Noul meu hobby: A critica pe oricine, oriunde, oricand

Te-ai gandit vreodata cat timp iți petreci criticand acțiunile, cuvintele sau infațișarea altora? Incercand sa ințelegi lumea din jurul tau, alegi sa etichetezi oamenii, lucrurile și anumite experiențe. Din pacate, nici „mama natura’’ nu ne ajuta prea mult, fiind in firea lucrurilor sa carcotim și sa-i judecam pe cei din jur. Pentru adolescenți este o adevarata provocare sa renunțe la acest „hobby’’, mai ales pentru ca se afla la o varsta la care contesta orice și cred ca dețin adevarul absolut. Pe deasupra, nici nu conștientizeaza cu adevarat cand fac acest lucru.  De ce ai o atitudine critica?  

Cand te simți nefericit/a, nesigur/a pe tine, atitudinea critica iți sare mereu in ajutor. In momentul in care increderea in tine e zdruncinata, critica indreptata spre cei din jur te ajuta sa te simți mai bine, chiar daca senzația e doar pe moment.  Uneori cand te simți singur/a și vrei sa iți faci prieteni,  o atitudine critica  te  ajuta sa te integrezi intr-un grup care e guvernat de același limbaj critic. Insa fundamentul acestei prietenii este unul artificial, fara substanța și mai mult ca sigur nu va rezista viitoarelor provocari.

Atunci cand nu ești mulțumit/a de viața ta și vrei o schimbare este foarte ușor sa iți critici colega de clasa, care are o relație stabila, afirmand: „Ești cam naiva sa crezi intr-o relație stabila la 16 ani’’. Ceea ce te face sa afirmi acest lucru este gelozia, in realitate dorindu-ți poate sa fii in locul ei.  

Efectele criticii asupra ta și a celor din jur  

Devenind conștient de atitudinea ta, poți realiza foarte ușor faptul ca „hobby-ul’’ tau nu prea iți aduce satisfacțiile dorite. Daca ii critici destul de aspru pe cei din jurul tau, poate inseamna ca nu ești prea tolerant/a cu tine insuți. Asta iți poate provoca o stare de nemulțumire fața de propria persoana și sa te faca sa te simți nefericit/a.

Mai mult decat atat, acest obicei poate duce la perpetuarea diferitelor discriminari și stereotipuri in grupul tau de prieteni, la școala. Aceste stereotipuri pun presiune asupra adolescenților sa se ridice la anumite standarde nerealiste, in loc sa ai aiba o adolescența frumoasa și fericita. Stereotipurile pot  duce atat la discriminari rasiale religioase, etnice cat și la discriminari cauzate doar de simplul fapt ca celalalt e diferit. Daca stai bine sa te gandești, critica in exces este strans legata de propriile frustrari și nemulțumiri.