Cum sa fotografiezi luna

Fotografiile lunii sunt frumoase daca sunt facute bine, dar poate fi foarte greu sa obtii o imagine a lunii care sa nu para neclara! Odata ce stiti ce echipament aveti nevoie, cand sa faceti cele mai bune fotografii si cum sa va configurati camera, veti putea obtine fotografii extraordinare ale lunii. Cu un mic know-how de fotografiere, luna ar putea deveni doar unul dintre subiectele tale preferate.

Folositi o camera de inalta calitate.

Un telefon cu camera foto nu va face poze bune ale lunii – vor deveni neclare si indepartate. Cel mai bine este sa utilizati camera de cea mai inalta calitate pe care o puteti obtine. Calitatea obiectivului este mai importanta decat calitatea camerei, asa ca multe modele de camere vor fi potrivite odata cu aplicarea obiectivului potrivit.

Alegeti un obiectiv de 200 mm sau mai mare

O masuratoare ridicata in mm pe un obiectiv inseamna ca obiectivul poate mari la o distanta mai mare. Obtineti cel mai mare obiectiv de mm pe care il puteti. Mai mult de 300 mm este cel mai bun, dar puteti face si fotografii lunare bune cu un obiectiv de 200 mm.

Folositi un trepied

Stabilitatea este foarte importanta atunci cand fotografiati luna. Chiar si cea mai mica jiggle poate duce la o fotografie neclara, deci veti avea nevoie de un trepied. Alegeti un trepied cu picioare reglabile in caz de teren neuniform.

Obtineti un cablu de declansare

Daca atingeti camera pentru a face o fotografie, puteti sa o clatinati si sa va estompati fotografia. Un cablu de declansare va permite sa faceti fotografierea fara a atinge din nou camera foto dupa ce este configurata. Daca nu aveti un cablu, utilizati intarzierea declansatorului setata la 3-10 secunde. [4]

Alegeti faza lunara preferata

Luna poate fi fotografiata in orice faza, cu exceptia lunii noi, care nu este vizibila pe Pamant. Fazele primului trimestru, jumatate si al treilea trimestru ofera un contrast ridicat care va permite sa vedeti craterele in detalii, in timp ce luna plina este o alegere dramatica pentru un zgarie-nori. Ce faza alegeti depinde de preferinta dvs. personala, dar cel mai bine este sa alegeti o faza inainte de a iesi sa fotografiati luna.

Aflati cand rasare si apune luna

Cand luna apune sau rasare, aceasta este mai aproape de orizont, facandu-l sa para mai mare si mai aproape. Acest lucru face mult mai usor fotografierea! Verificati un almanah sau o aplicatie meteo pentru cresterea lunii si setarea orelor in zona dvs.

Alege o noapte senina

Norii, ceata si poluarea aerului va vor estompa fotografiile. Verificati o aplicatie meteo inainte de a pleca la sesiune si in timp ce fotografiati. O noapte senina, cu continut scazut de smog si fara ploaie, este cea mai buna pentru fotografierea lunii.

Alegeti o locatie departe de sursele de lumina directe

Luna pare stralucitoare, deoarece reflecta lumina soarelui, iar lumina suplimentara de la faruri, case si masini poate face ca luna sa para mai estompata si mai estompata in imagini. Este bine daca exista lumina in departare, dar asigurati-va ca nu fotografiati aproape de o alta sursa de lumina.

Configurati camera

Configurati trepiedul pe un teren stabil si plan si reglati picioarele pentru a mentine camera la nivel cu orizontul. Asigurati-va ca trepiedul dvs. este stabil inainte de a monta camera si obiectivele. Scoateti capacul obiectivului si porniti camera foto. Daca utilizati un cablu de declansare, atasati-l acum.

Creati o fotografie interesanta avand un element de prim-plan in jurul lunii, cum ar fi o imagine cu apusul lunii sau ridicandu-se peste un peisaj deosebit de frumos.

Pentru o fotografie creativa cu luna plina, incercati sa faceti o fotografie a ceva iluminat de lumina lunii, cu luna reala aruncata in fundal.

Concentrati-va camera

Dezactivati mai intai functia de focalizare automata a camerei – focalizarea automata nu este ideala pentru fotografiile de noapte si este posibil sa nu produca cea mai buna focalizare. Priviti prin vizualizarea camerei si reglati manual focalizarea pana cand puteti vedea detalii clare ale suprafetei lunii. Fiecare model de camera are o metoda diferita de reglare a focalizarii, deci asigurati-va ca consultati manualul camerei dvs. in prealabil.

Alegeti o viteza de expunere redusa

Viteza obturatorului este denumita si ,,timpul de expunere”. Luna este un obiect luminos, mai ales cand este plin. Folosirea unei viteze mai mari a expunerii expune camera la mai putina lumina, ceea ce inseamna ca detaliile lunii vor fi mai clare si nu va exista un halou de lumina care o inconjoara.[9] Folositi cea mai mica viteza de declansare pe care o are camera dvs.

Utilizati un temporizator sau un cablu de declansare

Cand faceti o fotografie, presiunea mainii asupra camerei poate sa o destabilizeze, facand fotografiile neclare. Un cablu de declansare va permite sa va indepartati de camera in timp ce fotografiati. Daca nu aveti un cablu, utilizati temporizatorul de declansare al camerei.

Faceti mai multe fotografii

Dupa ce ati configurat si focalizat camera, faceti o serie de fotografii ale lunii. Acest lucru va va permite sa alegeti o selectie de fotografii. Incercati cateva viteze diferite de fotografiere si focalizari pentru a va asigura ca aveti cele mai bune fotografii posibile!