Initiativa educationala: Scurtmetraje despre drepturile omului

Mai multi tineri romani si britanici au invatat despre drepturile omului alaturi de Cluburile de Film One World, iar trainingul organizat de Asociatia ORICUM s-a finalizat cu patru scurtmetraje (mini-documentare), anunta un comunicat remis StiriDeBine.ro.

Trainingul Watch Understand React – Together, care a avut loc intre 12 si 18 februarie la Ghermanesti, face parte din proiectul Cluburile de Film One World Romania, o initiativa educationala a Asociatiei ORICUM ce aduce filme documentare in liceele din toata tara.

Timp de o saptamana, 17 tineri romani si britanici au participat la un training pe tema “drepturile omului” care s-a finalizat cu patru scurt-metraje din care participantii au invatat ce inseamna drepturile omului si ce relevanta au acestea in viata de zi cu zi.

Alaturi de traineri profesionisti, tinerii au aprofundat subiecte cu care se confrunta diverse comunitati din Romania si din lume, precum rasism, dreptul la libera exprimare, dreptul de a-ti alege religia sau dreptul la educatie.

Cele patru scurtmetraje au fost realizate de echipe mixte de participanti (romani si britanici) care au invatat cum sa scrie un scenariu, cum sa filmeze si sa regizeze un scurtmetraj.

Drepturile omului, in scurtmetraje

“The student, the teacher and the bribe” este un film despre un act de coruptie des intalnit in scoli: un profesor este prins in timp ce primeste mita de la un elev. Elevul care l-a desconspirat pe profesor trebuie sa tina cont de faptul ca acesta este si bunicul celui mai bun prieten al lui.

Losing my religion” prezinta cele doua parti ale monedei in ce priveste drepturile omului. Un drept ne poate face mai liberi, insa vine si cu o doza mare de responsabilitate. In acest scurtmetraj facem cunostinta cu o tanara care decide sa renunte la crestinism si sa se converteasca la Islam.

Un alt scurtmetraj, “Privacy“, abordeaza problema izolarii. O fetita cu OCD (obsessive compulsive disorder) este trimisa de parinti la o clinica de psihiatrie unde se va afla sub supraveghere constanta. Intrebarea este in ce masura o va ajuta aceasta supraveghere.

A gypsy story” este un clip social despre discriminare. Schimbarea perspectivei ne poate face viata mult mai colorata… la propriu.

Trainingul Watch Understand React – Together din cadrul proiectului Cluburile de Film One World Romania a fost finantat prin programul Tineret in actiune al Uniunii Europene si realizat in parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Organizatii Studentesti(CROS) si Yellow House din Liverpool, Anglia.