„The abandoned”, documentarul american care investigheaza „cazul Nisman”

Inca in asteptarea rezolvarii judiciare, „cazul Nisman” este un bumerang care da lovituri imprevizibile constiintei argentiniene. Acum, la opt luni de la moartea ciudata a procurorului care a denuntat cele mai inalte autoritati din tara, un film documentar realizat in Statele Unite, „The Abandoned”, investigheaza presupusele legaturi ale Iranului in atacul asupra societatii mutuale evreiesti AMIA si in disparitia lui Nisman.

Produs si regizat de regizorul american Matthew A. Taylor, legat de sectoarele conservatoare din Statele Unite, filmul este disponibil pe internet de joi si a fost prezentat in premiera ieri la Newseum, muzeul dedicat jurnalismului din Washington. Cu interviuri cu politicieni, procurori si jurnalisti argentinieni, Taylor urmareste o calatorie care incepe cu atacul asupra Asociatiei Argentinei Israelite Mutual Association (AMIA) din iulie 1994, cel mai mare atac terorist comis din istoria recenta a Argentinei, cu un sold de 85 de morti.  La fel ca ancheta cu privire la moartea procurorului Alberto Nisman, acel atac ramane inca nerezolvat dupa mai bine de 20 de ani.

Nisman a fost procurorul special desemnat in „cazul AMIA” inca din 2004, cand a fost propus de presedintele de atunci Nistor Kirchner (decedat in 2010). De-a lungul timpului, procurorul avea sa-si concentreze investigatiile pe asa-numita „pista iraniana”, acuzand mai multi fosti lideri ai Teheranului ca sunt responsabili pentru bomba care a distrus sediul mutualului evreiesc din Buenos Aires. Nisman a dublat pariul in ianuarie cand a denuntat-o pe presedintele Cristina Fernandez de Kirchner, ministrul de externe H�ctor Timerman si mai multi lideri kirchneristi pentru ca i-au musamalizat pe iranienii acuzati in schimbul presupuselor beneficii comerciale pentru Argentina. Pentru a-si sustine dovezile, procurorul s-a bazat pe Memorandumul de intelegere pe care Buenos Aires si Teheran l-au semnat in ianuarie 2013, acord care, insa, nu a fost niciodata pus in practica.

Marturii si constatari

Documentarul contine marturiile liderilor opozitiei, precum Patricia Bullrich sau Elisa Carrie, diplomatul Roberto Garcia Moritan, procurorul German Moldes, fostul sef al serviciilor secrete Miguel Angel Toma si jurnalistii Daniel. Santoro si Hugo Alconada Mon, printre altii. Prin aceste marturii, filmul insinueaza influenta regretatului lider venezuelean Hugo Chevez in apropierea dintre Argentina si Iran.

„Cand Nisman avanseaza asupra anchetei si asupra Iranului, Teheranul raspunde cu o fatwa, un ordin de a ucide procurorul oriunde pe planeta”, subliniaza in documentar Alconada Mon, unul dintre jurnalistii de investigatie, cel mai prestigios din Argentina.

Este prima data cand principalele constatari ale investigatiei lui Nisman au fost clar stabilite, si mai ales in propriile sale cuvinte, cu care a putut demonstra legatura dintre atentatul AMIA si iranieni, sa-i acuze si sa obtina ordine de la Interpol. sa-i prind”, a explicat Taylor in declaratii adresate agentiei Efe din Washington.

La mai bine de opt luni de la moartea lui Nisman, al carui cadavru a fost gasit in apartamentul sau din Buenos Aires cu o impuscatura in cap pe 18 ianuarie, procurorul care se ocupa de caz, Viviana Fein, nu a reusit sa stabileasca inca daca a fost vorba de o sinucidere sau o crima. Plangerea procurorului impotriva lui Kirchner a fost depusa de justitie si de cateva luni, un judecator cerceteaza mediul familial al lui Nisman pentru o presupusa infractiune de spalare de bani, din cauza conturilor bancare in dolari pe care procurorul le avea in Statele Unite.

Daca s-a intamplat in SUA

„Daca s-ar fi intamplat o astfel de poveste in Statele Unite, ar fi fost un mare scandal in istoria tarii […] Dar in Argentina, dupa tot acest timp, nu s-a intamplat nimic. Nimeni nu a fost arestat pentru atacuri. Nu s-a explicat nimic in moartea lui Nisman. S-a abandonat justitia”, a spus regizorul american, care a realizat filmul in doar patru luni.

Taylor este cunoscut mai ales pentru colaborarile sale cu Partidul Republican (a lucrat la campania electorala a lui George W. Bush in 2004) si cu lobby-ul conservator Citizen United.

Pentru guvernul argentinian, filmul a fost finantat din fondurile „vulturi”, care litig impotriva Argentinei pentru neplata datoriei. Seful Agentiei Federale de Informatii (AFI), Oscar Parrilli, a asigurat ca documentarul are o „atitudine clara de opozitie” fata de Casa Rosada.