Facultatea – intre mit si realitate

Clasa a 12-a. Euforie, emotie, teama, nostalgie, Bac si intrebarea “La ce facultate vrei sa dai?”.  Nici nu ti-ai terminat de despachetat bagajele din vacanta ca rudele, vecinii si profesorii te si incoltesc cu teribila intrebare. Cativa vor raspunde pe loc ca vor la Litere sau la Poli, altii vor ridica din umeri dezorientati.       

  Urmeaza desigur partea in care aceiasi profesori isi dau cu parerea in legatura cu alegerea ta.       

Si aici incep miturile despre facultati.

–    daca dai la Litere nu se va ajunge mare lucru de tine. Vei sfarsi in invatamant ca si ei, cu un salariu modest si cu multe batai de cap din partea elevilor. Sa nu mai vorbim de concurenta pe locuri – clar un indiciu ca piata de joburi din tara e suprasaturata de absolventi de Litere. – 

–  ASE-ul sau orice alta facultate cu un profil asemanator din tara. Ce mai faci in ziua de azi cu ASE-ul? Te angajezi la o banca si atat… 

–  Jurnalism, Actorie, Istorie, Arheologie, Stiinte Politice, o alta facultate pe care vrei s-o faci din pura pasiune… este cea mai grava greseala pe care o poti comite. Facultatea trebuie sa-ti aduca bani si atat. Nu tu implinire sufleteasca, nu tu bucuria de a face ceea ce ti-ai dorit, nu tu posibilitatea de a aprofunda un domeniu spre care ai anumite aptitudini.          

Daca vrei sa-ti perfectionezi un talent sau o aptitudine o poti face la fel de bine si de pe holurile vreunui spital universitar sau al vreunui tribual. GRESIT !     

      Facultatea nu va semana deloc cu ceea ce descriu anumiti  profesori. Facultatea nu seamana nici macar cu  ceea ce-ti povesteste vecinul de bloc aflat deja in al doilea sau al treilea an. Intr-adevar, facultatea este o institutie clar structurata, dar experienta studenteasca in sine tine de fiecare in parte.      

     Din pacate “criticile”  sau temerile celor care insista sa-ti regandesti alegerile sunt justificate. Iti place sa recunoasti sau nu, ei sunt cu mult mai constienti de ceea ce inseamna sa te descurci prin hatisurile unui sistem, care pare ca promoveaza doar latura pragmatica a progresului, dar (inevitabilul dar) cum de toti acei nebuni frumosi, acei curajosi proscrisi care au indraznit sa se opuna trendului general in materie de facultate, ei cum de sunt atat de fericiti stiind ca cu alegerile facute nu vor ajunge niciodata departe?!          

Abia acum pot trasa o linie intre ceea ce inseamna mit si realitate in privinta facultatii.           

Acest cadru institutional iti ofera raspuns la cateva intrebari legate de viitor si iti traseaza un traseu pe care trebuie sa-l imbogatesti si cum altfel daca nu experimentand din plin viata studenteasca.          

  Facultatea nu inseamna doar cursuri, sesiune si o bibliografie interminabila, ci si proiecte si activitati extra care te vor ajuta sa-ti definesti mai clar o profesie de viitor. Din proprie experienta pot afirma ca cele mai faine momente si cele mai multe lectii invatate in cei doi ani de facultate au venit din experientele de voluntariat si din perioadele in care am activat ca membru in diverse organizatii studentesti. Asa am reusit sa-mi creez multe alte oportunitati pe care prin simpla prezenta la cursuri nu le-as fi descoperit.              

Nu rata sanse care nu vin ambalate intr-o cutie cu emblema facultatii. Profita de orice curs gratuit, de orice tabara, de fiecare call pentru voluntariat. Poti regreta sau nu faptul ca ai iesit din carapacea din liceu, dar este clar ca acel timp petrecut intr-un cadru non-formal nu va fi considerat niciodata timp pierdut. Inscrie-te in organizatiile studentesti, ia atitudine impreuna cu alti tineri care iti impartasesc spiritul aventurier si implica-te in tot ceea ce iti place sau te face curios.             

Aici gresesc cei mai multi care te descurajeaza sa faci alegeri bazate pe ceea ce te pasioneaza. Pierd din vedere faptul ca un oras universitar iti poate oferi mult mai multe posibilitati de dezvoltare. Acestea te pun in fata unor experiente noi, experiente care te ajuta sa te descoperi si sa-ti definesti clar un plan de viitor.  

          
Exista riscul sa descoperi ca nu totul este cum ai sperat, dar cum altfel sa fi invatat asta daca nu experimentand?! Si apoi nu e deloc prea tarziu sa o iei de la zero pentru ca la facultate chiar poti face asta. Sistemul este cu mult mai flexibil iar cei mai multi isi dau seama cu adevarat ce vor abia dupa primul an ca studenti.         

    Asa ca, viitorilor studenti, faceti alegeri cu inima! Porniti cu curaj pe urma pasiunilor voastre si sustineti-va punctele de vedere. Nu uitati ca studentia nu se masoara in sesiuni si eseuri de zeci de pagini, ci in momentele in care realizati ca ati mai crescut un pic si ca nimic nu va poate opri ascensiunea.