Viata de boboc, departe de parinti

Primul an de liceu sau intaiul de facultate sunt trepte esentiale pe scara vietii, etape covarsitor de importante in procesul de maturizare. Ce faci atunci cand ele au loc intr-un mediu strain, departe de cel mai puternic sprijin din adolescenta, mama si tata?

Odata depasita teama initiala, angoasa provocata de necunoscut, de pericol si de nou, imaginea ce incepe a prinde contur in mintea ta e una idilica pentru orice tanar: libertate totala, neingradita, party-uri cat cuprinde si distractie neinfranata. Viata de boboc, departe de parinti, inseamna mult mai mult.

Avantaje versus dezavantaje

Primul pas in afara caminului parintesc e insotit, inainte de toate, de confuzie. Fie mergi la camin, vei locui cu un alt membru al familiei sau in compania unor persoane necunoscute, a parasi confortul si caldura casei in care te-ai nascut e o portie de viata.

De ce sa pleci departe de parinti, in adolescenta?

Partea plina a paharului ne zugraveste numai lucruri frumoase despre primii ani la liceu sau la facultate, pe cont propriu. In primul rand, vei avea parte de libertate din plin, ca in cele mai indraznete vise ale tale. In afara cazului in care noile tale gazde se vor dovedi pline de zel, controlul la care ai tai te supuneau va fi mult diminuat. Totusi, e bine sa fii constient/a ca libertatea nelimitata dauneaza grav sanatatii, pentru a nu cadea in extrema haosului, odata „descatusat/a” din casa parinteasca. 

Majoritatea conflictelor cu ai tai vor lua sfarsit. De la interdictiile referitoare la ora de venit acasa, pana la diversele sarcini gospodaresti sau alte observatii de gen, motivele pe baza carora se inchegau toate discutiile cu parintii au disparut. Desigur, ai tai vor mentine o supraveghere constanta asupra ta, fie prin telefoane repetate, fie prin intermediul noilor tale gazde, dar odata ce nu te mai afecteaza in mod direct, vei deveni mult mai tolerant/a si rabdator/oare.

Mai putine certuri implica mai putin stres. Desigur, viata departe de parinti presupune noi griji si preocupari diferite, dar necazurile provocate de eternul conflict intre generatii vor fi diminuate.

Mai departe, primii pasi in afara caminului parintesc vin la pachet cu maturizarea, dezvoltarea personala si o independenta pe care mai toti prietenii tai „cazati la mama si la tata” o vor invidia. Vei invata sa iti faci cumparaturile, sa iti speli hainele, sa faci curatenie, sa ai grija de tine, dar, mai presus de toate, vei descoperi ce gust are viata adevarata, cu ce se mananca si cat de condimentata poate fi. E dificil, dar teribil de frumos, in acelasi timp; o senzatie asemanatoare cu cea incercata atunci cand ai pasit pentru prima data pe propriile picioare.