De ce cunoasterea stilului nostru de atasament conteaza in era digitala

Conform teoriei atasamentului, calitatea relatiilor noastre cu ingrijitorii nostri timpurii si primari stabilesc scena pentru sanatatea si succesul relatiilor noastre viitoare si modalitatile prin care ne conectam cu ceilalti. Este atat de impactant, incat studiile arata ca anumite stiluri de atasament sunt mai predispuse sa experimenteze efecte negative de la ceva atat de trivial care pare a fi social media.

Cele trei stiluri principale de atasament

Atasament sigur: daca parintii dvs. au fost disponibili in mod constant, acordati emotional, empatici si receptivi la nevoile dvs., cel mai probabil va incadrati in aceasta categorie. Persoanele cu stiluri de atasament sigur tind sa manifeste incredere , o stima de sine sanatoasa , capacitatea de a regla emotiile si sunt mai predispuse sa aiba si sa se bucure de relatii reciproce sanatoase. Persoanele atasate in siguranta sunt cel mai putin susceptibile de a experimenta efecte negative din social media.

Atasament anxios: atasamentele anxioase sunt susceptibile sa se formeze daca parintii dvs. au fost incompatibili cu capacitatea lor de a fi receptivi, empatici si / sau acordati emotional. Pe masura ce adultii, indivizii atasati cu anxietate tind sa se indoiasca de propria lor valoare de sine, prezinta grade mai mari de ambivalenta, resping teama , tind sa caute asigurare si aprobare si doresc o apropiere constanta. Utilizatorii de retele sociale atasati cu anxietate sunt cel mai probabil sa se compare cu ceilalti online si in afara, sa caute asigurari de la prieteni si sa supra-distribuie online. Persoanele atasate cu anxietate sunt, de asemenea, cele mai susceptibile de a experimenta anxietate din social media. Utilizarea retelelor socialepoate declansa un ciclu de anxietate actionand simultan ca un factor declansator al anxietatii in relatie, in acelasi timp, fiind folosit ca instrument de coping pentru reducerea anxietatii. Adesea, cei atasati cu anxietate sunt preocupati de modul in care ceilalti oameni ii percep si sunt mai predispusi sa se lupte cu o stima de sine scazuta.

Atasament evitant: se crede ca acest stil de atasament este o consecinta a lipsei generale de disponibilitate si capacitate de reactie a unui parinte/partener. Ca adulti, persoanele atasate care evita tind sa fie autonome si neincrezatoare. De asemenea, evita intimitatea . Oamenii din acest grup tind sa foloseasca strategii de dezactivare a atasamentului, ca niciodata sa nu arate o dorinta de apropiere, caldura sau afectiune. Desi utilizatorii de retele sociale atasate evitante sunt cele mai putin interactive online, cercetarile sugereaza ca utilizatorii atasati evitabili se conecteaza ca mijloc de a se retrage de la emotiile lor negative.

Cum sa ne schimbam stilul de atasament

Totusi, stilurile de atasament pot fi modificate, ducand la schimbari pozitive atat off cat si online. Iata trei moduri in care va puteti schimba stilul de atasament.

Fii atent cum interactionezi cu cei din jur. Va simtiti adesea nesigur cu un partener romantic sau va simtiti furie si neincredere fata de cel mai bun prieten al tau? Gasiti ca postati mai des cand va suparati si cand cautati validarea? Invatarea de a identifica cum te simti si te comporti cu ceilalti este primul pas in a face schimbari pozitive in stilul tau de atasament.

Cautati relatii cu cei atasati in siguranta. A avea experiente noi cu persoane atasate in siguranta permite interactiuni sanatoase.

Intelege trecutul tau. Jurnal prin proces. Persoanele cu atasamente anxioase si evitante au adesea dificultati in a-si da seama trecutului, dar este crucial pentru procesul de vindecare si duce la forta emotionala si rezistenta.