10 lucruri pe care s-ar putea sa nu le stii despre Marco Polo

Biografia lui Marco Polo spune povestea unuia dintre cei mai renumiti exploratori din toate timpurile. Parasind Venetia impreuna cu tatal si unchiul sau, a petrecut 24 de ani mergand tot drumul din Israel in China, unde a locuit 17 ani. Povestea sa de viata presupune sa lucreze personal pentru marele Kublai Khan, sa supravietuiasca calatoriilor periculoase si, in cele din urma, sa scrie unul dintre cele mai mari jurnale de calatorie din toate timpurile.

Dar cine era Marco Polo? In afara de explorator, el a fost un negustor, un soldat si un observator dornic al culturilor ciudate. De asemenea, era cunoscut ca fiind un fanfaron si un exagerator. Unii savanti moderni nu cred ca Marco Polo si-a scris celebrele calatorii  sau chiar a plecat in China deloc. Cu sute de versiuni diferite ale cartii (si unele care omit faptele de baza despre viata din China), este probabil ca dictarile initiale pe care le-a facut sa fie pierdute in istorie.

Locul sau de nastere exact si data nasterii sunt necunoscute

In general, se crede ca Marco Polo s-a nascut la  15 sau 16 septembrie 1254 in Republica Venetia. Unii savanti au prezentat dovezi ca s-a nascut in alta parte a Europei, care se afla sub stapanirea Venetiei ( Croatia a aparut ca o posibilitate), dar consensul general este ca s-a nascut si a crescut in orasul insusi.

Marco si-a intalnit tatal la varsta de 15 ani

Tatal lui Marco Polo Niccolo si unchiul sau Maffeo au parasit Venetia la Constantinopol inainte ca acesta sa se nasca, iar mama lui Marco a murit la un moment dat, lasand baiatul sa fie crescut de familia sa extinsa. Se stie putin despre copilaria lui Marco, cu exceptia faptului ca nu si-a intalnit tatal pana in 1269, cand fratii s-au intors din lunga lor calatorie.

Explorarea era in sangele Lui

Tatal lui Marco, Nicollo si unchiul sau Maffeo, au fost printre cei mai de succes negustori ambulanti din Regatul Venetiei. Ambii frati s-au nascut in 1230, iar in 1254 au parasit Venetia spre Constantinopol, unde au locuit impreuna cu colegii venetieni si au infiintat un post comercial.

In 1259 sau 1260, au parasit Constantinopolul chiar inainte ca aceasta sa fie demisa si si-au mutat afacerea intr-un oras din Crimeea. Gasindu-l sub controlul mongolilor, au facut drum spre est si, in cele din urma, s-au gasit in curtea domnitorului mongol Kublai Khan. In 1269 sau 1270, s-au intors la Vencie – cu o cerere a Khanului.

Fratii Polo s-au intors cu instructiuni detaliate de la Khan

In timpul petrecut in China impreuna cu Kublai, fratii au facut o impresie destul de mare. Kublai le-a cerut  sa se intoarca cu scrisori prin  care cerea trimiterea lui Kublai 100 de barbati inteligenti ,,familiarizati cu cele Sapte Arte.” Li s-a cerut, de asemenea, sa aduca inapoi ulei din lampa aprinsa la Sfantul Mormant din Ierusalim si aveau daruri de prezentat la Roma .

Mongolii au fost un mister complet la Venetia

In ciuda faptului ca a fost pe scena mondiala de mai bine de un secol, Europa de Vest fusese scutita de cea mai rea manie mongola si stia putin despre oameni. Kublai a controlat cel mai mare imperiu din lume – dar povestile fratilor despre bogatia si puterea mongolilor i-au confundat pe catolicii venetieni. Au facut planuri de a se intoarce in China imediat, dar soarta a intervenit.

Dupa 12 ani de asteptare, Marco si fratii au parasit Venetia in 1271

Fratii Polo au avut vremea proasta sa se intoarca la Venetia in 1269, intr-o perioada in care papalitatea era libera. Clement al IV-lea murise cu un an mai devreme, iar Vaticanul se afla in mijlocul unei lupte de trei ani pentru a alege un nou papa – unul care a tras atat de mult timp incat  alegatorii au fost pusi pe ratii de paine si apa si, in cele din urma, au pus intr-un acoperis – mai putin spatiu pentru a le accelera. Polii au asteptat doi ani pana cand situatia va fi rezolvata, apoi au decis in cele din urma sa se intoarca in China.

L-au luat pe Marco cu ei, plecand in 1271. Pe drum, au aflat ca un nou papa fusese ales in cele din urma si li s-au desemnat doi calugari sa mearga cu ei.

Polii nu au fost primii europeni care au ajuns in Asia

In timp ce schimburile comerciale de -a lungul Drumului Matasii intre Europa si Asia erau infloritoare, aproape niciun european nu a pus piciorul in Khanatul Mongol. Nicollo si Maffeo Polo au fost printre primii, dar au mai fost si alti calatori in tarile mongole. Probabil cel mai cunoscut, desi nu la acea vreme, a fost  Giovanni da Pian del Carpine , cunoscut si sub numele de Ioan din Plano Carpini. John a fost un calugar franciscan si legat papal care a calatorit la curtea lui Ogedai Khan incepand din 1245, insarcinat cu protestarea atacului mongol asupra Europei de Vest.

Dupa ce i-a prezentat lui Khan o scrisoare de protest, lui John i s-a dat, la randul sau, o scrisoare de dat papei, cerandu-i liderilor europeni sa se prezinte pentru predare. Dupa intoarcerea sa, John a scris o carte despre calatoriile sale si a murit in 1251 – cu 20 de ani inainte de calatoria lui Marco.

Marco si fratii au pornit intr-o calatorie lunga

Insotiti de cei doi frati (care au plecat la scurt timp dupa aceea) si care purtau scrisori de la noul papa, Marco, tatal sau si unchiul sau au calatorit mai intai de la Venetia in Israel, apoi in Turcia, apoi prin deserturi iraniene dure in Afganistan. De acolo, au traversat zonele muntoase din Asia Centrala, au intrat in China moderna si, in cele din urma, au ajuns la Shangdu, unde Kubali Khan a tinut curte. Calatoria a durat trei ani, prin tari pe care niciun european nu le vazuse vreodata.

Polosii au petrecut 17 ani in China si Marco a inflorit

Ajuns la Shangdo, Marco si fratii i-au dat lui Kublai uleiul sacru si scrisorile papei. Kublai a preluat Polos intr-un fel de rol administrativ, deoarece nu avea incredere in supusii sai chinezi. In urmatorii 17 ani, trio-ul a calatorit in jurul Chinei indeplinind o varietate de sarcini, desi detaliile a ceea ce au facut si unde au facut-o sunt pierdute de istorie.

Marco, in special, a devenit un trimis de incredere al Khanului si a fost trimis in avanposturi mongole indepartate. El a vizitat atat sud-estul, cat si sud-vestul Chinei, eventual mergand pana in Birmania. De asemenea, a participat la mai multe conflicte militare si ar fi putut chiar sa guverneze un oras din sudul Chinei de cativa ani, desi acest lucru este in dezbatere . Pe parcurs, Marco a adunat materialul pe care in cele din urma il va folosi pentru a-si scrie fabula carte.

Marco a plecat la razboi si a fost capturat

Venetia fusese implicata intr-un conflict cu Genova din apropiere si, la cativa ani dupa ce poloii s-au intors din calatorie, a izbucnit razboiul. Marco s-a alaturat pentru a lupta cu marele rival al Venetiei, luand o nava inarmata cu catapulta pentru a lupta. A fost luat captiv si trimis la inchisoarea din Genova.

In timp ce se afla in inchisoare, a inceput o prietenie cu un coleg de prizonier pe nume Rustichello, un scriitor de povestiri cavalericesti din Pisa . Intalnirea sa dovedit a fi un eveniment care schimba lumea.