Consumul de sfecla ofera nutrienti importanti si beneficii organismului. Indraznesti sa o incluzi in dieta ta obisnuita? Descoperiti principalele sale beneficii.
Sfecla rosie (Beta vulgaris) este o leguma radacina care are multe utilizari culinare in intreaga lume. Este cunoscuta si sub numele de sfecla de masa si se remarca in principal prin calitatea nutritionala si contributia la sanatate. Cunoasteti principalele sale beneficii?
Dupa cum a fost compilat de SELF Nutrition Data , este un aliment cu continut scazut de calorii care contine cantitati mari de vitamine B si minerale, cum ar fi calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, zinc si cupru. La fel, ne furnizeaza carotenoizi, zaharuri sub forma de zaharoza si proteine.
Care este aportul nutritional al sfeclei rosii?
Pentru a detalia aportul sau nutritional, si avand in vedere datele mentionate, acest aliment este alcatuit din 87% apa, 8% carbohidrati si 3% fibre. In plus, fiecare 100 de grame din aceasta leguma contine:
- Calorii: 43.
- Carbohidrati sau carbohidrati: 9,6 g
- Proteine: 1,6 g
- Grasimi: 0,08 g
- Fibre: 2,8 g
- Zahar: 6,8 g
Alti nutrienti din sfecla
Coincidand cu informatiile din cercetarile publicate de Universitatea din Northumbria , putem evidentia si alti nutrienti continuti de sfecla, pe langa beneficiile acestora. Sa vedem in detaliu:
- Frunzele de sfecla contin o cantitate mare de vitamina A si sunt partea cu cea mai mare cantitate de vitamina C.
- Este o leguma foarte bogata in zaharuri si care presupune un aport bun de fibre.
- Are o concentratie mare de fier, astfel incat intareste sistemul imunitar pentru a stimula productia de anticorpi si celule rosii din sange.
- Contine compusi fenolici, cum ar fi flavonoidele, care il fac o sursa excelenta de antioxidanti.
Beneficiile pentru sanatate ale sfeclei rosii
Ofera o cantitate mare de fier
Sfecla rosie ne ofera o cantitate considerabila de fier. Acesta este un mineral foarte important, deoarece ajuta la formarea hemoglobinei. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Sri Ramachandra (India), acesta afirma ca sucul de sfecla rosie poate sprijini tratamentul anemiei, deoarece contribuie la imbunatatirea nivelului de hemoglobina din sange.
Ajuta la reglarea tensiunii arteriale
Hipertensiunea arteriala este unul dintre factorii de risc pentru bolile cardiovasculare. Din fericire, alimente precum sfecla poate ajuta la mentinerea nivelului stabil pentru a evita complicatiile.
Potrivit cercetarilor de la Universitatea din Reading (Regatul Unit), concentratia de nitrati din sfecla produce un efect vasodilatator, caruia i se atribuie acest beneficiu.
Are proprietati antiinflamatorii
Sfecla rosie contine pigmenti cunoscuti sub numele de betalaine, carora li se atribuie efecte antiinflamatorii. Cercetarile efectuate de Universitatea de Tehnologie din Cracovia au descoperit ca capsulele de betalaina din extract de sfecla rosie duc la reducerea durerii si disconfortului cauzate de osteoartrita.
Pe de alta parte, acest studiu de la Universitatea Kind Salud (Arabia Saudita) efectuat pe sobolani a determinat ca sfecla rosie ar putea actiona benefic in reducerea inflamatiei rinichilor. Cu toate acestea, se sugereaza in general studii suplimentare pentru a determina daca aceste efecte apar si la oameni.
Ajuta la promovarea sanatatii digestive
Se estimeaza ca o ceasca de sfecla rosie poate furniza pana la 3,4 grame de fibre. Din acest motiv, aportul sau este asociat si cu o buna sanatate digestiva. Este chiar sugerat ca un aliat pentru a evita probleme precum constipatia.
Cercetarile efectuate de Universitatea din Minnesota sugereaza ca aportul adecvat de fibre dietetice regleaza activitatea digestiva, previne constipatia si scade riscul de boli inflamatorii intestinale.
Consumul de sfecla ofera nutrienti importanti si beneficii organismului. Indraznesti sa-l incluzi in dieta ta obisnuita? Descoperiti principalele sale beneficii.
Cum sa le alegi si sa le pastrezi?
- Este de preferat sa alegeti acele sfecle care au radacini de aceeasi dimensiune. In acest fel, se va gati uniform.
- Se recomanda optarea pentru exemplare netede, ferme, carnoase, rotunde si netede, fara pete sau vanatai. Ciorchinul selectat trebuie sa aiba carne rosu intens si frunze verzi. Acest lucru indica faptul ca radacina este tanara.
- Frunzele lungi, cu coaja solzoasa, ar trebui respinse, deoarece vor fi dure, stringoase si au o aroma puternica.
- Daca le pastram intr-o punga de plastic la frigider pot rezista 2-3 saptamani.
- Verdele de sfecla trebuie pastrata separat, intr-o punga de plastic, fara a le spala. Fara refrigerare pot fi pastrate timp de 3 pana la 5 zile.
- Nu este recomandat sa congelati sfecla cruda deoarece se va inmuia.
Cum sa consumi sfecla rosie?
- Poate fi consumat in salate sau gatit, desi isi pastreaza mai bine proprietatile crud.
- Daca il mananci crud il poti rade si imbraca cu putin ulei si lamaie. Cu toate acestea, sunt de obicei mai digerabile daca au fost gatite.
- Pentru a le gati, pur si simplu puneti-le in apa clocotita cu sare, fara coaja, pentru a nu-si pierde aroma sau culoarea. Trebuie sa fie fierte cel putin o ora.
- Se pot prepara si prajite. Pentru asta trebuie sa le bagi la cuptor si sa nu le scoti pana nu sunt fragede. Gatite in acest fel, isi pot pastra aproape intacte toate proprietatile.