5 obiceiuri simple pentru a va regenera neuronii (neurogeneza)

Desi de multa vreme s-a crezut ca neurogeneza nu a fost posibila si ca nu exista nicio modalitate de a recupera neuronii pierduti, acestia pot fi regenerati daca respectam obiceiuri sanatoase zi de zi.

Anterior, se credea ca, pe masura ce imbatranim, creierul isi pierde celulele nervoase, adica sunt distruse iremediabil. S-a demonstrat insa ca nu a fost cazul. Creierul este capabil sa produca noi neuroni, cu conexiunile lor respective, iar acest proces se numeste: neurogeneza.

Desi este adevarat ca creierul se schimba de-a lungul anilor, cu daune si obiceiuri proaste, acest organ are capacitatea de a se regenera singur, de a crea noi punti si tesuturi neuronale. Acest lucru este confirmat de anumite investigatii care au descoperit ca neurogeneza are loc in creierul adult si ca acest lucru ar deschide usa catre viitoare tratamente pentru bolile neurodegenerative.

Acum, pentru ca neurogeneza sa aiba loc, este necesar ca persoana sa actioneze; adica trebuie sa adopti o atitudine proactiva pentru a stimula la maximum aceasta capacitate naturala a creierului.

Fiecare lucru pe care il faci si gandesti iti rearanjeaza creierul

Creierul uman abia cantareste un kilogram si jumatate si totusi consuma aproape 20% din energia totala a corpului. Fiecare lucru pe care il faci, fie ca citesti, studiezi sau vorbesti cu cineva, provoaca schimbari in structura sa. Da, tot ceea ce gandesti si simti, la randul sau, favorizeaza aceasta structura speciala.

Exemplu: daca viata de zi cu zi este marcata de stres sau de anxietate captivanta, este obisnuit ca regiuni precum hipocampul (asociat cu memoria) sa fie afectate. Din acest motiv, se fac cercetari in continuare pe aceasta tema, cu scopul de a afla mai multe despre Alzheimer.

Creierul este ca o sculptura interna modelata in functie de emotiile, gandurile, actiunile si obiceiurile tale zilnice. Aceasta harta interna are nevoie de legaturi multiple, autostrazi puternice, poduri consistente si impulsuri puternice care o obliga sa fie mereu conectata la realitate.

5 chei pentru a va regenera neuronii

Mentinerea unei atitudini proactive si a unui stil de viata sanatos te va ajuta sa te bucuri de sanatate si bunastare si, de asemenea, va promova neurogeneza si cu aceasta iti vei putea regenera neuronii.

1. Exercitiul fizic

Exercitiul fizic si actiunea de regenerare a neuronilor sunt legate.

De fiecare data cand iti pui corpul in miscare datorita unui sport, a unei plimbari, a inotului sau a unei simple rutine de exercitii in sala, iti oxigenezi creierul.

  • Pe langa faptul ca ajungi la el un torent de sange mai pur si mai oxigenat, stimulezi productia de endorfine.
  • Endorfinele va imbunatatesc starea de spirit si, prin urmare, lupta impotriva stresului. Acest lucru permite multor structuri neuronale sa devina mai puternice.

Orice activitate care reduce sarcina de stres promoveaza neurogeneza: astfel va puteti regenera neuronii.

Trebuie doar sa gasesti acel tip de exercitiu care se potriveste cel mai bine personalitatii tale (dans, mers pe jos sau cu bicicleta).

2. O minte agila, un creier puternic

Exista multe modalitati de a-ti mentine mintea agila, treaza si capabila sa proceseze mediul mai rapid. O modalitate de a realiza acest lucru este prin practicarea altor tipuri de exercitii, dar de data aceasta, lasam deoparte fizicul pentru a duce creierul la „gimnastica”:

  • Invata ceva nou: o limba, un dans, un joc de societate, cum sa canti la un instrument etc.
  • Citeste in fiecare zi, favorizeaza in tine interesul si curiozitatea pentru discipline noi.
  • Pastrati o viziune critica asupra lucrurilor si cautati-va propriul adevar.
  • Dezvolta o minte deschisa, fii receptiv la tot ce te inconjoara, socializeaza, calatoreste, descopera, fii pasionat de viata.

3. Urmariti-va dieta

Unul dintre cei mai mari dusmani pentru sanatatea creierului sunt grasimile saturate. Alimentele prefabricate si nenaturale incetinesc, de asemenea, neurogeneza. Prin urmare, cel mai bun lucru pe care il poti face pentru creierul tau este sa adopti si sa mentii o dieta sanatoasa in functie de nevoile si stilul tau de viata.

Amintiti-va intotdeauna ca creierul are nevoie de energie si ca dimineata, de exemplu, apreciaza o doza adecvata de alimente care ii furnizeaza ceea ce are nevoie, precum carbohidratii.

Alimentele bogate in omega 3 sunt, fara indoiala, cele mai potrivite pentru a va regenera neuronii. Prin urmare, asigurati-va ca le includeti in dieta in mod regulat.

4. Sexul ajuta si el

Sexul este un mare arhitect al creierului si un promotor natural al neurogenezei.Poti ghici motivul pentru care faciliteaza aceasta conectivitate?

Sexul nu numai ca ajuta la ameliorarea stresului si a tensiunii – fizice si emotionale – dar stimuleaza si zonele creierului legate de memorie. Nu trebuie sa uitam de producerea anumitor hormoni – precum serotonina, dopamina sau oxitocina – in intalnirile intime si care favorizeaza crearea de noi celule nervoase.

5. Meditatie

Efectele meditatiei asupra creierului sunt incontestabile, precum si minunate:

  • Meditatia favorizeaza anumite abilitati cognitive, precum atentia, memoria si concentrarea.
  • Ne ajuta sa fim mai prezenti, sa canalizam stresul si anxietatea.
  • Cu meditatia, in plus, creierul lucreaza cu o alta frecventa: produce unde alfa mai mari, care, incetul cu incetul, genereaza unde gama.
  • Aceste tipuri de unde favorizeaza relaxarea si, la randul lor, ne ajuta sa stimulam conectivitatea neuronala si neurogeneza.

In concluzie, dupa cum ati vazut, aceste 5 chei sunt usor de urmarit, distractiv de pus in practica si foarte valoroase pentru sanatatea creierului dvs., care va poate ajuta si sa va regenerati neuronii.