7 moduri de a raspunde la intrebarea ,,Ce vreau sa fac cu viata mea?”

“Ce vreau sa fac cu viata mea?” este o intrebare pe care ne-o punem cu totii la un moment dat. Ne intrebam: ce cariera dorim? Cum vrem sa ne petrecem timpul? Ce duce cu adevarat la o viata care merita traita?

Raspunsul la ceea ce vrem sa facem cu viata noastra depinde de o serie de lucruri. Deci, sa vorbim despre cateva dintre intrebarile pe care vi le-ati putea pune pentru a gasi raspunsul dvs.

1. Ce te face fericit?

Cu totii ne dorim fericirea . Vrem sa experimentam emotii pozitive si  eudaimonia – sau sensul vietii. Asadar, atunci cand vine vorba de a afla ce vrem cu adevarat in viata, ne-am putea intreba mai intai ce ne face fericiti.

De exemplu, ce ne place sa facem? Cand suntem cei mai fericiti? Cu cine suntem cand suntem cei mai fericiti? Ce obiective ne aduc un zambet pe fata? Acum, ce fel de viata te-ar ajuta sa faci aceste lucruri si sa te simti asa mai des?

2. Care sunt nevoile tale?

In continuare, poate fi util sa ne intrebam ce nevoi sunt cele mai importante pentru noi in acest moment. Acum, aveti grija sa nu confundati nevoile cu dorintele. Am putea dori un milion de dolari, in timp ce am putea avea nevoie de securitate financiara. Am putea dori partenerul perfect, dar am putea avea nevoie de un partener care sa ne iubeasca si sa ne trateze bine.

Conform ierarhiei de nevoi a lui Maslow, nevoile sociale / de dragoste si nevoile de stima de sine au o prioritate mai mare decat actualizarea de sine – sau traiesc la inaltimea intregului nostru potential. Alte nevoi – cum ar fi competenta, autonomia si relatia – sunt, de asemenea, considerate a fi cheile bunastarii si a trairii unei vieti bune (Reis si colab., 2000).

3. Care sunt valorile tale?

Valorile servesc drept principii directoare care ne ajuta sa avansam in moduri care conteaza pentru noi (Roccas, Sagiv, Schwartz si Knafo, 2002). Asadar, reflectarea asupra valorilor noastre ne poate ajuta sa ne indreptam in directia cea buna. S-ar putea sa apreciem conexiunea sociala si asta ne ajuta sa vedem ca ceea ce vrem in viata presupune sa fim in preajma celorlalti. Sau am putea pretui bunatatea si asta arata ca ceea ce ne dorim in viata poate fi o cariera care ii ajuta pe ceilalti. Reflectand asupra valorilor tale, poti intelege mai bine ce vrei.

5. In ce activitati te absoarbe?

Stii sentimentul asta cand esti atat de absorbit de munca sau activitatile tale incat pierzi din timp? Acest sentiment este denumit flux – sau sentimentul pozitiv de a fi complet conectat la performanta noastra (Jackson & Marsh, 1996). Fluxul apare atunci cand facem lucruri pe care le iubim cu adevarat, care se potrivesc corect nivelului nostru de calificare.Deci, care sunt activitatile in care esti foarte absorbit? Cunoasterea raspunsului la aceasta intrebare va poate oferi indicii despre ceea ce doriti in viata.

6. Ce ai face daca ai putea face ceva in viata?

Nu-mi place sa maresc prea mult sperantele si asteptarile oamenilor – adevarul este ca nu vom putea atinge fiecare vis cel mai salbatic pe care l-am putea gandi. Dar, pe de alta parte, punem deseori limite propriului nostru potential, care nu trebuie sa fie acolo. Asadar, luarea timpului pentru a recunoaste cel putin ceea ce vrei cu adevarat te poate ajuta sa te gandesti la modalitati de a te deplasa in acea directie generala.

7. Care este gestaltul vietii tale?

Gestalt este germana pentru ,,model”, ,,forma” sau ,,configuratie”. In psihologie, gestaltul se refera la ideea unui fel de imagine – diferitele parti produc un intreg. In viata, ne concentram adesea pe lucrurile mici pe care am putea dori sa le schimbam – slujba, casa, masina – fara a ne concentra la fel de mult pe tabloul general al vietii noastre. Asadar, atunci cand ne gandim la ce ne dorim in viata, putem beneficia de un pas inapoi.

Deci, intreaba-te, ce fel de viata vrei sa duci? Ce fel de sentiment are aceasta viata? Cum se vor potrivi piesele? Cum arata cand te uiti in el din exterior? Intrebarea acestor intrebari va poate ajuta, speram, sa intelegeti mai multe despre ceea ce doriti in viata.