lor erau mai elastice, comparativ cu cele masurate la persoanele care beau mai putina cafea sau chiar deloc.

Aproximativ unul din zece oameni care consumau trei sau mai mult de trei cani de cafea pe zi avea cea mai mica elasticitate a vaselor de sange. Constatarile studiului despre consumul de cafea au fost facute publice la Congresul Societatii Europene de Cardiologie de la Stockholm.