Responsabilitate si respect. Hai sa schimbam lumea!

Mereu auzim ca trebuie sa fim responsabili si respectuosi. Cum? De ce? La ce ne ajuta?

Foarte simplu. Ne ajuta sa devenim oameni cu coloana vertebrala si cu cat mai putine regrete. De-a lungul vietii intalnesti multi oameni, cu care poate vei tine sau nu legatura. Esti responsabil de toate relatiile pe care ti le faci, iar ingredientul principal intr-o relatie, indiferent de natura ei este respectul. Atat timp cat tu oferi respect vei primi respect. Este adevarat ca pe parcursul vietii vei intalni si oameni care poate nu au cele mai bune intentii si care nu te trateaza cu respect, insa aceasta nu este o scuza ca si tu sa faci la fel. De multe ori vezi cum multi cad in aceasta capcana a violentei, in care respectul este demult uitat. Sunt de parere ca in viata oamenilor nu trebuie sa le platesti cu aceiasi moneda, pentru ca nimic bun nu iese din asta.

Fii schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume!

Auzi cum multa lume se plange. Nu le convine una sau alta, insa nu fac nimic in aceasta privinta. Mahatma Gandhi spunea “fii schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume”. 

Nu exista persoana pe care sa nu o auzi cum se plange de cat de murdar este orasul si surpriza.. chiar cei care se plang cel mai mult de acest lucru ii vezi cum isi arunca pachetul gol de tigari pe jos, guma de mestecat sau servetelul.

Nu vi s-a intamplat sa stati la coada la posta, la banca, la magazin sau la doctor si sa vina cineva si sa se bage in fata? Mereu m-am intrebat de ce exista si astfel de oameni, care pur si simplu nu au niciun respect fata de cei din jurul lor. Nu am reusit sa am un raspuns concret nici acum, insa cred ca tine de educatie. Daca nu vi s-a intamplat sunteti norocosi.

Ipocrizia unui om nu cunoaste limite. Din moment ce tu faci ceva, nu mai ai niciun drept sa te plangi ca si altii fac acelasi lucru ca tine. Uneori mai auzi scuza: “pai toata lumea face asa, ce mai conteaza daca fac sau nu fac si eu”. Ba conteaza! Enorm! Daca toti care folosesc aceasta scuza in incercarea de a nu isi asuma responsabilitatea faptelor sale, ar inceta sa o mai foloseasca si ar incepe sa se gandeasca de doua ori inainte de a face ceva lucrurile ar fi mai diferite. Si ar fi diferite in bine.

Responsabilitatea se educa!

Responsabilitatea este o atitudine constienta de raspundere asupra ceva sau cuiva in urma careia iti asumi consecintele, bune sau rele. Simtul responsabilitatii se dezvolta treptat la fiecare in parte, insa ca orice alt lucru si responsabilitatea se poate educa. Totul incepe de la parinti. Ei trebuie sa insufle copilului simtul responsabilitatii inca de mici, iar puterea exemplului joaca un rol destul de important aici.

Doar noi suntem responsabili de ceea ce ni se intampla. Doar noi avem puterea de decizie asupra noastra si asupra a ceea ce dorim sa facem, nimeni altcineva. Este adevarat, exista si influente din partea familiei sau prietenilor, insa in final decizia este tot a ta.