Controlul ginecologic – un “must do” al femeii care se respecta

Nu e placut, nu e ca o iesire la o cafea cu prietenele, nu e ca un week-end la munte cu iubitul, dar… e pentru binele nostru. Un control ginecologic macar pe an este obligatoriu pentru orice femeie care se respecta, caci boala nu iarta.
Conditiile precare de igiena din camine, de la locul de munca, diversitatea umana ce frecventeaza aceleasi locuri, povestile auzite de la colege potrivit carora in urma unui control ginecologic de rutina au fost diagnosticate cu HPV (human papiloma virus) – virusul incriminat in etiologia cancerului de col uterin, numeroasele campanii publicitare facute de divele autohtone in care se prezinta date statistice, veridice, despre cresterea inspaimantatoare a incidentei cancerului de col… macar aceste realitati ar trebui sa ne faca sa ne gandim la o programare la ginecolog.

Vorbind din perspectiva unui medic este usor sa dai sfaturi, sa apostrofezi pe cele care nu ajung in timp util la control sau sa epatezi expunandu-ti parerile in termini medicali, numai de tine intelesi, in asa fel incat saraca femeie de langa tine sa se simta ca ultimul om, dar, privind problema din perspective mea, ca si pacienta, am mai multe dileme pana ma hotarasc sa fac pasul cel mare: vizita la medic.

Sa presupunem ca sunt studenta in anul 1 de facultate sau proaspat mutata cu serviciul intr-un oras nou. Iata care sunt pasii pe care eu ar trebui sa-i urmez pentru a gasi un medic aproapiat sufletului meu cu care as putea avea o relatie de colaborare de durata:

1.Constientizarea importantei examenului ginecologic;

2. Solicitarea de la cabinetul medical studentesc sau a unitatii de munca a unei trimiteri pentru un control de specialitate (asta in cazul in care veti apela la serviciile unui medic din sectorul de stat si nu la serviciile sale oferite la cabinetul particular);

3. Prezentarea la medic ( foarte important… caci majoritatea femeilor parcurg doar primii doi pasi).

Medicul, in general, este ales in functie de recomandari. Cei cu posibilitati aleg sa fie consultati de cadre didactice universitare, de medici cu experienta vasta, insa nu trebuie neglijati nici medicii care sunt la inceput de drum. Indiferent de grosimea teancului de diplome, indiferent de notele din timpul facultatii, un medic bun este cel care are rabdare sa te asculte, sa te trateze ca si cum ai fi cel mai important om de pe planeta pentru urmatoarele 5 minute cat stai in preajma lui.

Cand indeplineste cel putin 90% din aceste calitati, inseamna ca l-ai gasit, daca nu corespunde, mai cauta, indiferent cat de traumatizanta ti se pare pe moment cautarea, caci nimeni, oricat de pregatit profesional ar fi, nu are dreptul sa-si bata joc de sentimentele tale.

Dupa ce parcurgi acesti trei pasi, restul tine de starea in care se afla organismul si psihicul tau, insa, daca medicul iti este apropiat, indiferent de patologie, orice afectiune macar pare mai suportabila.