Creste speranta de viata in Europa

In ciuda epidemiei de obezitate, potrivit unei evolutii observate in ultimii 40 de ani, la nivelul continentului european speranta de viata medie este in crestere.

David Leo, expertul in probleme de populatie de la Scoala de Igiena si Medicina Tropicala din Londra, spune ca descoperirile recente contrazic temerile conform carora nivelul sperantei de viata este in descrestere sau stagnare din cauza nivelului crescut al obezitatii.

Studiile mai arata ca factori simpli ca bogatia unei natiuni sau cifra cheltuielilor pentru sanatate nu sunt corelate in mod obligatoriu cu nivelul sperantei de viata. In ciuda faptului ca in Statele Unite cheltuielile alocate sanatatii pe cap de locuitor sunt mai crescute decat in alte tari de pe mapamond, nivelul la care se afla speranta de viata peste ocean este la nivelul cel mai scazut al unei tari europene – Portugalia, in cazul barbatilor si Danemarca, pentru femei. Mai mult, rata de crestere in cazul femeilor este mult mai mica decat in vestul Europei.

In 2007, mai arata studiul, speranta de viata in Statele Unite era de 78 de ani, comparativ cu Marea Britanie – 80 de ani. “Aceasta observatie simpla subliniaza inca o data faptul ca PIB-ul si cheltuielile destinate sanatatii pe cap de locuitor nu sunt indicatorii potriviti ai sanatatii tarilor cu venituri mari” – mai scrie David Leo.

Raportul arata ca una din marile contributii la cresterea generalizata a sperantei de viata medie a fost numarul scazut de decese datorate bolilor de inima. Bolile cardiovasculare, care pot duce la infarct, atac de cord sau alte evenimente fatale sunt principala cauza a deceselor in intreaga lume, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Raportul lui Leon mai spune ca bolile de inima in Marea Britanie a inregistrat una dintre cele mai mari si cele mai rapide scaderi dintre toate tarile din vestul Europei, “partial datorita imbunatatirilor in tratamente si reducerii fumatului si altor factori de risc.”

In cadrul Europei, Leon a atras atentia asupra unui contrast puternic in ceea ce priveste estul si vestul, in masura in care blocul tarilor ex-comuniste se chinuie sa ajunga din urma la acest capitol tarile din vest. De la caderea zidului Berlinului in 1989, speranta de viata a crescut in tarile din centrul Europei ca Ungaria, Cehia, Polonia si Romania.