Recunoasterea genocidului armean impinge relatiile SUA-Turcia intr-un teritoriu incert

Presedintele SUA, Joe Biden, a suparat sambata pe aliatul NATO Turcia, recunoscand uciderea in masa a armenilor din Imperiul Otoman in timpul Primului Razboi Mondial drept genocid.

,,In fiecare an, in aceasta zi, ne amintim de viata tuturor celor care au murit in genocidul armean din epoca otomana si ne angajam sa impiedicam sa se mai produca o asemenea atrocitate”, a spus Biden la 24 aprilie, aniversarea deciziei otomane sa-i alunge pe armeni.

,,Incepand cu 24 aprilie 1915, odata cu arestarea intelectualilor armeni si a liderilor comunitatii din Constantinopol de catre autoritatile otomane, un milion si jumatate de armeni au fost deportati, masacrati sau au marsaluit pana la moarte intr-o campanie de exterminare. Onoram victimele Meds Yeghern, astfel incat ororile celor intamplate sa nu se piarda niciodata in istorie “, a adaugat Biden.

Turcia a denuntat in mod previzibil aceasta miscare. ,,Este pur si simplu scandalos. Turcia va raspunde in lunile urmatoare “, a avertizat duminica Ibrahim Kalin, purtatorul de cuvant al presedintiei.

Grupurile armene estimeaza ca aproximativ 1,5 milioane de oameni au fost ucisi in Imperiul Otoman incepand cu 1915, dupa ce guvernul de atunci a decis sa-i expulzeze din patria lor anatoliana in deserturile Siriei si Irakului din cauza presupusei lor cooperari cu Rusia si a activitatilor bandelor armene. impotriva civililor si armatei otomane.

Turcia spune ca ambele parti s-au ucis reciproc si resping atat afirmatiile, cat si numarul de armeni care ar fi pierdut viata.

,,Imi amintesc cu respect de armenii otomani care si-au pierdut viata in Primul Razboi Mondial, care a dat durere tuturor natiunilor din lume. Ii doresc mila lui Dumnezeu pentru toti cetatenii otomani care si-au pierdut viata in aceasta dureroasa epoca “, i-a scris presedintele Recep Tayyip Erdogan patriarhului armean la Istanbul, la 24 aprilie.

Presa americana a raportat ca Biden l-a sunat vineri si l-a informat pe omologul sau cu privire la decizia sa ca o chestiune de politica diplomatica.

“Biden a folosit remarci nedrepte si nefondate despre evenimentele petrecute in regiunea noastra”, a declarat presedintele Erdogan luni, la doua zile dupa decizia SUA.

Marile grupuri de diaspora din Armenia preseaza presedintii americani sa recunoasca masacrele din Primul Razboi Mondial drept genocid de zeci de ani.

Cu toate acestea, presedintii SUA au dorit sa evite daunarea relatiilor cu un aliat strategic atat de important al NATO. A fost nevoie de ani de criza intre Turcia si Occident si decizia Congresului SUA de a recunoaste genocidul armean, inainte ca Biden sa actioneze definitiv.

Expertii spun ca decizia sa arata cat de profunde au fost relatiile SUA-Turcia, desi unii adauga ca ultima criza ar putea deveni o fereastra de oportunitate, daca ambele parti vor lua masurile corecte in loc sa escaladeze criza.

,,Eram deja la cel mai scazut nivel posibil de relatii dintre SUA si Turcia”, a declarat pentru BIRN Mehmet Yegin, expert in relatiile SUA-Turcia cu Institutul German pentru Afaceri Internationale si de Securitate, SWP, din Berlin.

,,[Dar] dupa ce vom trece de socul imediat al acestei decizii si al altor probleme … S-ar putea sa existe o sansa de a reconstrui relatiile si de a iesi din aceste zile proaste”, a adaugat el.

Cu toate acestea, a continuat el, daca instantele americane incep sa caute despagubiri pentru cetatenii americani de origine armeana care si-au pierdut membrii familiei in masacrele din epoca otomana, criza se poate intensifica si mai mult, potrivit Yegin.

O problema care zbura de zeci de ani

Un demonstrant detine un afis pe care scrie ,,Adevarul iti da drumul, multumesc presedintelui Biden”, in timp ce oamenii participa la o demonstratie in apropierea consulatului turc din Los Angeles, California, SUA, 24 aprilie 2021. Foto: EPA-EFE / ETIENNE LAURENT

,,Recunoasterea genocidului armean a fost o problema de zeci de ani. A devenit popular atunci cand SUA au impus sanctiuni Turciei din cauza operatiunilor sale militare din Cipru in 1974 “, si-a amintit Yegin.

,,Grupurile diasporei armene cu sprijinul diasporei grecesti au inceput sa impinga Congresul SUA. Turcia a respins intotdeauna aceste afirmatii, dar in timp a devenit un subiect in relatiile SUA-Turcia “, a continuat Yegin.

Pana acum, a adaugat el, presedintii SUA au blocat intotdeauna aceste initiative si au trimis scrisori Congresului pentru a nu adopta rezolutii cu privire la genocidul armean din cauza ,,importantei Turciei ca aliat strategic”.

,,Acest lucru a fost pana cand rolul Turciei ca aliat strategic al SUA a devenit extrem de dezbatut. Cele doua ramuri ale Congresului au adoptat rezolutiile [genocidului] intr-un moment in care Turcia desfasura operatiuni militare unilaterale in Siria in 2019 impotriva militantilor kurzi care au fost sprijiniti de SUA “, si-a amintit Yegin.

,,Reactia la miscarile Turciei in mass-media americana si in Congres a fost dura. Ei l-au reprezentat ca ,,Turcia ne ataca aliatii kurzi”. Aceasta declaratie absurda arata ca militantii kurzi, partener de coalitie ad-hoc al SUA, au fost preferati decat Turcia, aliata bazata pe tratate. “

Faptul ca Senatul a adoptat rezolutia genocidului cu unanimitate a aratat cat de prietenoasa devenise Ankara la Washington.

Dar operatiunile militare ale Turciei in Siria impotriva kurzilor nu sunt singurul motiv pentru inrautatirea relatiilor SUA-Turcia.