Asa cum sunt lucruri care se intampla cu un motiv, sunt altele care nu se intampla cu un motiv

Cand lucrurile se intampla, nu sunt intotdeauna rezultatul destinului, de multe ori se intampla pentru ca am facut un efort, pentru ca am muncit pentru a le realiza sau pentru ca a fost momentul potrivit.

Sunt lucruri care de fapt se intampla cu un motiv. Pentru ca am depus un efort, pentru ca ne-am dat toata fiinta pentru a realiza acea realizare mult asteptata si destinul ne-a oferit in sfarsit ceea ce visam.

Acum, pe cealalta parte a monedei sunt si acele alte lucruri care nu se intampla pentru ca nu era momentul, pentru ca situatia nu era corecta sau pentru ca norocul -sau ghinionul- a vrut asa.

Este curios sa vezi cum viata este mereu suspendata in acest echilibru ciudat in care, uneori, totul se potriveste si uneori totul pare sa fie pe dos.

Asteptam zilnic atat de multe lucruri incat uneori avem senzatia ca nimic nu progreseaza sau nu vine si ca soarta ne-a uitat. Acum, este necesar sa abordam lucrurile dintr-o alta perspectiva.

Suntem responsabili de existenta noastra, daca vrem ceva trebuie sa iesim si sa-l cautam. Soarta si norocul ne pot insoti foarte ocazional, dar suntem noi insine, cu atitudinea si vointa noastra, cei care ne ridicam ca artizani autentici ai cailor noastre vitale.

Lucruri care se intampla „cu un motiv”

Suntem siguri ca te-ai vazut vreodata in aceeasi situatie: un coleg de munca, un vecin sau un prieten iti spune cat de norocos esti in viata ta si cat de bine merg lucrurile pentru tine.

Raspundem cu calm ca mai mult decat „noroc” este de fapt „efort si vointa zilnica”. Pentru ca nu toate lucrurile se intampla fara sa stim de ce. De cele mai multe ori, noi suntem cei care ii incurajam cu daruirea noastra.

Ghinion si noroc

Exista noroc si ghinion? Ca tot in natura, exista un mic procent supus hazardului sau incontrolabilului care scapa mereu de vointa noastra.

Nu putem evita sa contractam anumite boli, sa suferim accidente si nici nu putem „controla” reactiile sau dorintele oamenilor din jurul nostru.

  • Noroc si ghinion exista, dar intr-o mica probabilitate trebuie sa acceptam si sa ne asumam. Cu toate acestea, restul lucrurilor care se intampla in jurul nostru au o origine pe care o putem controla.
  • Acum, ceea ce se intampla de multe ori este ca nu suntem pe deplin constienti de „capacitatea noastra de a controla si alege”.
  • Psihologii ne vorbesc despre „locusul de control intern sau extern”. Oamenii cu un loc de control extern sunt cei care atribuie tot ceea ce li se intampla intamplarii sau vointei altor oameni.
  • Ei prezinta acel tip de lipsa de aparare in care daca ceva esueaza este atribuit unor factori externi, niciodata acelei lipse de investitie personala.
  • Nu este potrivit, oamenii trebuie sa invete sa dezvolte simtul responsabilitatii, sa-si asume tot ceea ce presupune propria noastra grija.

Abia atunci vom invata din greseli si vom intelege ca multe dintre lucrurile bune care ni se intampla sunt pentru ca le meritam.

Lucruri care nu se intampla „dintr-un motiv”

Vrem sa fim fericiti si nu putem. Exista poate o forta negativa si invizibila care ma impiedica? Deloc, nefericirea are intotdeauna origini foarte specifice pe care trebuie sa stii sa le identifici.

Daca sunt lucruri care nu se intampla, este pentru un motiv. Poate pentru ca exista unii dintre acesti factori pe care trebuie sa stim sa ii facem fata si sa ii gestionam in favoarea noastra.

Teama

Este principala radacina a nefericirii si cea care opreste orice oportunitate ca ceva nou sa se „intample”, ceva bun si imbogatitor.

  • Frica ne taie aripile si ne impiedica sa reactionam. In plus, nu putem uita ca oricine ii este frica de ceva delege altora. Atunci incepem sa dezvoltam acel loc de control extern despre care vorbeam la inceput.

Indecizie

  • Cu totii am experimentat indecizie la un moment dat. Acea atitudine supusa si infricosata in care incetam sa mai actionam si sa „promovam” schimbari in jurul nostru.
  • Viata, incetul cu incetul, devine acel film care trece pe langa fereastra noastra, dar in care noi nu suntem niciodata protagonisti.

Daca am ajuns in acel punct al ciclului de viata in care avem senzatia ca nimic nu se intampla, nimic nu se schimba si nu se intampla nimic, poate ca este timpul sa iesim afara si sa facem „lucrurile sa se intample”.

Pericolul de a astepta prea mult

Cand asteptam prea mult, sperantele si iluziile se pierd. Trec trenurile si le pierdem pe toate.

Fericirea nu este ceva pe care cineva il asteapta ca cineva care asteapta zorii, fericirea este creata si simtita, iar pentru aceasta, trebuie sa incepem sa o modelam din interiorul nostru. Trebuie sa nu mai astepti.

Doborati temerile, opriti incertitudinile, indepartati-va de cei care va doresc „in continuare”, maleabil si solicitant. Bunastarea are nevoie de miscare si ca ne depasim rutinele si zonele de confort. Indrazneste sa-ti faci visele „sa se intample”.