Let’s Do It Romania, pentru o tara curata

Nu stiu unii ce planuri au pe 25 septembrie, dar stiu ca exista foarte multi romani care se vor alatura campaniei “Let’s Do It Romania” (LDIR). Si daca va numarati printre cei carora le pasa, atunci ar fi bine sa ne daruim macar o zi din viata acestei tari si sa o scapam de gunoaie, ca pana la urma tot noi am adus-o in acest stadiu.

Probabil ca ati auzit de LDIR de la prietenii vostri ecologisti, ati vazut pe net sau spotul de la televizor, dar echipa StirideBine s-a gandit ca nu ar strica si cateva informatii venite direct de la sursa, motiv pentru care am stat de vorba cu Oana Raluca Bratila, care face parte din echipa de comunicare a campaniei, si cea care poate sa dea o lectie fiecarui roman plictisit atunci cand declara cat sa o auda toata tara “Hai sa incetam sa ne lamentam in zadar si sa incepem sa facem ceva!”

Stim si noi ca romanul s-a nascut poet, fotbalist si carcotas, dar atunci cand vine vorba de aceasta campanie meritul il au estonienii, care in anul 2008 au avut stralucita idee de a si filma totul, un filmulet care a facut inconjurul lumii si care a reusit sa ramana si in Romania suficient de mult timp incat unii oameni sa-si doreasca sa le urmeze exemplul estonienilor.

Dar acesta nu este un proiect pe care sa il faci in pauza de pranz la munca sau in week-end, este ceva ce iti solicita toata atentia, precum o iubita rasfatata. Dupa ce a trecut de sentimentul initial potrivit caruia, Oana se simtea o naiva, ea si-a dat seama ca “Let’s Do It” este sursa ei “de bine” asa ca a facut ceea ce era firesc, din punctul ei de vedere: “Iti dai seama ce soc a fost cand am preferat sa-mi dau demisia de unde lucram decat sa renunt la proiect. Prietenii si familia au inteles in cele din urma ca Let’s Do It este sursa mea de “bine”. I-am covins ca este un proiect necesar si ca merita toate resursele pe care le putem oferi noi ca indivizi, fie ca este vorba de resurse materiale sau de timp.”

Ok, nu stiu cati dintre noi ar face asa ceva, dar astfel de oameni fac diferenta intr-o tara care incepe sa dezamageasca din ce in ce mai multi oameni. Si Oana este de parere ca aceasta campanie face mai mult decat sa curete tara de gunoaie, Let’s Do It le ofera oamenilor posibilitatea sa se apropie, sa se cunoasca si sa faca ceva IMPREUNA pentru Romania, iar acest lucru ii mai scoate din cotidianul vietii, “Pentru mine, LDIR este ocazia de a mai schimba romanilor parerea despre tara in care traiesc si despre ei insisi. Sunt atat de multi cei care spun ca nu se poate din pricina celorlalti, incat daca toti acestia s-ar uni, s-ar putea! ”

Si pana la 1 septembrie, 2089 de echipe plus alte 19 organizatii s-au inscris, dar mai este timp si pentru altii, cat mai multi posibil !

Asa cum ne sta in caracter, nici nu am facut campania din acest an ca deja ne si gandim la viitor, in cazul in care exista asa ceva pentru LDIR. Dar Oana este optimista si este entuziasmata si de campania care va urma dupa 25 septembrie.  Ea spera ca toata lumea si-a deschis larg ochii si mintea si a inteles ca o singura zi nu poate sa faca minuni, dar macar unii  “munti” de gunoaie vor disparea pentru ca oamenii sa nu mai fie tentati sa arunce acolo unde deja mai exista si alte gunoaie.

Si asa cum si ea declara, “Dupa 25 septembrie ne propunem sa “profitam” in continuare de parteneriatele incheiate in primul rand cu Ministerele. Vor exista actiuni constante de lobby orientate spre imbunatatirea infrastructurii de mediu, spre imbunatatirea sistemului de amenzi si spre responsabilizarea cetatenilor, pornind chiar de la educatia in scoli. Avem Ministerul Mediului si Ministerul Educatiei alaturi de noi si desi perioada de implementare a schimbarilor se va intinde sigur si dupa 2010, important este ca ea va avea loc. Campania de dupa 25 septembrie este cel putin la fel de importanta ca actiunea din ziua de curatenie.”

Si ca sa fim optimisti pana la capat, chiar daca Oana nu si-a vazut visu cu ochii, “ Obisnuiam sa visez la o Romanie pline de logo-ul LDIR inainte de ziua de 25 septembrie. Copii cu baloane colorate, graf-uri LDIR pe ziduri si vagoane vechi de metrou, isterie generala! Sincer, ma asteptam la un entuziasm mult mai molipsitor. Nu am vrut sa fie un proiect “cool”, dar am vrut sa fie un proiect dorit, sarbatorit »,  putem spera ca in viitor nu doar Romania se va mobiliza intr-o singura zi la curatenie generala, ci “Curatenie in toata Europa. Intr-o singura zi! Ar fi ceva, nu?”

Da, chiar ar fi un lucru bun si nu cred ca este departe de a prinde viata daca in spatele unui astfel de proiect ar sta oameni precum cei care au initiat LDIR.

Si daca nu ati gasit inca un motiv pentru care sa va inscrieti, atunci la final o las pe Oana sa faca sa va razganditi si sa va explice ea de ce este important sa participati la astfel de campanii, “Pe 25 septembrie avem ocazia in primul rand sa aratam ca putem. Apoi optiunile sunt nelimitate. Nu trebuie sa fii iubitor de mediu ca sa participi la aceasta actiune. Nu trebuie nici macar sa te deranjeze mizeria din jurul tau. Important este sa aratam ca ne putem uni pentru o cauza comuna. “

Bine zis, asa ca Let’s Do It!!!!