Dilema vitaminelor – a lua sau a nu lua?

Chiar dacă sunt substante necesare organismului, vitaminele luate in doze mari, pe langa cele obtinute dintr-o dieta echilibrata, par sa fie nocive in unele cazuri, favorizand aparitia unor cazuri sau chiar sporind rata de mortalitate.

Toata lumea are nevoie de vitamine – nutrimente esentiale pentru organism, pe care corpul nu le poate produce. In ciuda popularitatii lor, numeroase studii de inalta calitate nu au reusit sa demonstreze ca dozele mari de vitamine, cel putin in forma de pilule, ar contribui la prevenirea bolilor cronice sau la prelungirea vietii, potrivit nytimes.com.

Doua noi studii arata ca suplimentar de vitamine fac mai multe rau decat bine , adaugand-se tot mai multor cercetatori pe acest subiect cu aceleasi rezultate. Un studiu axat pe administrarea de vitamina E si selenium, efectuat in randul a 35 000 de barbati, a aratat ca cei care consuma aceste suplimente se confruntau cu un risc utilizator mai ridicat de a face cancer la prostata, fata de cei care nu le luau . Concluziile acestei cercetări au fost publicate în The Journal of the American Medical Association, începutul lunii octombrie.

Celalalt studiu, efectuat pe un esantion de 38 000 de femei, in statul american Iowa, a relevat un risc mai mare de deces, pe o perioada de 19 ani, femeia in varsta care luau multivitamine si alte suplimente. Studiul a fost publicat în Arhivele Medicinii Interne. Rezultatele celor doi cercetatori demonstreaza inca o data ca dozele mari de vitamine nu sunt eficiente in prevenirea unor boli, ci dimpotriva.

“In urma cu 15 – 20 de ani, se credea ca toti antioxidanti ar putea fi utili”, a remarcat doctorul Eric Klein, care a coordonat studiul national privind consumul de vitamina E si seleniu in randul barbatilor.

“Nu exista de fapt dovezi incontestabile legat de faptul că administrarea suplimentară alimentare, în plus fata de aportul din dieta, ar fi utila in vreun fel, ceea ce inseamna ca ar putea fi chiar nociv”, spune dr. Eric Klein. Un studiu amplu privind eficacitatea vitaminelor E si seleniului in prevenirea cancerului (The Selenium and Vitamin E Cancer Prevention Trial, cunoscut si ca Select) a fost oprit la inceputul anului 2008, dupa ce nu sa constatat vreun beneficiu, ci dimpotriva, riscul de cancer la prosata si diabet ar fi crescut, desi date nu erau incheiate statistic.

Cele mai recente date, culese pe o perioada mai lunga dupa testare, arata ca barbati carora le-a fost administrata atunci vitamina E se confruntau cu un risc cu 17% mai mare de a face cancer la prostata, fata de cei care nu au luat vitamina, un nivel semnificativ din punct de vedere statistic. Nu sa aratat ca ar fi existat si un risc sporit de diabet.

Studiul Select a fost efectuat folosindu-se doze de 200 de micrograme de seleniu si 400 de unitati internationale de vitamina E, in conditiile in care cele mai multe multivitamine contin 50 de micrograme de seleniu si intre 30 si 200 de unitati internationale de vitamina E.

Dintre femeile care au participat la studiul din Iowa, circa 63% au luat suplimentar de la începutul cercetărilor, proporția acestora urcand ulterior, până în 2004, la 85%. Consumul de suplimente de multivitamine – vitamina B6, acid folic, fier, magneziu, zinc si cupru – a fost asociat cu cresterea riscului de deces. Cresterea constatata a fost de 2,4% in cazul consumului de multivitamine, 4% – pentru vitamina B6, 5,9% – pentru acidul folic – si intre 3 si 4% in cazul suplimentar de fier, acid folic, magneziu si zinc.

“Bazandu-ne pe dovezile existente, nu vedem justificarea consumului larg raspandit de suplimente alimentare”, au conchis autorii studiului.

Intr-un editorial din The Journal of the National Cancer Institute, publicat in ianuarie 2009, se arata ca cele mai multe studii privind suplimentar de vitamine nu au relevanta ca acestea ar avea beneficii in ceea ce priveste cancerul, ci dimpotriva au scos la iveala pericole pentru sanatate. Doua studii privind administrarea de beta caroten au aratat ca aceasta a dus la un risc de cancer la plamani mai raspandit. O alta cercetare a demonstrat existenta unui risc mai ridicat de a face polipi precancerosi printre cei care au luat acid folic, prin comparatie cu subiectii care au facut parte dintr-un grup placebo. Au fost luate in considerare 47 de studii la care au luat parte 181.000 de persoană. Rata mortalitatii era cu 5% mai mare printre cei care au luat suplimente de antioxidanti. Principalii “vinovati” pareau sa fie vitamina A, beta carotenul si vitamina E, in timp ce vitamina C si seleniul nu au avut un efect semnificativ.

In urma acestor studii si date ce se impun destul de puternic, se cuvine sa ne intrebam daca nu cumva, din dorinta de a fi sanatosi, nu facem decat sa ne imbolnavim mai tare …