Ochelari sau lentile de vedere?

Sa porti lentile de contact poate fi un moft! Ochelarii “geek style” au devenit un trend. Insa, uneori, apar tulburari de vedere. Si trebuie sa impaci utilul cu placutul.

De doua ori pe an este recomandat sa faci un control oftalmologic, insa majoritatea oamenilor “uita”. Ei bine, ma incadrez si eu in aceasta categorie. Insa, pentru acest articol, am mers la Eba Optics, doamna doctor Crina Tanase mi-a facut un control si mi-am aflat diagnosticul: miopie. Acum vine marea intrebare: ochelari de vedere sau lentile de contact?

Ochelarii de vedere

Sa schimbam tonul si sa aflam parerea specialistului: “Evident, exista avantaje si dezavantaje in ambele cazuri. Spre exemplu, in cazul ochelarilor, uneori lentilele sunt prea groase, iar culorile, in special albastru si rosu, sunt absorbite diferit. De asemenea, imaginea de dincolo de ochelari poate fi distorsionata.” Sa nu uitam ca iarna ochelarii aburesc si te trezesti in ceata cand ti-e lumea mai draga. Insa, daca activitatea cotidiana se petrece intr-o atmosfera poluanta, daca exista afectiuni ale corneei, in cazul alergiilor oculare, sau daca exista tulburari nevrotice sunt recomandati ochelarii.

Lentilele de contact

Lentilele de contact sunt indicate mai ales in cazul miopiei: “In primul rand, calitatea imaginii este superioara: lentila se aplica direct pe cornee, campul vizual se afla in limite normale, iar corectia este constanta. Spre deosebire de ochelari, in acest caz nu apar tulburari de localizare in spatiu.” S-ar parea ca lentilele de contact sunt varianta perfecta: iti corecteaza vederea, nu iti schimba aspectul exterior, ba mai mult, iti schimba culoarea ochilor.

Insa dr. Crina Tanase imi vorbeste si despre dezavantaje: “Cele mai multe nemultumiri sunt legate de inflamatia mecanica a corneei, de costul crescut (platesti lunar intre 45-70 lei). Si este nevoie de o igiena riguroasa de fiecare data cand sunt aplicate sau date jos. Pot aparea complicatii precum: conjunctivite, cheratoconjunctivite, neovascularizatie, sindromul de ochi uscat.” In afara de aceste aspecte, mai trebuie sa tii cont de cateva lucruri daca te hotarasti sa porti lentile. In primul rand, este recomandat sa iti scoti lentilele de contact de fiecare data cand dormi, chiar si daca vrei sa atipesti cateva ore dupa-amiaza.

Sfatul medicului

Lentilele trebuie tinute 4 ore in solutie speciala, este exclus sa le speli cu apa de la robinet; poate duce la pierderea vederii. Casoleta in care se tin lentilele se spala tot cu solutie speciala. “Exista un microb in apa de robinet care poate duce la pierderea vederii si pentru care nu exista inca tratament. Simptomele simuleaza o conjunctivita, deci grija mare la apa de la robinet!”, imi mai spune doamna doctor. Daca esti fata, lentila se aplica inainte de machiaj, se poarta pe parcursul zilei (intre 10 si 16 ore in functie de tipul de lentila), apoi se da jos inainte de demachiere. “In general, nu recomand pacientilor sa poarte lentilele de contact mai mult de 10 ore pe zi. Exista, insa, niste lentile speciale din silicon hidrogel – cu port prelungit, care asigura transportul oxigenului, permeabilitatea.”

Este recomandat sa faci pauza macar 2-3 saptamani pe an, pentru relaxarea ochiului. In cazul in care apare o infectie, lentila se arunca, se urmeaza tratamentul recomandat de doctor apoi este nevoie de 2 saptamani pauza. In caz contrar,pot aparea complicatii mari cu consecinte neplacute.

Cat te costa?

Lentilele de contact cosmetice costa intre 90 si 130 lei, in functie de modelul dorit. Spre exemplu, o pereche Accents (poti alege intre nuantele aqua, vilet, verde, albastru) costa 90 lei, iar o pereche Crazy (ochi de pisica, dolari, spirale rosii) costa 130 lei. Lentilele de vedere sunt mai ieftine: intre 45 si 70 lei (cele sferice). Nu uita de solutia speciala cu care trebuie sa le speli, care costa 18, 39 sau 90 lei in functie de cantitate. Daca alegi sa porti ochelari, trebuie sa scoti din buzunar intre 300 si 3500 de lei.