Ajutor! Ma mut!

Nimanui nu ii e ușor sa se mute și sa lase in spate tot ce ii este familiar, in același timp incercand sa se acomodeze cu noua situație. Cu atat mai mult pentru tine, care te confrunți cu tot felul de schimbari fizice și emoționale in aceasta perioada.  Stres, anxietate, tristețe… 

Cu toții folosim cuvantul stres mult prea mult, chiar și cand nu e nevoie, insa cand  discutam despre o schimbare atat de majora trebuie sa admitem ca ne confruntam cu o situație stresanta. Experții considera mutatul intr-un loc nou una din cele mai stresante situații din viața cuiva. Sa lași in urma prietenii, școala, locurile și activitațiile familiar produce o stare de stres și anxietate. In plus, motivele pentru care tu și familia ta trebuie sa va mutați, pot amplifica starea neplacuta.

Stresul planificarii mutarii și impachetatul lucrurilor ii pot face pe parinții tai sa nu realizeze prin ceea ce treci tu. Daca nu incerci sa comunici cu ei, nu vor conștientiza ca tu nu ești fericit/a de noua schimbare. Este foarte important sa ințelegi ca aceste sentimente sunt doar temporare, iar parinții tai te pot face sa vezi lucrurile intr-o alta nuanța. Da-ți timp ca aceste sentimente sa iși piarda din intensitate!

Așteptari realiste  

Chiar daca motivele pentru care te vei muta sunt pozitive și ești foarte fericit/a așteptand cu nerabdare noua experiența, s-ar putea ca realitatea sa nu se ridice la nivelul așteptarilor tale. Este foarte simplu sa te lași purtat/a de val și sa crezi ca totul va fi așa cum ți-ai imaginat. Incearca sa ramai cu picioarele pe pamant! A avea așteptari prea mari, te poate conduce pe o panta greșita. Noua școala și noii profesori pot fi cu totul altfel decat ți-ai imaginat. Chiar și locul in care te vei muta poate sa nu se muleze pe imaginea ta perfecta. Este perfect normal sa simți ca trebuie sa inveți anumite lucruri de la zero. La inceput te vei simți pe dinafara in anumite situații cotidiene, dar cu timpul totul va reveni la normal.