A inceput Festivalul de Film de la Cannes

In deschidere, a avut loc proiectia filmului Midnight in Paris regizat de Woody Allen, in care apare si Carla Bruni.

Printre filmele aflate in competitie anul acesta se numara Melancholia (regia Lars von Trier), La Piel que Habito (regizat de Pedro Almodovar), The Tree of Life (in regia lui Terrence Malick). Concureaza si regizorul de origine romana Radu Mihaileanu, cu filmul La Source des Femmes. Vedeti selectia oficiala pe festival-cannes.

Noutatea este ca, incepand cu aceasta editie, organizatorii vor acorda in seara deschiderii oficiale un nou premiu: este vorba despre un Palme d’or onorific inmanat unui cineast important care totusi nu a primit aceasta distinctie de-a lungul timpului. Premiul de anul acesta a fost inmanat regizorului Bernardo Bertolucci de catre presedintele juriului, Robert de Niro, cel care a jucat in filmul Novecento (1976) regizat de artistul italian.

Tot saptamana aceasta, capodopera lui Stanley Kubrick, Portocala Mecanica, implineste 40 de ani, ocazie cu care la Cannes va avea loc si proiectia acestui film in varianta proaspat restaurata, la scurt timp dupa aparitia variantei Blu-ray. Malcom McDowell, cel care l-a interpretat pe tanarul Alex, a declarat: „Cand am facut Portocala Mecanica, acum 40 de ani, nu ne-am gandit ca se va purta atat de bine. Pentru mine, este ca o ruda in varsta si foarte iubita.”

Seara de marti, 17 mai, va fi una special dedicata starului cinematografiei franceze, Jean-Paul Belmondo. Acesta isi va face aparitia pe covorul rosu pentru a participa la premiea documentarului Belmondo, cariera realizat de Vincent Perrot si Jeff Domenech. Proiectia va fi urmata de un dineu si o petrecere. Actorul francez este cunoscut pentru rolurile din A Bout de Souffle, in regia lui Jean-Luc Godard, L’homme de Rio de Phillippe de Broca sau Borsalino, in regia lui Jacques Deray.

O alta idee apartinand organizatorilor este sa invite in fiecare an o tara-oaspete. Anul acesta, invitatia a fost facuta Egiptului, pornind de la revolutia din luna ianuarie si mesajul egiptenilor de a avea curajul sa schimbi lumea, dar totodata si pentru activitatea cinematografica impresionanta a artistilor egipteni.

Vezi ultimele articole din CULTURA.