Povestea infioratoare a celor 8 orori arcane din „Lumea ascunsa a Sabrinei”

Dupa multa asteptare, pe 31 decembrie, Netflix a lansat in sfarsit in premiera The Hidden World of Sabrina Part 4, ultimul sezon al serialului.

In aceasta noua si ultima parte, Sabrina si prietenii ei s-au confruntat cu terorile opt dimensionale, care fusesera evocate de parintele Faustus Blackwood la sfarsitul sezonului 3.

Dar, asa cum este adesea cazul in Chilling Adventures of Sabrina, acesti noi dusmani au o intreaga poveste in spate.

De aceea, in aceasta nota va vom spune tot ce trebuie sa stiti despre ororile arcane: ce sunt, de unde provin si pe ce se bazeaza cu adevarat.

Care sunt ororile arcane din Sabrina?

In ultimul capitol al partii 3, am vazut cum Faustus Blackwood reuseste sa dezlantuie ororile arcane (cunoscute si sub numele de ororile Eldritch) pe Greendale.

Cele mai multe dintre ele sunt inspirate din lucrarile autorului de groaza HP Lovecraft, precum si din legende si mituri din diferite tari.

Si din moment ce sunt opt, Sabrina si prietenii ei se confrunta cu una diferita in fiecare capitol.

Intunericul eldritch-ului

Intunericul lui Edritch (sau intuneric absolut) apare in Greendale ca un grup de mineri fantoma care incearca sa cufunde orasul in intuneric total.

Acolo sunt usor urmariti de cele mai mari temeri si nesigurante, asa cum vedem cu matusa Zelda si cu insasi Sabrina.

Se bazeaza pe Intunericul fara nume, numit si Magnum Tenebrosum, unul dintre „Zeii exteriori” ai lui Lovecraft si este descris ca o entitate care facea parte din vidul primordial.

Intrusii

In capitolul 2 soseste Neinvitatii, un fel de vagabond zombi care se razbune pe cei care nu-l primesc acasa smulgandu-le inimile si care ar avea la baza povestea The Outsider de Lovecraft.

Este vorba despre un om-fiara care, dupa ce si-a petrecut toata viata inchis intr-un castel, evadeaza intr-o zi si merge la o petrecere in cautarea contactului uman.

Dar cand soseste, nu provoaca decat teroare din cauza infatisarii sale, asa cum se intampla atunci cand Neinvitatii sosesc la nunta Hildei.

Cu toate acestea, in povestea lui Lovecraft personajul nu este rau, el este pur si simplu singur si trist ca aspectul lui ii alunga pe oameni.

Strainul

Ne este prezentat apoi The Stranger, un parazit in forma de caracatita care preia corpul Sabrinei si incepe sa o transforme intr-o creatura marine si sa se imbine cu constiinta ei.

The Weird One l-ar fi inspirat pe Cthulhu insusi, cel mai faimos monstru din literatura Lovecraft, in parte om, in parte dragon, in parte caracatita.

O creatura capabila sa depaseasca toate barierele si sa profite de toate slabiciunile mintii umane.

Cei rai

In al patrulea capitol, Blackwood prinde The Imp of the Wicked, o statuie mica capabila sa indeplineasca o dorinta oricui o detine si sa modifice complet realitatea.

Cu ajutorul lui, Blackwood devine imparat suprem al Greendale si stabileste o dictatura fascista dedicata persecutiei tuturor vrajitoarelor din oras.

El Perverso nu se bazeaza pe o poveste Lovecraft, ci pe povestea El imp de lo perverso a lui Edgar Allan Poe, un alt dintre cei mai mari exponenti ai literaturii de groaza.

In poveste, aceasta creatura nu modifica realitatea, dar ii determina pe oameni sa actioneze contrar intereselor lor.

Cel cosmic

Partea 3 se termina cu existenta a doua Sabrine in aceeasi realitate: Sabrina Spellman, care ramane in Greendale si Sabrina Morningstar, care isi asuma rolul de regina Iadului.

Haosul provocat de aceste paradoxuri dezlantuie The Cosmic, o groaza care profita de aceasta tulburare si face ca cele trei taramuri: celest, mortal si infernal sa inceapa sa se contopeasca.

Pentru a o rezolva, exista doar doua optiuni: una dintre Sabrine trebuie sa moara sau trebuie trimisa intr-o realitate paralela, cu propriile trei regate, pentru a restabili echilibrul.

Ideea de cosmic provine din toate lucrarile lui Lovecraft, apartinand genului „cosmic horror”, unde amenintarile sunt omniprezente si entitati mai misterioase decat monstrii mai „obisnuiti” precum vampirii sau varcolacii.

Cel intors

In capitolul 6, locuitorii din Greendale se confrunta cu o vizita de la The Returned. Oameni decedati care se intorc de dincolo fara sa aiba constiinta ca au murit.

Problema este ca, daca li se aduce aminte, devin violenti si periculosi.

Toti sunt condusi de Lazar, omul pe care Isus l-a reinviat dupa patru zile in care a fost inmormantat. Deci aceasta groaza speciala se bazeaza pe Biblie.

Infinit

In penultimul capitol al seriei vedem in sfarsit ce a fost Sabrina Morningstar, dupa ce a fost trimisa in cosmosul paralel, care se dovedeste a fi condus de The Infinite.

Aceasta groaza vorbitoare in forma de Salem ii tine pe toti prinsi in lumea unui serial TV, in care scenariile si actorii se repeta mereu.

Infinitul ar fi o versiune a zeului Thasaidon, maestru al Vidului Etern in literatura lui Lovecraft. 

Abisul

Ultima si cea mai infricosatoare dintre ororile arcane este Abyss, care, desi este aratat doar ca o camera alba cu planete in interior, reprezinta amenintarea nimicului.

La fel ca The Cosmic, The Abyss este o figura recurenta in literatura lui Lovecraft si nu este un monstru in sine, ci doar frica de necunoscut si de toate cele pe care nu le putem intelege.