Tipuri de spermicide

Spermicidele sunt metode de contraceptie de tip bariera, care se pot achizitiona fara prescriptie medicala. Odata introdus, acest tip de contraceptiv ucide sperma.

Spermicidele vaginale sunt disponibile in mai multe forme: spermicid jeleu, crema, spuma, comprimate, supozitoare, burete si film. Spermicidele sunt introduse in vagin chiar inainte de sex pentru a preveni sarcina. Desi spermicidul este eficient 71-85% atunci cand este folosit de sine statator, este si mai eficient atunci cand este utilizat impreuna cu o alta metoda de contraceptie (precum prezervativul sau diafragma).

Spuma spermicida

Spuma contraceptiva vine intr-un cilindru cu aerosoli, prevazut cu un aplicator, de aceeasi consistenta cu spuma produselor pentru hair-styling. Dupa agitare pentru cel putin 30 de secunde, apasa pe varful aplicatorului de pe doza. In timp ce stai intinsa, introdu-ti aplicatorul in vagin pentru cativa centimetri si impinge pistonul pentru a face spuma sa iasa.

Spuma este activa imediat, deci trebuie introdusa cam cu 30 de minute inainte de actul sexual. Doua aplicari pot fi mai bune decat una singura. Spuma ucide sperma, blocand in acelasi timp colul uterin (pentru a preveni ca oricare spermatozoid supravietuitor sa intre in uter). Aplicatorul poate fi spalat cu apa si sapun si depozitat intr-un loc uscat si curat pana la urmatoarea folosire.

Filmul contraceptiv

Filmul vaginal contraceptiv este o foaie subtire de film de 5×5 centimetri (similara cu hartia cerata) si contine spermicidul nonoxynol-9. Pentru a-l introduce, pliaza-l in jumatate, apoi din nou in jumatate si pune-l in varful degetului aratator. Filmul trebuie introdus in vagin si plasat pe sau in apropierea colului uterin. Filmul spermicid se va topi intr-un gel de consistenta groasa absorbind secretiile vaginale si astfel va actiona ca o bariera pentru a imobiliza sperma.

Filmul contraceptiv trebuie sa fie introdus cu cel putin 15 minute inainte de actul sexual pentru a se dizolva complet si pentru a fi eficient. O noua bucata de film contraceptiv trebuie utilizata pentru fiecare sesiune de sex si o singura bucata este utila pentru numai pana la o ora dupa introducerea initiala.

Jeleul spermicid

Jeleul contraceptiv este o alta forma de spermicid concentrat (adica un produs chimic ce ucide sperma). Jeleurile vin la tuburi si sunt de obicei folosite cu diafragma sau cupa cervicala. Jeleul spermicid este stors in aplicator si apoi introdus in vagin. Dupa care, trebuie sa apesi capatul aplicatorului pentru a impinge jeleul in vagin (care trebuie sa ajunga la nivelul colului uterin pentru a fi mai eficient).

Jeleul permite o protectie imediata, ce dureaza aproximativ o ora. O alta doza de jeleu trebuie sa fie introdusa in cazul in care sexul dureaza mai mult de o ora sau faci sex din nou. Atunci cand este utilizat cu o diafragma, protectia dureaza pana la 6 ore. Spre deosebire de spuma si filmul spermicid, jeleul poate oferi si lubrifiere.

Comprimate sau supozitoare contraceptive

Aceste metode sunt forme solide de spermicide concentrate care se topesc in forma de spuma. Supozitoarele au aproximativ un centimetru lungime si jumatate de centimetru latime. Acestea trebuie sa fie inserate in vagin (cat mai aproape de colul uterin posibil). Trebuie sa astepti apoi 10-15 minute de la introducere pentru ca supozitorul sa se poata dizolva intr-o substanta spumoasa.

Supozitoarele pot fi cumva mai putin eficiente decat spuma, crema sau gelul deoarece este dificil sa stii daca s-a dizolvat complet sau nu. Un supozitor nou trebuie introdus pentru acte sexuale multiple sau daca a trecut mai mult de o ora.

Creme si geluri spermicide

Cremele si gelurile sunt utilizat in acelasi mod ca si jeleul spermicid oferind, in acelasi timp, si lubrifiere. Cremele si gelurile contraceptive vin in diferite texturi si tind sa existe mai putine riscuri sa se scurga. Acestea sunt eficiente imediat, prin distrugerea spermatozoizilor.

Cremele si gelurile sunt cel mai eficiente atunci cand sunt utilizate chiar inainte de sex si nu ar trebui introduse cu mai mult de 30 de minute inainte de contactul sexual.

Buretele contraceptiv

Buretele este un dispozitiv de bariera moale si rotund, de aproximativ 4 centimetri in diametru. Este realizat din spuma poliuretanica solida si are o bucla de nailon atasata in partea de jos pentru indepartare. Buretele trebuie mai intai umezit cu apa si apoi inserat in vagin, inainte de actul sexual. Acesta acopera colul uterin (deschiderea catre uter) si blocheaza intrarea spermei. Buretele elibereaza, de asemenea, un spermicid care poate imobiliza sperma.