Consumul romanilor trage UE din criza

Romanii cheltuiesc de 6 ori mai mult ca nemții!

“Nu renunțam la turiștii romani. Un roman cheltuiește 300 de euro pe zi, un german cheltuiește 45-50 de euro” (Nikos Diakolios, șeful Autoritații Elene de Turism).

Pai cum, tati? Cum au ajuns romanii sa cheltuiasca de 6 ori mai mult ca nemții? Cum au ajuns turiștii romani sa umple Grecia? E Romania de 6 ori mai profitabila ca Germania? O fi economia romaneasca vreo comoara nedescoperita? Da’ de unde! Romania practic nu mai are sector privat, la buget doar Dacia mai da niște bani (cat o mai da), statul nu mai are de unde sa plateasca in 2011 pensiile și salariile (nici macar așa, scazute cu 25%). Iar marea majoritate a romanilor habar n-au daca or sa mai aiba job in 2011. Pai atunci, de unde bani?

Simplu: din imprumuturi! Așa cum guvernul e dement și se imprumuta de doi ani de zile ca sa plateasca pensiile și salariile, la fel se imprumuta in neștire și “masele populare”. Dar tot așa: nu ca sa investeasca in vreo afacere, nici vorba! Ci doar ca sa traiasca pe picior mare – las’ sa vada amarații de nemți, imbecilizați de munca, cum se distreaza poporul roman!

La așa popor, așa guverne.

“Romanii petrec ca nobilii ruși in 1916!”

Asta a zis vineri, razand cu pofta, Dr. Wolfgang Schauble, ministrul german de Finanțe. De ce a zis 1916? Pentru ca in 1917 a venit revoluția, și petrecareții s-au dus pe copca cu toții! La fel o sa fie și pentru romani, anul 2011. Pai cum sa nu rada germanii? De ce ar plange? Romanii nu sunt de plans, sunt de ras! Iar Schauble a fost foarte politicos sa ii compare pe romani cu nobilii ruși! Ei, uite, eu n-o sa fiu așa politicos!

Scroafa romaneasca s-a urcat in copac și nu mai vrea sa coboare.

De doi ani de zile, romanii se tot plang ca nu primesc salarii ca in Germania, adica “pe masura”. Pe care masura? Ce si-au masurat romanii, de le-a ieșit prea mare fața de salariu? Profitul, sigur nu! Productivitatea, nici atat! A, eforturile? Timpul “petrecut” la serviciu? Pai alea se platesc doar in socialism, tati! De-aia au si dat faliment toate tarile comuniste! In economia reala, “petrecerea” timpului ti-o platești singur. Firmele iți platesc doar o parte din profit (daca este, si daca ai contribuit la el, nu doar ai pierdut vremea pe net).

De haram ne-au venit banii, de haram s-au dus!

Boom-ul imobiliar, și sutele de firme straine care au investit atunci in Romania, au fost o șansa nesperata sa construim o adevarata economie capitalista, rezistenta la șocuri și prospera. O șansa care nu se va mai repeta.

Pentru 12 milioane de romani, banii au venit de haram in ultimii 3-4 ani. Bugetarii au primit gratis stimulente și mariri de salarii (pe gratis, pentru ca serviciile lor erau tot mai proaste). Marirea salariilor la bugetari a dus la marirea salariului mediu și automat, a pensiilor. Adica, tot bani pe gratis. Iar firmele din jurul partidelor și sindicaliștii și-au primit și ei partea din jaful național (vezi: A murit si exportul de vagoane! Mai aveți speranțe pentru 2011?) Toata lumea era mulțumita. De aia n-au fost mitinguri. Ce-i drept, Romania a ajuns cea mai corupta țara din Uniunea Europeana. Dar daca omului ii vine salariul la timp și chiar marit, daca ii mai iese și o mica atenție saptamanal, de ce sa faca valuri și sa nu-i lase și pe alții sa traiasca?

Numai ca banii veniți de haram, de haram s-au și dus! Romanilor le-a intrat in cap ca daca consuma mult, creste și economia. Da, tantalailor, crește. Dar nu a voastra!

“Va e mila? V-am luat banii!” (din filmul Filantropica).

Așa ca masura reala a economiei romanești a ajuns acum sub zero. Romania pierde mult mai mulți bani decat caștiga, și și-a acoperit pana azi falimentul doar prin imprumuturi. Care, din 2011, vor trebui platite (plus dobanzile, pentru ca in realitate banii nu sunt niciodata pe gratis).

Așa ca asta va fi și nivelul salariilor in Romania in anul adevarului, 2011: zero! Nimic. Marea majoritate a romanilor vor fi șomeri. A, au rate de platit? Iși pierd casele? BMW-urile? N-o sa mai mearga in Grecia la vara? N-or sa mai fumeze trabuc? Nasol, ce sa zic! Mi se rupe inima!

Scroafa romaneasca are acum de ales: sau coboara din copac, sau moare de foame acolo. Ce o sa faca? Pai, mi se pare amuzant sa ne uitam. Asta da, spectacol!