Sfaturi pentru o digestie sănătoasă

Sanatatea sistemului digestiv este esentiala pentru un stil de viata echilibrat, dar si pentru a te simti confortabil in propriul corp. De asemenea, alimentatia si stilul de viata pot influenta direct afectiunile care apar daca ignori sursa problemelor. Pentru a te bucura de o digestie ca la carte, acorda atentie urmatoarelor aspecte:

  1. Consuma mai multe fibre

Fibrele joaca un rol important in sanatatea digestiei. Acestea absorb apa din intestine si fac tranzitul mai usor. Fibrele se impart in doua categorii:

  • Solubile

Fibrele solubile se dizolva in apa si au rolul de a facilita tranzitul intestinal. Acestea se gasesc in alimente precum ovazul, nucile, cartofii dulci, pere, mere, prune.

  • Insolubile

Fibrele insolubile atrag apa in sistemul digestiv si ajuta la asimilarea nutrientilor din hrana. De asemenea, incurajeaza eliminarea mai usoara a reziduurilor care se formeaza pe suprafata colonului. Printre alimentele care contin fibre insolubile se numara castraveti, morcovi, salata, seminte.

Daca observi simptome precum durerile abdominale, constiparea, diareea sau crampele, discuta cu medicul tau despre medicamente pentru afectiunile digestive

  1. Consuma mese regulate

Un program echilibrat nu poate decat sa incurajeze o digestie usoara, mai ales daca optezi pentru mese variate. Include proteine, fibre si grasimi sanatoase pe fiecare farfurie consumata. Cele trei mese ale zilei trebuie respectate cat mai strict, daca iti doresti sa eviti problemele.

Daca ai un program incarcat si lucrezi mult, nu ignora nevoia organismului de a fi hranit la orele stabilite. De asemenea, ia-ti cat mai mult timp pentru a savura fiecare preparat, deoarece mancatul incet poate avea beneficii vizibile asupra digestiei.

  1. Evita anumite alimente

Daca te confrunti cu un tranzit intestinal greoi, consuma doar alimentele care te ajuta sa eviti constiparea, balonarea sau diareea. Este important sa afli sursa problemelor, printr-un consult de specialitate, inainte de a lua anumite masuri. 

Te poti ghida dupa conceptul de FODMAP, care implica schimbarea dietei si se adreseaza, in mod special, persoanelor care sufera de sindromul colonului iritabil. FODMAP inseamna: oligozaharide, dizaharide, monozaharide si polioli, toate acestea facand parte din categoria carbohidratilor fermentabili. Pentru a evita balonarea si constiparea este recomandat sa renunti la alimentele bogate in aceste substante.

Renunta, cel putin pentru o perioada, la produse precum: fasole, linte, paste, sparanghel, ceapa, usturoi, laptele de vaca, mere, pere, piersici. Nu uita sa discuti cu un medic nutritionist si sa urmezi recomandarile acestuia.

  1. Adopta o rutina zilnica sanatoasa

Obiceiurile de zi cu zi pot avea un efect notabil asupra starii tale de sanatate. In special in cazul digestiei, poti incepe cu reducerea sau eliminarea viciilor precum fumatul. Acesta poate cauza reflux gastroesofagian si arsuri la stomac.

Exercitiile fizice si hidratarea sunt la fel de importante. Fibrele atrag apa in intestine, iar astfel se incurajeaza o eliminare mai usoara a scaunelor. De asemenea, pastrarea unui jurnal al alimentatiei te poate ajuta sa iti dai seama ce produse sunt benefice pentru digestia ta si ce ar trebui sa eviti. O rutina zilnica echilibrata va pune bazele unei atentii sporite asupra felului in care actioneaza organismul tau, in special la nivelul tractului intestinal.

Digestia problematica poate creste si disconfortul pe care il simti zilnic, acasa sau la birou, dar si in timpul activitatilor tale preferate. Acorda atentie acestor detalii si descopera ce schimbari trebuie sa faci in alimentatie. Discuta si cu medicul, care te va sfatui in legatura cu pasii necesari si schema de tratament, daca aceasta este necesara.

Surse: 

John Hopkins Medicine, ” FODMAP Diet: What You Need To Know” https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/fodmap-diet-what-you-need-to-know;

WebMD, ”Ways to improve digestion” https://www.medicalnewstoday.com/articles/325822;

James W Anderson,Pat Baird,Richard H Davis Jr,Stefanie Ferreri,Mary Knudtson,Ashraf Koraym,Valerie Waters,Christine L Williams (2009), Health benefits of dietary fiber https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1753-4887.2009.00189.x