Molluscum contagiosum – o afectiune frecventa a copilariei

 Este o afectiune produsa de virusul molluscum contagiosum. Este o boala foarte frecventa la copii, dar care poate aparea la orice varsta.

Transmiterea se face prin contact direct cu leziunile de molluscum sau prin contact cu obiecte contaminate. La adulti localizarea este mai frecventa in

zona genitala contaminarea facandu-se prin contact sexual.

Cum apare? Leziunea este o papula de culoarea pielii, cu aspect ombilicat (asemanator buricului), de aproximativ 5-10 mm diametru. La exprimarea continutului leziunilor (adica la stoarcerea continutului) se observa un material alb grunjos ‘grauntii de molluscu’. Leziunile, in cele mai multe cazuri sunt multiple, dar pot exista si cazuri cu leziune unica.

La copii localizarile cele mai frecvente sunt la nivelul pielii capului, fetei (mai ales pe pleoape) si in jurul axilelor.

In general, evolutia este favorabila, leziunile avand evolutie autolimitanta (se vindeca si singure), dar pot ramane la nivelul pielii pentru cativa ani.

Cazurile cu leziuni in numar foarte mare pot fi suspectate de deficit de imunitate.

Mamicile nu trebuie sa se teama de aceasta afectiune, metodele de tratament fiind destul de numeroase si eficiente.

Crioterapia cu azot lichid este foarte usor de facut si de suportat, cu rezultate foarte bune. In urma aplicarii azotului se formeaza cruste care fie cad singure, fie sunt indepartate, lasand in urma o usoara coloratie roz a tegumentului subiacent, care in timp revine la normal. Aplicatiile se fac la interval de 2 saptamani pana la disparitia leziunilor.

Alta metoda de tratament este chiuretarea leziunilor. Este foarte eficienta, dar un pic mai dureroasa si de aceea mai greu de acceptat de catre cei mici.

Exprimarea continutului leziunilor de molluscum, urmata de aplicarea de solutii precum nitratul de argint sau alcool iodat este iarasi o metoda cu rezultate satisfacatoare.

Aplicatia de podofilina se numara si ea printre metodele de tratament.

Terapia laser este foarte utilizata in zilele noastre, putand fi folosita si in cazurile cu aceasta afectiune.

La copiii cu infectii recurente de molluscum contagiosum se recomanda imunostimularea.

In concluzie, afectiune produsa de virusul molluscum contagiosum nu este grava, este relativ usor de diagnosticat si de tratat. Uneori poate avea insa o evolutie mai exploziva ceea ce ii sperie pe parinti.