Sangerarea gingiilor poate fi o cauza de disconfort sau ingrijorare. Exista mai multe cauze pentru ca acest lucru sa se intample, una dintre ele absenta vitaminei K. De aceea, vom vorbi despre alimente pentru prevenirea sangerarii gingiilor si pentru a avea dinti sanatosi cu scopul de a le adauga in alimentatie sau de a creste consumul acestora.
Cauzele sangerarii gingiilor
Cea mai frecventa cauza a sangerarii gingiilor este boala parodontala (gingivita sau parodontoza), care este cauzata de o igiena dentara deficitara care duce la formarea tartrului pe dinti sau nea vizita la dentist. Daca nu va spalati dintii frecvent si corect, intre dinti se formeaza bacterii, care provoaca boala parodontala.
In acelasi timp, atunci cand ne spalam dintii prea tare sau folosim ata dentara necorespunzator atunci cand ne curatam dintii, este posibil sa existe sangerare a gingiilor.
Pe langa cele de mai sus, obiceiurile proaste, cum ar fi fumatul sau consumul de alimente bogate in zahar, cauzeaza, de asemenea, umflarea si sangerarea gingiilor. Sa nu uitam ca boli precum leucemia se manifesta si cu sangerarea gingiilor, totusi, aceasta trebuie diagnosticata de un medic.
Alimente pentru prevenirea sangerarii gingiilor
Mar
Cand mancam mar, acest fruct face un fel de maturare pe gingii si pe placa bacteriana, ajutand la indepartarea unei parti din el. Incearca sa-l mananci intreg, adica fara coaja.
Vitamina D
Cel mai bun mod de a obtine aceasta vitamina este prin expunerea la lumina soarelui, cu toate acestea, exista mai multe alimente care o pot furniza, de asemenea, precum pestele gras (hering, somon, macrou, sardine sau ton), ficatul de vita sau oul.
In plus, vitamina D faciliteaza absorbtia calciului si fosforului, componente care intaresc gingiile impotriva infectiilor care le deterioreaza.
Calciu
Este un element vital pentru a mentine sanatatea si puterea dintilor nostri. Il gasim in lactate, spanac, naut, calmar, broccoli, kale sau tofu, pentru a numi doar cateva.
Vitamina C
Aceasta vitamina favorizeaza dezvoltarea colagenului in organism, element vital care permite muschii, pielea, oasele, ligamentele etc. ramane puternica si elastica. Pe langa aceasta, colagenul este componenta principala a gingiilor, de aceea este important sa consumam vitamina C pentru sanatatea lor. Intareste consumul de portocale, lamaie, mandarina, kiwi, ardei rosu, patrunjel, broccoli sau papaya, alimente bogate in aceasta vitamina.
Vitamina K
Am spus deja ca absenta acestei vitamine poate fi cauza sangerarii gingiilor, deoarece este o componenta care permite coagularea corecta a sangelui. Puteti manca alimente precum spanac, broccoli, salata verde, uleiuri vegetale, afine, smochine, carne, branza, oua si soia.
Importanta mestecatului
Gingiile sunt cele care sustin dintii, asa ca mentinandu-le puternice este cea mai buna modalitate de a avea dinti frumosi si sanatosi. Pe langa periajul obisnuit, ii putem proteja prin fructe care necesita efort la mestecat.
Marul, pera, piersicul sau portocala, stimuleaza circulatia sanguina a gingiilor la mestecat, pe de o parte, iar pe de alta parte la consumarea lor fac un fel de maturare a placii bacteriene, asemanator cu ceea ce obtinem cu ata dentara, ajutand la eliminarea bacteriilor prezente in resturile de alimente.
Printre toate, marul este vedeta, intotdeauna intreg si cu coaja, desi in niciun caz consumul vreunuia dintre aceste fructe nu inlocuieste igiena dentara. In plus, o atentie deosebita trebuie avuta cu aportul de citrice deoarece in exces pot deteriora smaltul dintilor.