Este schimbarea frecventa a partenerilor un lucru normal?

Experimentarea cu diferiti parteneri sexuali este, probabil, un proces natural, dar societatea nu il aproba.

Imaginea victoriana a “femeii cazute” care si-a pierdut nevinovatia, care a inceput sa isi schimbe partenerii in fiecare zi a fost creata de moralitatea dubla deoarece s-a vrut sa se insufle femeilor tinere o teama de sexualitate si pacat. Asta nu inseamna ca promiscuitatea nu exista.

Dezmat studentesc

Un exemplu tipic a fost descris de Maureen Green in cartea sa “The Sexual Side of Love” (1973). Audrey, o atragatoare tanara studenta, devine cunoscuta pentru ca isi schimba partenerii des. Ea alege un tanar atractiv la fiecare petrecere, il seduce si isi petrece noaptea cu el. Prietenii sunt ingroziti de comportamentul acesteia, dar incertitudea ei este cea care o face sa se comporte astfel.

Ea nu stia daca tatal ei intr-adevar a iubit-o si ce ar putea sa faca pentru a obtine dragostea lui. Atunci cand a crescut si-a dat seama ca poate atrage atentia barbatilor sexual. Asadar, ea cauta o dragoste profunda si sincera in toate contactele ei superficiale, dar o facea intr-un mod care i-a ruinat sansele de a gasi dragostea adevarata. S-a oprit din a-si mai petrece timpul mereu cu alti barbati in momentul in care a cunoscut pe cineva mai in varsta, care i-a inteles motivele comportamentului si a ajutat-o sa se vada pe sine insasi. Totodata, el i-a oferit siguranta emotionala, pe care ea o dorea atat de mult.

Generatia “renegatilor”

Este cunoscut faptul ca generatia anilor `60 si inceputul anilor `70 a reflectat faptul ca aceasta nu a primit destula dragoste de la parinti. Multi au incercat compensarea acestei lipse de iubire cu viata in comunitati si sexualitate.

Viata in comunitate include si schimbarea partenerilor, ceea ce inseamna ca apare si gelozia

Motive pentru schimbarea parteneruluiUn barbat devine excitat atunci cand isi priveste o potentiala partenera sexuala, dar acelasi lucru nu e valabil in cazul majoritatii femeilor. Un barbat este excitat pentru ca raspunsul sau este conditionat de experientele anterioare, ceea ce nu se intampla si la femei. El este deja excitat la gandul unei posibile noi aventuri, a unui nou tip de partenera, a unei noi placeri mai intense pe care ar experimenta-o intr-o alta relatie.

“De vina” este abilitatea unui barbat de a-si imagina (in avans) diferentele in anatomia sexuala, tehnicile pe care le-ar putea folosi si reactia fizica a noii partenere. Nici unul dintre acesti factori nu sunt in medie atat de importanti pentru femei, cat sunt pentru barbati.

Ce duce un barbat la promiscuitate

Promiscuitatea masculina decurge de multe ori din placerea pe care un barbat o obtine din vanatoare si obtinerea unei noi partenere. Atunci cand isi demonstreaza siesi abilitatile sexuale, e tentat sa isi gaseasca o femeie noua. Daca am urma aceasta logica, barbatii nu intretin relatii doar cu femeia care este atunci cu ei, ci cu toate femeile cu care au facut vreodata dragoste si cu toate femeile pe care le-au dorit.

Daca un barbat este un adevarat vanator de partenere, inseamna ca are nevoie mereu de confirmari

Legendarul Kinsey spune ca e vorba despre incertitudine

Elementul central al tuturor explicatiilor oferite de Kinsey pentru promiscuitatea feminina si masculina implica incertituine si cautarea unei relatii profunde si satisfacatoare. Nimic nu tradeaza incertitudinea mai bine decat nevoia de a seduce si reafirmare. Wilhelm Reich a scris cateva observatii cu privire la acest lucru. El spune ca oamenii care au atins o anumita capacitate de satisfactie orgasmica mentin relatii monogame mult mai usor decat persoanele care au suferit blocaje sexuale.

Orientarea monogama nu este o consecinta a reprimarii tendintelor poligame si nu tine de rezervele morale, ci se bazeaza pe dorinta sexuala puternica reinnoita de fiecare data si satisfactia obtinuta cu acelasi partener.

Insa atunci cand nu exista un partener potrivit, iar acest lucru este destul de comun in zilele noastre, monogamia se transforma in opusul sau, intr-o cautare continua a partenerului potrivit. Cand isi gasesc partenerul, oamenii se intorc la monogamie care va dura atat cat va dura si armonia si satisfactia sexuala.

Nu exista ganduri si dorinte pentru alti parteneri decat in conditiile in care acestea nu sunt indeplinite din cauza lipsei de interes pentru partenerul curent.