5 trasaturi psihologice ale oamenilor supusi

Oamenii supusi poarta de obicei in spate un trecut de durere care este ceea ce i-a facut sa fie asa, ca sa nu iasa in evidenta si sa nu sufere mai mult.

Oamenii supusi se caracterizeaza prin faptul ca nu ridica vocea, raman mereu pe locul doi si respecta tot ceea ce le pot cere cei mai autoritari oameni.

Desi, in anumite ocazii, o atitudine de acest tip poate determina o persoana sa se implice in relatii daunatoare in care este vatamat vatamata. Adevarul este ca schimbarea acestui mod de a fi poate fi complicata.

Nu este ca aceste tipuri de oameni nu vor sa inceteze sa fie supusi. Din cauza experientelor din spatele lor, au dobandit anumite trasaturi psihologice de care nu pot scapa usor.

1. Oamenii supusi nu sunt asertivi

Oamenii supusi nu prioritizeaza nevoile lor si nici ceea ce isi pot dori. In schimb, ei se gandesc intotdeauna in primul rand la ceea ce au nevoie sau doresc altii.

Lipsa lor de asertivitate ii impinge, de exemplu, sa adopte un rol complet secundar intr-un grup de lucru. Toate acestea, din cauza greutatii mari pe care o au in a-si exprima punctele de vedere sau opiniile.

Desi doresc sa faca acest lucru, devin constienti de sine si se dau inapoi.

Ei cred ca ceea ce cred ei nu va fi luat in considerare si chiar se indoiesc de propriile opinii, daca acestea sunt intr-adevar doar prostii.

2. Trecutul lor este plin de durere

Oamenii supusi poate ca nu s-au nascut cu acest mod de a fi si de a se comporta, dar experientele pe care le-au trait i-au facut, incetul cu incetul, sa se inchida.

O copilarie in care relatia dintre parinti a fost nesanatoasa, sau o adolescenta plina de momente de agresiune , pot fi suficiente motive pentru cineva care are un rol total supus.

Stima de sine scazuta si nesiguranta pe care o simt ii fac sa nu creada ca sunt folositori daca nu facandu-se la dispozitie altor persoane. Potrivit acestui studiu al Universitatii din Costa Rica, stima de sine este un factor determinant in dezvoltarea noastra, deoarece avem nevoie nu doar de a noastra, ci si de a ne simti apreciati de cei din jurul nostru.

Acest lucru nu este sanatos pentru ei, pentru ca devin oameni foarte vulnerabili care pot fi vatamati de oricine gratuit.

3. Ei evita intotdeauna orice tip de conflict

Nu vom vedea niciodata oameni supusi care cauta conflicte cu ceilalti, ci dimpotriva, evitandu-le cu orice pret.

Conflictele sunt ceva care ii face foarte nervosi, poate pentru ca le aminteste de o experienta din trecut.

Problema este ca,  pentru a evita conflictul, trebuie sa tina capul in jos. Asa ca isi asuma ceea ce nu sunt dispusi sa accepte si nu se acorda locul pe care il merita.

Aceasta preocupare de a evita orice tip de problema, furie sau discutie le provoaca o uzura mare.

4. Nu vor sa atraga atentia

Unii o pot confunda cu timiditatea dar, in realitate, este un mod de a trece neobservat, de a nu iesi in evidenta.

Oamenii care sunt supusi sunt extrem de preocupati de ceea ce ar putea crede altii despre ei. Prin urmare, ei tind sa se imbrace si sa se comporte intr-o maniera extrem de discreta.

Acest lucru le garanteaza sa evite momentele umilitoare sau ca au vreo posibilitate de a genera vreun conflict.

5. Tind sa fie dependenti emotional

Oamenii supusi se gandesc atat de mult la ceilalti si sunt atat de vulnerabili incat au nevoie de o persoana care sa-i protejeze.

Prin urmare, este complet firesc ca ei sa ajunga in relatii de dependenta in care cealalta persoana da sens vietii lor, protejandu-i in acelasi timp. Acesta se numeste Sindromul Artemis, conform acestei cercetari efectuate de Universitatea din Oviedo (Asturias).

Se crede ca acest lucru este adevarat chiar si in relatiile in care au loc abuzuri. Ei bine, chiar daca celalalt nu ii trateaza bine, macar are pe cineva cu ei.

Un punct de vedere care ii expune sa sufere mult in relatiile lor.

Inainte de a pleca, nu rata: Este posibil sa iubesti fara suferinta?

Ai fost in contact cu oameni supusi? Ai facut parte din acest grup? Iesirea din aceasta stare de supunere maxima este posibila, dar necesita multa munca si constientizare a ceea ce se intampla.

Poti invata sa fii mai asertiv, sa-ti ridici stima de sine. Asa ca scapa de nesiguranta care ne face sa ne simtim lipsiti de valoare.

Oamenii supusi, datorita trasaturilor lor psihologice, sufera adesea foarte mult.

Atitudinea lor atrage oameni violenti, agresivi sau care incearca sa le faca rau, astfel incat sa realizeze ca trebuie sa inceapa sa isi acorde valoarea pe care o merita.