Sarbii bosniaci onoreaza luptatorii voluntari rusi in ciuda criticilor

Oficialii sarbi bosniaci au participat la o zi comemorativa in cinstirea rusilor care au luptat pentru partea sarbilor bosniaci in razboiul din 1992-95, chiar daca procurorul de stat a deschis o ancheta asupra evenimentului pentru o posibila incitare la ura religioasa.

Ignorand criticile fata de eveniment, un ministru sarb bosniac a participat luni la o slujba de pomenire la Visegrad pentru luptatorii rusi din razboiul bosniac din 1992-95, unde au fost depuse flori la Monumentul voluntarilor rusi cazuti la cimitirul militar Megdan.

Dusko Milunovic, ministrul muncii si veteranilor din Republica Srpska, a declarat ca ziua va fi sarbatorita in fiecare an, indiferent de opozitie.

,,Ziua voluntarilor rusi” marcheaza ziua din 1993 cand trei luptatori voluntari rusi au fost ucisi in 1993 in apropierea orasului Visegrad din est: Konstantin Bogoslovski, Vladimir Safonov si Dmitry Popov.

Ministrul Milunovic a spus ca nu onoreaza crimele de razboi. ,,Toti cei care au comis crime de razboi ar trebui sa fie trasi la raspundere si adusi in fata justitiei”, a spus el.

,,Nimeni nu ar trebui sa se deranjeze ca astazi marcham Ziua Voluntarilor Rusi si pastram amintirea a 38 de luptatori rusi ucisi care nu au comis nicio crima, dar care au venit sa-si ajute fratii sarbi, asa cum au facut tatii si bunicii lor in alte razboaie”, a adaugat Milunovic luni la Visegrad.

Dusko Milunovic, ministrul muncii si voluntarilor din Republica Srpska, se alatura unei delegatii guvernamentale care depune coroane de flori la Visegrad in onoarea luptatorilor voluntari rusi. Foto: BIRN.

Multi bosniaci din Bosnia au condamnat comemorarea voluntarilor rusi ca o sarbatoare a ororilor razboiului si a crimelor de razboi.

Pe 9 aprilie, Parchetul din Bosnia si Hertegovina a deschis o ancheta asupra planurilor de a sarbatori a doua zi dupa primirea unei plangeri de la un ONG, asociatia Femeile Victime ale Razboiului.

Intr-o scrisoare trimisa Procuraturii, Asociatia a numit-o ,,o glorificare a criminalilor de razboi care insulta supravietuitorii, membrii familiei celor ucisi, persoanele stramutate si repatriatii”, spunand ca ar trebui oprita.

Asociatia a spus ca este o insulta pentru ei din cauza crimelor teribile comise impotriva bosniacilor de la Visegrad, la care, dupa cum se spune, au participat voluntarii rusi.

Bakira Hasecic, de la Asociatia Femeilor Victime de Razboi, a declarat presei luni ca nimeni nu a intrebat daca rusii ,,erau voluntari sau luptatori pe un camp de lupta strain si teroristi”.

,,Astazi este foarte dificil pentru mine, deoarece acesti rusi care flutura drapelul rus au fost de la inceputul pana la sfarsitul razboiului in Visegradul meu, sub comanda lui Luka Dragicevic, care este judecata astazi la Curtea Bosniei si Hertegovinei. “, A spus Hasecic, facand referire la fostul comandant al brigazii armatei RS din Visegrad. Milorad Dodik, membru sarb al presedintiei bosniace, a declarat sambata ca nu vede de ce procuratura a deschis dosarul.

El a sugerat ca sentimentele sarbe au fost la fel de jignite de vederea ,,diferitilor mujahedini care isi fac si ei propriile festivitati”, a declarat ea pentru mass-media bosniaca.

In aprilie 2017, sarbii bosniaci din Visegrad, care erau in principal bosniaci inainte de razboi, au ridicat un monument in forma de cruce ortodoxa catre voluntarii rusi care au luptat pe partea sarba, suparand victimele razboiului bosniace si asociatiile lor.

Instalatia a fost organizata de Comitetul pentru promovarea traditiilor razboaielor de eliberare a guvernului Republicii Srpska, Organizatiei Veteranilor Republicii Srpska si municipalitatii Visegrad.

Numarul exact al voluntarilor rusi care au luptat in armata sarba bosniaca in timpul razboiului nu este cunoscut, dar mass-media au speculat ca au existat intre 500 si 600. Majoritatea rusilor au fost puternic pro-sarbi in timpul razboiului din Bosnia.

Intr-o hotarare pronuntata de Tribunalul Penal International pentru Fosta Iugoslavie, ICTY, se spunea ca majoritatea bosniaca dinainte de razboi a lui Visegrad a fost supusa ,,uneia dintre cele mai cuprinzatoare si nemiloase campanii de curatare etnica din timpul razboiului din Bosnia si Hertegovina”.