Diferiti, si totusi la fel

Perioada adolescentei reprezinta o perioada pe cat de confuza, pe atat de importanta in viata fiecaruia dintre noi. Este o perioada de tranzitie in care apar schimbari fizice, dar si mentale. Deodata nu mai esti doar un copil. De acum esti pe cale sa devii adult. In fiecare zi descoperi lucruri noi si incet, incet incepi sa iti formezi propriul caracter.

Ca adolescent uneori crezi ca doar tu stii ce e mai bine si ca doar tu ai dreptate. Se mai intampla sa intalnim persoane care gandesc asa chiar daca au trecut de mult de perioada adolescentei, insa aici pasim deja intr-un alt subiect. Toti si niciunul avem dreptate in aceiasi masura. Fiecare in parte isi are propriul adevar, diferit de al celui de langa el, iar adevarul tau nu este mai „adevarat” doar din simplu motiv ca este al tau.

Ce e bine si ce e rau?

“Ce e bine?”, “Ce e rau?” sunt intrebari la care fiecare persoana in parte raspunde diferit. Ceea ce ti se pare tie bine, poate altuia i se pare rau, sau invers. Ce pentru tine un tel pare de neatins, altuia ii poate parea ceva insignifiant. Ceea ce pentru tine pare lipsit de importanta, altcineva isi poate crea intreg universul in jurului acelui lucru. Si lista poate continua. Nimic nu este batut in cuie. Fiecare are propriul sau etalon de masurare a valorilor in viata. Nu trebuie sa ii judecam pe cei din jurul nostru doar pentru ca au o opinie diferita de a noastra. Dimpotriva, sa ii respectam pentru asta. Cum tu ai propriile tale motive pentru care crezi in ceva sau in cineva, asa are si cel de langa tine. Desi suntem diferiti, suntem construiti pe acelasi model, in care ne formam opiniile pe baza experientelor si trairilor proprii. 

Exista o invatatura in toate.  

Nu exista un singur lucru pe care il faci in viata care sa nu fie important. Chiar si greselile pe care le faci si pe care uneori ajungi sa le regreti iti sunt benefice. Te ajuta sa stii de ce anume sa te feresti pe viitor

Fiecare persoana cu care intri in contact, fiecare loc in care mergi, fiecare carte pe care o citesti, fiecare film pe care il vezi, fiecare melodie pe care o asculti, toate adunate contribuie la formarea ta ca si om, la formarea propriului tau caracter. Exista o invatatura in toate – fie ca este morala pe care o deprinzi dintr-o carte sau dintr-un film, fie ca este amprenta pe care un loc sau o persoana o lasa asupra ta.

Se intampla ca uneori o persoana pe care nu o cunosti si cu care te-ai intalnit doar o singura data in viata sa aiba o influenta mai mare asupra ta decat o persoana cu care interactionezi zilnic. Melodia pe care o urasti cand o asculti prima oara ajunge melodia ta preferata. Persoana cu care la inceput te certai nonstop, ajunge sa devina prietenul/a cel/a mai bun/a. Sunt lucruri in viata pe care nu le poti planui si lucruri pe care nu le poti evita. Ele se intampla pur si simplu.