Endal – ce stie sa faca “Cainele mileniului”

Lessie, Colt-Alb, Buck, Nana sunt doar cateva dintre numele de patrupede care ne-au patruns in case, in noptile pline de culoare. Buclucurile in care intrau si aventurile nebunesti care porneau de aici, ne aduceau in atentie niste eroi necuvantatori inzestrati cu talente iesite din comun. Acum, cu mintea adultului ce a pasit demult peste linia plapanda a copilariei, suntem inclinati mai des sa exlamam sceptic: “Povesti!”.

Pentru anumiti oameni insa, povestile exista si in realitate. Nu trebuie sa ma crezi pe cuvant, insa poate ii vei da crezare lui Allen Parton, un veteran de razboi decorat, dupa ce vei parcurge povestea lui.

Aventura incepe odata cu adoptia lui Endal, devenit unul dintre cei mai de seama reprezentanti ai rasei Labrador Retriver. Desi Endal a fost eutanasiat anul trecut la varsta de 13 ani, istoria sa si a stapanului sau, povestita intr-o carte voluminoasa, inca mai impresioneaza pana la lacrimi.

In scurta si minunata sa viata, acest labrador a reusit sa minuneze o lume intreaga si sa ii fie indispensabil stapanului sau. Endal a fost decorat in anul 2000 cu distinctia “Cainele anului” si in acelasi an a fost numit si “Cainele mileniului”. In 2001 a primit medalia “Local Hero”, pentru ca in 2002 sa primeasca medalia de aur PDSA (echivalentul britanic pentru premiul George Cross). In 2003 a primit cea mai inalta distinctie pentru bravura si curaj, medalia de aur Blue Peter Badge. Aceasta a mai fost oferita unui singur caine, in 1991.

Ce stia sa faca Endal pentru atatea medalii? Pai, pentru inceput, acesta era insotitorul oficial si de nadejde al stapanului sau, Allen Parton, ranit grav in urma razboiului din Golf. Parton nu isi pierduse numai abilitatea de locomotie, dar, in urma ranilor de la nivelul craniului, memoria sa a fost serios afectata. Pentru ca Endal s-a nascut cu o problema la picioare, nu era considerat potrivit pentru a indeplini functia de asistenta. Insa acest caine a reusit sa isi minuneze dresorii, dupa ce in urma unei diete corespunzatoare si a unui antrenament fizic specific, a reusit sa treaca toate examenele.

A invatat sa raspunda la peste o suta de instructiuni si la alte multe semnale de comanda. Printre cele mai de seama abilitati ale sale se numarau capacitatea de a identifica produse pe rafturile supermarketurilor, de a opera cu butoane, de a umple sau de a goli masina de spalat rufe. Endal a fost primul caine care a invatat sa introduca un card in ATM, sa astepte terminarea procesului pentru a scoate cardul si pentru a-l baga inapoi in portofel.

Mai mult decat atat, si-a ajutat stapanul sa vorbeasca din nou, in ciuda pronosticului rezervat al doctorilor. Din cauza infirmitatii stapanului sau, Endal a invatat sa foloseasca banii, sa ajute la cumparaturi, sa deschida usi, sa porneasca liftul, toate acestea, pe langa taskurile obisnuite ale unui caine, cum ar fi acela de a aduce ziarul. Allen Parton a marturisit ca alchimia dintre ei s-a produs instant, iar Endal reusea sa ii ghiceasca dorintele, ajutandu-l sa depaseasca perioada grea de depresie cauzata de trauma emotionala prin care trecea.

Endal este primul caine care s-a dat in gigantica roata London Eye si de asemenea, primul caine care a invata sa foloseasca un card la ATM, incluzand aici si tastarea PIN-ului.

Insa medalia de “Erou local” castigata in 2001 a venit dupa ce a salvat, in mod aproape miraculos, viata stapanului sau. Atunci cand un sofer neatent a lovit scaunul cu rotile in care se afla Allen Parton, lasandu-l pe acesta inconstient, Endal si-a asezat stapanul in pozitia de prim ajutor, a recuperat telefonul mobil cazut sub o masina, l-a acoperit cu o patura si a inceput sa latre puternic pentru a atrage atentia. In cele din urma a fugit la un hotel din apropiere pentru a primi ajutor.

Pare un episod din Lassie? Poate ca da, insa Endal a existat in realitate si este probabil, pe langa unul dintre cei mai medaliati caini, si unul dintre cei mai “intervievati”. Desigur, nu la propriu, insa inteligenta si faptele sale au atras atentia presei si a oamenilor care l-au indragit profund. Chiar daca Parton nu se mai poate bucura de Endal, il are pe EJ ( Endal Junior), un pui inca, insa unul care a mostenit genele extraordinare ale tatalui sau.

In continuare, labradorii se afla in topul raselor preferate de oamenii legii pentru indeplinirea unor operatiuni delicate, de la gasirea persoanelor disparute pana la localizarea marfurilor ilicite, recomandati fiind de inteligenta lor sclipitoare, dar si de statura atletica si de rezistenta fizica.