Jocurile copilariei – primele lectii de viata

Placerea jocului sau orele nesfarsite petrecute alaturi de cei care ne-au stat alaturi in copilarie sunt, pentru fiecare, amintirile catre care ne intoarcem cu drag.

Bucuria jocului este influentata, pe de o parte, de aptitudinile copilului, iar pe de alta parte – de modul in care acesta este invatat sa se joace. Dezvoltarea armonioasa a copiilor este strans legata de joaca, aceasta fiind primul si cel mai important pas spre descoperirea universului inconjurator.

Ce jucarii cumparam?

Foarte multe obiecte din apropierea copiilor pot deveni o jucarie cand copilul este de varsta mai mica, cu conditia ca acestea sa-i solicite aptitudinile si sa-i incite imaginatia. Insa de multe ori parintii se intreaba nedumeriti de ce pe copil nu-l mai intereseaza o anumita jucarie costisitoare, care parea sa fie, la un moment dat, tot ce si-a dorit. Pentru ca este posibil sa-i lipseasca acea trasatura esentiala care-l face pe el sa „viseze“.

Jucariile complexe, complicate ar putea fi abandonate in scurt timp daca nu sunt potrivite varstei sale. Prin urmare, nu e bine sa cazi in capcana de a-i transforma camera intr-un „magazin de jucarii“, pentru ca acestea ar putea sfarsi abandonate intr-un colt, in timp ce jucariile „de suflet“ vor fi pastrate mult timp, nu vor fi stricate, pierdute sau oferite altcuiva.

Universul secret

Deoarece copiii au nevoie de indrumarea parintilor in timpul jocului, modelul pe care il oferi este deosebit de important. Acesta va fi reperul la care se va intoarce mereu, de-a lungul intregii vieti si, mai ales, in momentele delicate. Daca primii ani de viata sunt presarati de victoriile intelegerii si ale deprinderilor, in care invata sa se exprime, sa negocieze, ce si cum sa faca, urmatorii ani vor fi destinati aplicarii acestor cunostinte.

Cu precizarea ca trebuie sa ai o grija speciala fata de acele obiecte/jucarii care pot fi un potential pericol pentru sanatatea copilului, e bine sa stii ca baietii sunt atrasi de jocuri de constructie sau care includ orientarea spatiala, iar fetitele – de cele care implica exprimarea verbala, jocuri cu roluri.

Ofera-i copilului sprijin, explicandu-le anumite reguli si fiind creativ, deoarece creativitatea parintilor poate dezvolta aptitudini incredibile la copii. Comunicati prin intermediul desenelor, al obiectelor pe care le realizati impreuna si al personajelor din povesti. Chiar daca micutul nu intelege intotdeauna ce i se cere, se va stradui sa indeplineasca totul cat mai bine. Permite-i copilului sa-si dezvolte, la randul sau, creativitatea, sa-si creeze jucariile si jocul. Nu-i oferi totul de-a gata!

Distractie si libertate

Tine cont ca un copil pretuieste mai mult decat orice distractia si libertatea. De aceea, acorda-i independenta in joc si in explorarea mediului, dupa ce te-ai asigurat ca regulile de baza au fost insusite. Lasa-l sa se joace cu ce doreste si nu incerca sa-l controlezi prin reguli rigide, pentru ca acest lucru poate face sa-i scada interesul si ii incurajeaza dependenta.

Pune-i la dispozitie un spatiu generos in care sa se poata manifesta si determina-l sa se exprime. Incurajeaza-l cat mai entuziast atunci cand are o initiativa. Iar daca in unele momente ti se pare ca este incapatanat sau mofturos nu te infuria – inseamna ca si-a insusit unele reguli si isi manifesta propria individualitate, iar acesta este un motiv de bucurie.