Mamaia, Perla Marii Negre

Renumele si l-a capatat datorita plajelor, capacitatii de cazare si posibilitatilor multiple de recreere. Este cea mai mare statiune de pe litoralul romanesc si a fost inaugurata la inceputul secolului trecut.

Statiunea Mamaia se afla in extremitatea sud-estica a Romaniei, pe un prag de nisip ce desparte Marea Neagra de Lacul Siutghiol. A fost inaugurata in anul 1906, odata cu terminarea lucrarilor de constructie a primelor spatii turistice. Aparitia Cazinoului, a vilelor si a resedintei de vara a regelui Ferdinand, dupa 1919, duc la o dezvoltare rapida si continua a statiunii. Forma actuala s-a conturat in urma constructiilor facute dupa anul 1959. Plaja din Mamaia dispune de cel mai fin nisip de pe coasta Marii Negre, masoara 7 km lungime si 100-200 m latime si este ideala pentru turismul familial. Acest lucru se datoreaza in principal numeroaselor locuri amenajate pentru copii si apei destul de mici la mal. Foarte important, de asemenea, este si faptul ca majoritatea hotelurilor sunt situate pe plaja sau foarte aproape de aceasta.

Distractie si iar distractie

Turistii sunt atrasi si de numeroasele posibilitati de distractie. Cel mai pitoresc este Satul de Vacanta, originalitatea lui constand in faptul ca reuneste traditiile culinare romanesti din toate judetele tarii. La restaurantele decorate in stil rustic, specific fiecarei zone, ai ocazia sa te delectezi cu bucate romanesti si preparate pe baza de peste.

Tot aici vei gasi cele mai frumoase suveniruri din scoci lucrate manual. In imediata apropiere, se afla parcul de distractii si mai recentul Aqua Magic, ambele o adevarata incantare pentru cei mici. Si nu numai… Insa posibilitatile de divertisment nu se reduc la atat. Exista numeroase terenuri de sport, piscine sau gradini care satisfac orice capriciu.

La sfarsitul lunii august, in statiune se desfasoara festivalul muzicii usoare romanesti. In ceea ce priveste sporturile nautice, acestea sunt la ele acasa: pe malul marii sau pe lacul Siutghiol se poate practica schi nautic, scuba diving, yachting, surfing. De trei ani, turistii au la dispozitie un mijloc de distractie in plus – telegondola. O astfel de instalatie mai exista doar in Spania, la Barcelona. Telegondola urca la inaltimea de 50 metri si se plimba pe deasupra promenadei pe o distanta de 2,2 km, cu o viteza de 5 metri pe secunda.

Aproape de natura

Un alt mare avantaj al statiunii este ca se afla la doar cinci kilometri de Constanta. Astfel, poti vizita usor Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii, care cuprinde Delfinariul, Acvariul, Planetariul si Gradina Zoologica, in fapt o microrezervatie. Acvariul a fost infiintat in anul 1958. Patrimoniul sau este reprezentat in exclusivitate de fauna acvatica in stare vie si cuprinde specii de pesti marini si dulcicoli indigeni si exotici, ca si unele de nevertebrate marine dulcicole.

Dintre acestea, colectia de sturioni este cea mai bogata din lume, dominand prin dimensiunea exponatelor si prin longevitatea in captivitate. Delfinariul si-a inceput activitatea la 1 iunie 1972, constituind prima forma muzeistica de acest gen din tara noastra si prima din Europa de Sud-Est. Aici se organizeaza demonstratii cu delfini, din specia Phocaena relicta si Delphinus delphis ponticus si cu foci din Atlanticul de Sud.

Impresionant este si Planetariul, loc unde expozitia de baza Civilizatia Cosmosului demonstreaza etapele importante care jaloneaza asaltul Cosmosului. Nu trebuie sa uitati de microrezervatie, o gradina zoo in miniatura, ce se intinde pe o suprafata de patru hectare. Puteti face cunostinta cu multe specii de animale si pasari care va vor aminti importanta faunei terestre.