Vitamina C, intre mit si realitate

“In doze mari, vitamina C, indicata in fazele incipiente ale starilor gripale, este numai o iluzie” afirma doctorul francez Philippe Dorosz, in lucrarea sa “Vitamine, saruri minerale, oligoelemente”. Intr-adevar, niciun studiu nu a dovedit ca persoanele care iau zilnic vitamina C se imbolnavesc mai greu de gripa.
 
Cu toate acestea, ea poate diminua simptomele gripei, inclusiv oboseala. De ce? Pentru ca favorizeaza asimilarea fierului in organism. Un oligoelement care ajuta la transportul oxigenului si reduce senzatia de oboseala. Asadar, conform studiilor, un gram de vitamina C/zi, luat timp de doua saptamani, imbunatateste sistemul imunitar.Vitamina C te fereste de raceala. Fals!

Studiile arata ca vitamina C luata impotriva racelii nu da rezultate foarte bune! Daca cercetatorii Robert M. Douglas si Harri Hemila au descoperit ca vitamina C are efecte benefice, ei bine, acestea nu dureaza decat o zi, si asta in conditiile in care luam preventiv, timp de o luna, cate 200 mg pe zi. Si o alta surpriza: nimic nu dovedeste ca vitamina C previne raceala.

Vitamina C impotriva oboselii. Adevarat!

Pentru ca favorizeaza absorbtia fierului in organism, vitamina C lupta impotriva starilor de oboseala. Intr-adevar, fierul este un oligoelement care se regaseste in compozitia hemoglobinei, proteina “utilizata” de globulele rosii pentru a transporta oxigenul in organism. Atunci cand fierul nu este bine asimilat in corp, apare starea de oboseala. O alta explicatie ar fi ca vitamina C ajuta la sintetizarea adrenalinei, noradrenalinei si dopaminei, trei componente care lupta impotriva oboselii.

Vitamina C ajuta in tratamentul impotriva cancerului. Fals!

“Nu am negat niciodata efectele pozitive ale vitaminei C impotriva cancerului, dar inca nu exista dovezi stiintifice concludente care sa certifice acest lucru”, a afirmat dr. Francoise May-Levin, medic oncolog la o clinica din Paris. Intr-adevar, efectele benefice ale vitaminei C in tratamentul cancerului au fost sustinute inca din anul 1970 de catre Linus Pauling, cercetator american caruia i-a fost decernat premiul Nobel in chimie in anul 1954. In opinia sa, injectiile intravenoase cu doze mari de vitamina C ar putea creste durata de viata a bolnavilor de cancer in faza terminala. Oricum, un singur studiu canadian publicat in 2006 a pus in valoare efectele pozitive ale vitaminei C, dar… numai pe trei pacienti. Alte cercetari pe acest subiect nu au demonstrat nimic in plus despre vitamina C, nici chiar pentru cei care au urmat tratamentul cu doze incepand cu10 grame/zi.

Vitamina C incetineste procesul de  imbatranire a pielii. Adevarat!

“Vitamina C lupta impotriva agentului celui mai nociv care duce la imbatranirea pielii”, explica dr. Marie-Pierre Hill-Sylvestre, medic dermatolog la Lyon. Iata de ce se spune ca vitamina C este un antioxidant. Vitamina C este recunoscuta si pentru faptul ca activeaza sintetizarea colagenului, imbunatatind rezistenta si supletea pielii, impiedicand aparitia ridurilor.

Vitamina C previne aparitia bolilor cardiovasculcare. Fals!

“Niciun experiment stiintific nu a dovedit faptul ca vitamina C poate preveni aparitia bolilor cardiovasculare”, afirma dr. Claude Le Feuvre, medic cardiolog. Dupa ultimul studiu realizat pe cativa  subiecti nu s-a observat nicio diminuare a riscului de infarct miocardic sau atac vascular cerebral in urma “tratamentului” sustinut cu 500 mg de vitamina C. Cu siguranta, studiile au concluzionat faptul ca vitamina C previne foarte putin aparitia bolilor cardiovasculare si asta numai dupa un tratament prelungit, de aproximativ zece ani, cu o doza de 700 mg/zi de vitamina C, in conditiile in care specialistii recomanda sa nu se depaseasca doza de 500 mg/zi. In acelasi timp, vitamina C nu duce la scaderea tensiunii arteriale in cazul hipertensevilor, atesta dr. Bruno Schnebert, medic cardiolog.

Vitamina C imbunatateste vederea. Adevarat si fals!

Recunoscuta ca antioxidant, vitamina C previne aparitia cataractei si incetineste degenerescenta maculara. Acestea sunt concluziile a doua studii publicate in 2001 si 2005. Primul studiu, realizat pe 1.020 persoane, a demonstrat faptul ca vitamina C, luata in doze mai mari, reduce cataracta. Al doilea studiu, realizat pe 3.640 de subiecti, a pus in evidenta ca suplimentarea dozei la 500 mg de vitamina C poate incetini procesul de degenerescenta maculara.

Vitamina C imbunatateste capacitatea de concentrare. Adevarat!

Da, vitamina C imbunatateste capacitatea de concentrare si ne ajuta sa invatam mai usor. De ce? Pentru ca “joaca un rol esential in metabolismul catecolaminelor”, explica dr. Philippe Dorosz in lucrarea “Vitamine, saruri minerale, oligoelemente”. Vitamina C stimuleaza sinteza acestor componente chimice, printre care noradrenalina, care favorizeaza puterea de gandire, atentie si concentrare.

Vitamina C impotriva alergiilor. Fals!

Vitamina C nu previne alergiile. Un experiment realizat pe un numar de 515 persoane astmatice a demonstrat ca o alimentatie saraca in antioxidanti, precum vitamina C, favorizeaza aparitia astmului la adulti. “Nu putem spune  oamenilor ca  trebuie sa suplimenteze doza de vitamina C pentru a trata astmul si alergiile”, afirma dr. Rufin, medic alergolog.

Vitamina C nu e toxica. Adevarat si fals!

E adevarat, vitamina C nu a provocat niciun caz de intoxicare pana acum. Dar, conform studiilor Agentiei de securitate sanitara a alimentelor din Franta, Afssa, nu este recomandat sa depasesti doza zilnica de 500 mg/zi, deoarece la unele persoane pot aparea dureri de stomac sau diaree. Atunci cand cumperi vitamina C, verifica intotdeauna instructiunile, doza zilnica recomandata si reactiile adverse.

Unde se gaseste vitamina C?

In comprimate si alimente. Care este cea mai buna solutie? Suntem tentati sa raspundem ca in comprimate, pentru ca acestea pot contine 1.000 mg de vitamina C, in timp ce alimentele, chiar si cele mai bogate in vitamina C, cum sunt caisele, patrunjelul verde si ardeiul rosu, contin o cantitate mai mica de vitamina C.